PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 27 d. 19:40

Nauja galimybė kultūros paveldo objektams atnaujinti – startavo „Paveldas“ paskolų programa

Marijampolė

mmm.lt

Žaneta JakubauskaitėŠaltinis: mmm.lt


315642

Kultūros paveldo objektų savininkai ir valdytojai nuo rugpjūčio 23 d. gali kreiptis dėl paskolų kultūros paveldo objektams. Paskolos lėšomis gali būti atnaujinami visi į šalies Kultūros vertybių registrą įtraukti objektai: dvarai, pilys, architektūriniai ir kultūriniai ansambliai ir kiti panašūs objektai.

,,Šių paskolų tikslas – suteikti privatiems ir viešiems juridiniams asmenims palankias finansavimo sąlygas, kad jie galėtų atnaujinti, aktualizuoti ir įveiklinti kultūros paveldo objektus, pritaikant juos visuomenės bei vietos bendruomenės poreikiams, taip pat kultūriniams, socialiniams ir ekonominiams tikslams, kad šie objektai įgautų gyvybę“,- teigia ,,Invega“ veiklos plėtros sričių skyriaus vadovė Laura Sosunovičienė.

Įgyvendindamas objekto atnaujinimo projektą, jo savininkas arba valdytojas įsipareigoja sukurti naujus lankytojų srautus ir užtikrinti objekto prieinamumą lankytojams. Ne mažiau nei metus po investicijų panaudojimo, kultūros paveldo objektų valdytojai privalo sudaryti sąlygas visuomenei lankytis sutvarkytame kultūros paveldo objekte.

,,Paraiškas gali teikti visi vieši ir privatūs juridiniai asmenys. Paskolų sutartys pagal šią priemonę gali būti pasirašomos iki 2029 metų birželio 29 dienos, tad paraiškų teikimui skirtas pakankamai ilgas laikotarpis. Priemonei yra skirta 5,5 milijono eurų. Paraiškas galima teikti iki minėto termino arba kol bus išnaudotos skirtos lėšos. Kaip jau minėjau, tinkami pareiškėjai yra vieši ir privatūs juridiniai asmenys, tačiau jie turi būti kultūros paveldo objektų savininkai arba valdytojai“, – sako Laura Sosunovičienė.

Paskolos teikiamos iki 15 m. laikotarpiui, taikant 2 procentų fiksuotą metinę palūkanų normą ir skirtos padengti iki 80 procentų projekto išlaidų. Kartu su paskola gali būti suteikta iki 30 procentų dotacija. Paskolų skaičius vienam paskolos gavėjui ar įmonių grupei neribojamas, tačiau išduotų paskolų suma negali viršyti 1 su puse milijonų eurų. Finansuojami projektai turi atitikti „reikšmingos žalos nedarymo principo“ reikalavimus. Klientai, teikdami paraišką, turės patvirtinti, kad projektas nedarys reikšmingos žalos aplinkai.

Marijampolėje yra apie 300 reikšmingų kultūros paveldo objektų, kurie atspindi turtingą miesto istoriją ir kultūrą. Tarp jų – Marijampolės karinio miestelio maniežas, Marijampolės cukraus fabriko pastatų komplekso parduotuvė, žaliavų laboratorija ir dirbtuvė, taip pat Marijampolės mokytojų seminarijos Mažieji rūmai, teisininko ir visuomenės veikėjo Andriaus Bulotos sodyba bei Marijampolės žydų senosios kapinės. Šie objektai yra priskiriami skirtingoms apsaugos kategorijoms: valstybės saugomi, inicijuoti skelbti valstybės saugomais, paminklai bei registriniai paveldo objektai. Kiekvienas jų liudija svarbų miesto kultūrinį palikimą, kurį siekiama išsaugoti ateities kartoms.