PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 13 d. 16:17

Naujagimio mirties aplinkybes tirs Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba

Šiauliai

Aurimas Pečkauskas . ELTA / Julius Kalinskas ir BNS Fobanko nuotr.

Ingrida Steniulienė/Tomas BalčiūnasŠaltinis: ELTA.LT/BNS


313912

Mirus namuose pagimdytam kūdikiui, Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai žada pavesti atlikti patikrinimą, siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes ir ieškoti galimybių ateityje išvengti panašių nelaimių.

Pirminiais duomenimis, greitoji pagalba į kaimą Kelmės rajone buvo kviečiama kelis kartus, tačiau moteris pagimdė namuose, kūdikis buvo vežamas į ligoninę Šiauliuose, tačiau neišgyveno.

„Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo organizavimo tvarkos apraše numatyta, jog siekiama, kad laikas nuo kvietimo užregistravimo iki pirmosios medicinos pagalbos teikimo gyvybei grėsmingais atvejais pradžios miesto gyvenamosiose vietovėse būtų iki 15 minučių, kaimo gyvenamosiose vietovėse – iki 25 minučių. Reiškiame nuoširdžią užuojautą mirusio naujagimio artimiesiems“, – rašoma ministerijos pranešime.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba veikia kaip atskiras juridinis vienetas prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Bendrojo pagalbos centro informacinės sistemos duomenimis, 19.39 val. buvo gautas skambutis iš Kelmės rajono Šedbarų kaimo. Skambino moteris, kuriai prasidėjo sąrėmiai. Ji buvo sujungta su greitosios medicinos pagalbos tarnyba.

Kaip Eltą informavo BPC, 19.59 val. buvo gautas antras skambutis. Skambinęs vyras pranešė, kad sąrėmiai jau labai dažni ir tuoj prasidės gimdymas, buvo sujungta su greitosios medicinos pagalbos tarnybos dispečerine.

„Dispečerė konsultavo, kaip pasiruošti gimdymui namuose. Pokalbis po 15 min. nutrūko, tolesnė įvykių seka neaiški“, – rašoma BPC atsakyme Eltai.

22.49 val. gautas skambutis, pranešta apie naujagimio mirtį greitosios medicinos pagalbos tarnybos automobilyje.

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos atstovė: į iškvietimą reaguota nedelsiant

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos Kauno filialo direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė teigė, kad į iškvietimą buvo reaguojama nedelsiant.

„Tai buvo atlikta iš karto. Tai nebuvo atidėtas kvietimas, tai nebuvo uždelsta, tai buvo skirta skubiam kvietimui, pirmai kategorijai ir brigada vyko su švyturėliais“, – BNS teigė GMP tarnybos atstovė.

Vis tik, pasak I. Kajokaitės, tuo metu regione nebuvo laisvų brigadų.

„Kartais būna, kad atstumas yra didesnis nei gali pasiekti per 25 minutes. Čia buvo toks atvejis. Atvyko jie kažkur po 35 minučių, kaimiškoje teritorijoje turėtų būti 25 minutės“, – teigė I. Kajokaitė.

Anot jos, gimdymas jau buvo prasidėjęs, tad jį reikėjo tęsti namuose.

„Užuojauta artimiesiems, bet vaikas gimė iš karto negyvas, naujagimis nekvėpavo. Ir buvo iš karto gaivinamas ir vežtas į ligoninę gaivinant“, – aiškino I. Kajokaitė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė Zita Katkienė teigė, kad mirusio naujagimio motinos būklė šiuo metu yra stabili.