PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Birželio 14 d. 17:39

Naują etapą „Gintroje“ pradėjęs O. Ojala: rungtynėse turi būti lengviau nei treniruotėse

Šiauliai

„Gintros“ nuotr.

Vilius DambrauskasŠaltinis: Etaplius.LT


304854

Balandžio pradžioje naują karjeros iššūkį priėmęs ir Lietuvos čempionių vairą perėmęs specialistas iš Suomijos Ollipekka Ojala per pirmuosius du mėnesius Šiauliuose jau kaip reikiant spėjo apšilti kojas. Nors strategui pradžia naujame klube nebuvo rožėmis klota ir jau debiutinėse rungtynėse teko patirti pralaimėjimo kartėlį, šiandien O. Ojala džiaugiasi jau nuveiktais darbais, žaidėjų darbu treniruotėse, rodoma energija, motyvacija ir stiprėjančia komandine dvasia.

„Tai nebuvo svajonių startas, kurio gali norėti treneris, tačiau žinojau, kad atvykstu jau įsibėgėjus sezonui ir turėsiu kuo greičiau pažinti komandą, aplinką ir po truputį įvesti savo filosofiją. Viskas turi būti daroma nuosekliai, negalima tiesiog imti ir nukirsti visų linijų. Kiekviena komanda turi unikalų savitumą, tam tikras jau susiformavusias tradicijas, todėl labai svarbu atrasti tinkamą balansą tarp nusistovėjusių tradicijų ir naujovių. Smagu, kad atvykęs čia radau profesionalų trenerių kolektyvą, kurie man padėjo greičiau įsilieti į procesus ir turiu jiems už tai padėkoti“, – interviu pradėjo komandos vyriausiasis treneris.

– Kokius teigiamus pokyčius jau matote nuo pirmosios treniruotės, kai atvykote į komandą?

– Labai džiaugiuosi, kad per šį gana trumpą laiką mums jau pavyko pakeisti treniruočių kultūrą ir ritmą. Esu treneris reikalaujantis 100% intensyvumo ir koncentracijos kiekvienoje treniruotėje. Puikiai suprantu žaidėjas, kad tai nėra lengva priimti, tačiau pokyčiai treniruotėse nuo to laiko, kai atvykau iki šiandien mane nuteikia pozityviai. Įsidiegėme aiškią sistemą, kurioje visi žinome savo atsakomybes, veiksmus ką ir kaip turime daryti dar prieš treniruotę, o tai svarbu tam, kad jos metu neprarastumėme ritmo. Analizuojame situacijas patirtas rungtynių metu ir bandome jas atkartoti treniruotėse tam, kad žinotumėme kaip galime keisti žaidimą skirtingomis aplinkybėmis. Iš esmės galima sakyti, kad pastaruosius du mėnesius atlikome savotišką praktiką, įsivedinėjome naujus dalykus, kad galėtumėme pasiektų produktyvų treniruočių lygį.

– Kokios žaidimo filosofijos atstovas esate ir kaip norėtumėte matyti žaidžiančią „Gintrą“?

– Žaidimo filosofija prasideda nuo treniruočių. Jos turi būti intensyvios tiek, kad rungtynėse būtų lengva. Turime tikslą stiprinti kiekvienos žaidėjos individualias savybes, modeliuoti treniruotes taip, kad iš jų žaidėjos išeitų patobulėjusios, išmokusios naujų dalykų. Kalbant apie žaidimo stilių rungtynėse noriu, kad demonstruotumėme kokybišką atakuojantį futbolą, kuriame sugebame kontroliuoti situacijas, laimėti dvikovas, diktuoti tempą, pelnyti įvarčius.

– Kokie pirmi įspūdžiai iš Lietuvos moterų A lygos kovų ir ar galite šį čempionatą palyginti su Suomijos?

– Ko gero didžiausias skirtumas yra tas, kad Suomijos čempionate yra didesnis konkurencingų komandų skaičius, daugelyje jų rungtyniauja vietinės žaidėjos. A lygos rungtynėse neturime tokio intensyvumo, galbūt todėl mes taip pat prisitaikome prie varžovių ir kamuolį judiname per lėtai. Vis dėlto esame daugkartinių šalies čempionių komanda, todėl kokybinės kartelės palaikymas turi prasidėti nuo mūsų pačių.

– Kaip vertinate esamą situaciją A lygos ir Baltijos lygos turnyrinėse lentelėse?

– Pralaimėjimas prieš „Transinvest“ įnešė kartėlio, tačiau kita vertus situacija yra labai paprasta – esame čempionių komanda, pozicijų nepraradome, neturime tikslo po kiekvieno turo žvalgytis į turnyrinę lentelę, tiesiog privalome laimėti visas rungtynes ir apginti titulą. Analogiška situacija ir Baltijos lygoje – kol viskas priklauso nuo mūsų, tol esame savo situacijos šeimininkai.

– Iki vasaros atostogų liko sužaisti du turus A lygoje ir vienas rungtynes Baltijos lygoje. Sugrįžus į procesą pradėsite pasirengimą ir UEFA moterų Čempionių lygos atrankos turnyrui. Kas bus svarbiausia šiame etape?

– Visų pirma svarbu, kad žaidėjos turės laiko atsikvėpti, šiek tiek pamiršti futbolą, išsigydyti smulkias traumas. Tuo pačiu manau, kad pailsėję visi nekantriai lauksime sugrįžimo, nes prasidės įdomus etapas. Turėsime tarsi mini pasirengimo sezonui dalį, kurios metu sieksime per gana trumpą periodą optimaliai pasikrauti nauja energija, pakelti ją į kitą lygį. Dar iki Čempionių lygos atrankos turėsime svarbių rungtynių, todėl kiekvienoms iš jų ruošimės nuosekliai, atsižvelgdami į esamą tvarkaraštį.

– UEFA Čempionių lygoje dalyvavote kartą ir tą patį sugebėjote išvesti tuomet treniruojamą „Kups“ komandą į pagrindinį turnyrą. Pratęsti sėkmingą statistiką sieksite su „Gintra“. Ko reikia, kad tai pasiekti pavyktų?

– Pradėsiu nuo to, kad Čempionių lyga yra unikalus turnyras, pajausti jos atmosferą yra tiesiog nuostabu. Vien tai, kad mes turime šią galimybę yra didelė motyvacija visiems. Sau ir savo komandai visada keliu aukščiausius tikslus, svarbu tikėti savo jėgomis, pasitikėti kiekvienu komandos nariu, tada galime pasiekti teigiamą kolektyvinį rezultatą. Žinoma, ne paskutinėje vietoje yra ir sėkmės elementas, atrankoje dalyvauja daug pajėgių klubų, todėl kartais ir burtai gali lemti nemažai. Bet kuriuo atveju tikiu, kad po vasaros atostogų mūsų kreivė kils aukštyn, o prie to prisidės ir papildymai sudėtyje, kurių mums labai reikia.

– Liepos mėnesį Lietuvoje vyks merginų U-19 Europos čempionatas, o šios rinktinės sudėtyje bus ir gintriečių. Galbūt pastebite, kad šios merginos treniruotėse dirba dar sunkiau? Ko palinkėtumėte merginoms ir visai rinktinei?

– Europos futbolo čempionatas yra vienas didžiausių įvykių kiekvieno žaidėjo karjeroje. Lietuvos merginų rinktinei varžytis su pajėgiausiomis žemyno nacionalinėmis komandomis bus labai didelis iššūkis, bet tikiu, kad ši patirtis joms bus labai naudinga. Esu patenkintas į šią rinktinę pretenduojančių žaidėjų darbo etika ir noru tobulėti, mokintis. Tai duoda daug pozityvo ir man kaip treneriui. Joms linkiu nesustoti, toliau sunkiai dirbti ir būti lyderėmis visomis prasmėmis, o rinktinei – savo žiūrovų akivaizdoje mėgautis kiekviena šio unikalaus renginio akimirka ir išsinešti iš jo kuo daugiau.

– Iš pradžių į Šiaulius atvykote vienas, vėliau sulaukėte ir šeimos. Ar jau apsipratote mieste, atradote savo mėgstamiausias vietas, kur leidžiate laisvalaikį?

– Džiaugiuosi, kad galime būti visi kartu ir už tai noriu padėkoti klubui. Mėgaujamės gyvenimu čia, žinau, kad jūsų miestas vadinamas saulės miestu. Išties, kol esu čia, saulės tikrai netrūksta (šypsosi). Apsiprasti buvo gana nesunku, kadangi miestas kompaktiškas, savo dydžiu ir gyventojų skaičiumi panašus į Kuopio miestą Suomijoje, kuriame ir gyvename. Laisvalaikiu einame pasivaikščioti, pasportuoti. Mano žmona mėgsta žaisti lauko tenisą, aš stengiuosi palaikyti jai kompaniją, tuo pačiu ir pats geriau įvaldyti šį sportą. Turime du aktyvius vaikus, todėl veiksmo tikrai netrūksta (šypsosi).

Primename, kad geltonai juodos artimiausias rungtynes namuose žais jau šį sekmadienį. Baltijos lygos rungtynėse, kurios vyks centriniame stadione, mūsiškės priims Liepojos futbolininkes. Rungtynių pradžia – 18:00 val.