PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 20:42

NATO karinis komitetas aptars tolesnę pagalbą Ukrainai

Pasaulis

J. Bidenas ir V. Zelenskis NATO viršūnių susitikime Vašingtone / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


314105

Prahoje rugsėjo 13–15 d. įvyks NATO karinio komiteto – aukščiausios aljanso karinės institucijos – posėdis, teigiama atitinkamame pranešime spaudai.

„Aukščiausioji NATO karinė institucija – karinis komitetas 2024 m. rugsėjo 13–15 dienomis susitiks Prahoje, Čekijos Respublikoje. Tiesioginio susitikimo metu gynybos vadai aptars karinius strateginius įvykius aljanse. Karinio komiteto konferencijos atidaryme dalyvaus Čekijos prezidentas Petras Pavelas“, – teigiama NATO pranešime.

Atkreiptinas dėmesys, kad pirmosios sesijos metu gynybos vadai aptars, kaip sekasi įgyvendinti sprendimus, kuriuos aljanso valstybių ir vyriausybių vadovai priėmė 2024 m. liepą Vašingtone įvykusiame viršūnių susitikime.

„Aljansui minint savo 75-ąsias metines, NATO vadovai imasi reikšmingų veiksmų, kad dar labiau sustiprintų atgrasymo ir gynybos priemones, sutvirtintų ilgalaikę pagalbą Ukrainai ir pagilintų pasaulines partnerystes“, – teigiama pranešime spaudai.

Kalbant apie NATO pagalbos Ukrainai paketą, sesijos metu bus taip pat aptartas NATO saugumo pagalbos ir mokymų Ukrainai (NSATU) – naujos vadovybės, kurios užduotis yra planuoti, koordinuoti ir tiekti saugumo pagalbą – įsteigimo klausimas.

Trečiosios sesijos metu dalyviai aptars NATO ir Ukrainos bendro analizės, mokymo ir švietimo centro (JATEC) steigimą. Šis centras taps svarbia praktinio bendradarbiavimo atrama, padėsiančią išgryninti ir taikyti Rusijos kare prieš Ukrainą išmoktas pamokas bei didinti Ukrainos suderinamumą su NATO.

Karinio komiteto gynybos vadovų sesija dukart per metus rengiama NATO buveinėje Briuselyje, o vieną kartą per metus vienoje iš aljanso valstybių narių įvyksta komiteto konferencija.

Pirmiau buvo praneša, kad užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Jamesas O'Brienas aptarė veiksmus, padėsiančius Ukrainai greičiau tapti aljanso nare.