PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 31 d. 12:17

Muzikos festivalis „Kultūros Dienos 2024“: su nauja jėga Marijampolės kultūrai grįžta Marius Reklaitis ir Kamilė Zaveckaitė

Marijampolė

Kamilė Zaveckaitė ir Marius Reklaitis / Dainiaus Čėplos nuotr.

Gintarė SabaliauskienėŠaltinis: mmm.lt


316321

Jau ketvirtą kartą į gimtąją Marijampolę grįžtantys jaunieji talentai – dirigentas Marius Reklaitis ir pianistė Kamilė Zaveckaitė – miestą užlies nauja kultūros banga. Festivalį „Kultūros Dienos 2024“ organizuojančios VšĮ „Marijampolės filharmonija“ direktorius ir meno vadovė žada nustebinti festivalių visada laukiančią Marijampolės publiką, padovanodami septynis unikalius koncertus.

„Šių metų festivalio idėjos gimė iš nuolatinio siekio kurti kažką unikalaus ir išskirtinio, kas iš tikrųjų įtrauktų mūsų klausytojus. Kaip ir kiekvienais metais, kūrybinis procesas nebuvo lengvas. Reikėjo atsirinkti ne tik koncertines idėjas, bet ir kruopščiai parinkti atlikėjus, kurie geriausiai įkūnytų festivalio dvasią. Šiemet ypač stengėmės mąstyti “už rėmų“ ribų ir klausytojams pasiūlyti naujus, iki šiol negirdėtus kūrinius bei menines koncepcijas. Tikime, kad šių metų koncertai ne tik nustebins, bet ir suteiks klausytojams unikalių emocijų bei patirčių, kurias jie prisimins ilgai po festivalio pabaigos“, – sako Marius Reklaitis.

Kaip gimsta festivalis?

„Kultūros Dienos 2024“ Marius Reklaitis organizuoja kartu su pianiste Kamile Zaveckaite ir sako, kad abu yra lygiaverčiai kūrybinio proceso dalyviai, kiekvienas įneša savo indėlį: „Kiekvienas iš mūsų atneša naujas perspektyvas ir įžvalgas, kurios praturtina ne tik festivalio organizavimą, bet ir visos filharmonijos veiklą.“

Marius Reklaitis pabrėžia: „Man yra neapsakomas džiaugsmas ir garbė dirbti su tokia talentinga menininke kaip Kamilė Zaveckaitė. Jos idėjos ir užkrečiantis entuziazmas yra tiesiog neįtikėtini ir visa tai puikiai atsispindi festivalio renginiuose.“

Menininkas džiaugiasi, kad organizuojant festivalį pavyksta dirbti kaip tandemui, o glaudus bendradarbiavimas leidžia pasiekti naujų kūrybinių aukštumų ir kartu pristatyti unikalius meninius sprendimus. „Visada siekiame rasti tą aukso vidurį, kuriuo abu esame patenkinti. Toks požiūris ne tik padeda išvengti konfliktų, bet ir užtikrina, kad galutinis rezultatas būtų subalansuotas, kūrybingas ir kokybiškas.“

Kamilė Zaveckaitė ir Marius Reklaitis. Marcel Lazar nuotr.

Ar lengva į Marijampolę prisivilioti pasaulyje pripažintus muzikantus?

„Atgarsiai byloja: Marijampolė tampa kultūros epicentru, daug nuostabių menininkų dar nėra turėję šanso pasirodyti Sūduvos sostinėje, dėl to arba patys prašosi su unikaliomis idėjomis, arba noriai sutinka dalyvauti mūsų pakviesti“, – džiaugiasi Kamilė Zaveckaitė. „Turime labai platų, nacionaliniu/ tarptautiniu mastu, kolegų ratą ir prieigą prie net ir asmeniškai nepažįstamų garsių atlikėjų. Didžiuojamės daugumos pasiekimais ir vertiname jų darbą, dėl to stengiamės sudaryti palankias sąlygas jiems atvykti ir pasirodyti. Tokiu paprastuoju atlikimo meno renginių organizavimo būdu pritraukiame juos į miestą, kurio pavadinimą užsieniečiai užtrunka išmokti, tačiau jį patyrę, atsiliepia apie jį be galo pozityviai ir dar ilgai maloniai stebisi, kaip šiltai jie buvo sutikti jų pasirodymų metu.“

Festivalis savo klausytoją jau prisijaukino

„Neįtikėtina, festivalis šiais metais vyks tik ketvirtąjį kartą, o mes jau galime tarti drąsiai: taip – savo publiką turime! Net juntamas lyg išsiilgimo jausmas… Nekantrauju ir vėl dalyvauti mūsų festivalio renginiuose, kad galėčiau ir vėl sutikti mūsų ypač šiltą publiką, be kurios palaikymo šis festivalis neegzistuotų. Jeigu negautumėm tokios unikaliai jaukios grįžtamosios reakcijos, būtų išties sunku tiek atlikėjams, tiek organizatoriams tęsti tokią intensyvią ir visų metų pastangų pareikalaujančią veiklą. Juk patys koncertai rengiami tik jai – mūsų Marijampolės miesto publikai. Jeigu jai nerūpėtų šis įvykis tiek, kiek akivaizdžiai rūpi, mūsų veikla prarastų prasmę“, – greitai užgimusiu ryšiu su klausytojais džiaugiasi Kamilė Zaveckaitė.

Kas laukia “Kultūros Dienose 2024“?

„Festivalis „Kultūros Dienos 2024“ žiūrovams ir klausytojams padovanos tikrą gausą unikalių renginių“, – žada Kamilė Zaveckaitė:

„Ar tai tikrovė? Ar tai tik fantazija?“ – rugsėjo 6 d. 18:30 val. Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo bazilikoje patirsime festivalio atidarymo koncertą, kuriame maestro Mariaus Reklaičio diriguojami Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Česlovo Sasnausko kamerinis choras ir pianistai Kamilė Zaveckaitė bei Alexander Paley susivienys tam, kad suteiktų klausytojams nepakartojamą filosofinių muzikinių apmąstymų vakarą. Vien tik Fantazijos žanro repertuaras privers suklusti, galbūt net suabejoti, ar muzikos nešami vis dar esame tikrovėje, ar jau visa keičiančioje, magiškoje fantazijos dimensijoje, kurią mums dovanoja atlikimo menas?

Marius Reklaitis ir Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras. Dainiaus Čėplos nuotr.

„Baldas“. Koncertas ir instaliacija fortepijonui ir baldui – rugsėjo 10 d. 19.00 val. Marijampolės Kultūros centre miestui dar negirdėtas dviejų dalių patyriminis koncertas su neįtikėtinais garso ir šviesų efektais, integruotais „baldo“ – pianino instaliacijoje. Šiuolaikinėmis garso technologijomis ir tiesiogine transliacija susaistyti gyvas koncertas ir garso skulptūra bei instaliacija nagrinėja buitinės-fizinės bei meninės-idėjinės fortepijono prigimties dualizmą.

„Lietuvos grožis gitarų ritmu“ – rugsėjo 11 d. 19.00 val. Baltijos Gitarų Kvartetas, 2024 metais švenčiantis ansamblio dvidešimties metų jubiliejų, „Kultūros Dienose“ pristatys įvairialypę lietuvių ir ne tik kompozitorių programą naujoje festivaliui erdvėje – Paežerių dvare, kuris yra ryškiausias Vilkaviškio rajono pasididžiavimas ir bene gražiausia Sūduvos krašto puošmena.

„Simfoninis baletas aštuonioms rankoms“ – rugsėjo 13 d. 19.00 val. Šiame išskirtiniame fortepijoninio kvarteto pasirodyme dalyvauja keturi virtuozai, kamerinio ansamblio „Neišskiriamieji pianistai“ nariai: Lukas Gedvilas, Lauryna Lankutytė, Gabija Maknavičiūtė ir Kamilė Zaveckaitė. Užburiantis artistiškumo ir inovatyvumo derinys manevringais judesiais pražys momento sukurtoje simfonijoje Marijampolės evangelikų liuteronų bažnyčioje. O neįtikėtiną sinchronizaciją ir darnią sinergiją klausytojai patirs ne tik ausimis, bet ir akimis!

„Hotel Tango“ – rugsėjo 15 d. 18.00 val. Trio Agora koncertas, suskambėsiantis naujoje festivaliui erdvėje – Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerijoje, yra savotiška tarptautinė tango manifestacija, nukelianti klausytojus į aistringą tango atsiradimo ir evoliucijos pasaulį iš Paryžiaus salonų į mažas Buenos Airių gatveles, per Jungtines Valstijas, Lotynų Ameriką, Vakarų Afriką ir Rytų Europą.

„Sustok, mintie svajinga!“ – rugsėjo 17 d., 19 val. Garso meditacija – koncertas yra valandos trukmės patyriminis pasirodymas, kurio metu dviejų pianisčių duetas „Piano Phase Project“ gyvai fortepijonu atlieka įvairius klasikinės muzikos kūrinius, integruoja improvizaciją, atsipalaidavimo meditacijas, tibetietiškų dubenėlių, lietaus ir vėjo instrumentų skambesius bei lietuviškai skaito muzikantų K.Warner, V.Wooten bei M.K.Čiurlionio tekstus. Tokio tipo renginys įtraukiamas į „Kultūros Dienos“ festivalį su tikslu padėti publikai patirti klasikinės muzikos gydantį poveikį. Muzikos terapijos dėka galima susipažinti su priemonėmis, padėsiančiomis suvaldyti taip labai šiais laikais besiblaškančią mintį.

GALA koncertas – rugsėjo 20 d. 19.00 val. Marijampolės Kultūros Centre iškilmingas festivalio uždarymo koncertas, kuriame tradiciškai pasirodys Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras, kartu su pianiste Kamile Zaveckaite ir dirigentu Mariumi Reklaičiu. Koncertas nestokos muzikinių staigmenų ir svarbiausia – švęs Sūduvos regiono jaunųjų talentų muzikinį potencialą.

„Kiekviename festivalio koncerte bus eksponuojama keliaujanti Dainiaus Čėplos fotografijų paroda „Šviesos persmelktas žvilgsnis į klasiką“, o po festivalio ja bus galima ir toliau žavėtis “Spindulio“ kino teatre Marijampolėje. Fotografijų kolekcija, sudaryta iš praėjusių festivalio akimirkų, peržengia tradicinės fotografijos ribas – per Dainiaus Čėplos objektyvą krentanti šviesa nuguls monochrominėse nuotraukose, siūlysiančiose iš naujo „išgirsti“ klasikinės muzikos melodijas, amžiams sustingusias „skambančioje“ akimirkoje“, – šių metų festivalio pristatymą baigia Kamilė Zaveckaitė.

ėmę meilės. Patyrę festivalio organizatorių meilę savam darbui, menui, o dar neįsimylėję klasikinės muzikos, ją nuoširdžiai pamils. Patyrę festivalio atlikėjų meilės deklaraciją saviems projektams, jų atliekamai muzikai, galbūt įsikvėps kūrybai, naujoms idėjoms arba įsikvėps savo pačių, kad ir ne meninių, specialybinių sričių puoselėjimui. Tikiuosi, kad jie iš naujo atras arba pirmąkart susipažins su mūsų klasikinės muzikos pasaulio gigantų kūryba, kuri buvo veikiama ir sukurta gražiausio pasaulyje – meilės dėsnio. Galų gale, tikiuosi, mūsų koncertai, privers prisiminti, kodėl gyvenimas yra gražus“, – į festivalio koncertus kviečia Marius Reklaitis. – „Kultūros dienos“ vyksta kartą metuose. Praleidę šiuos metus, Jūs sutiksite mus kitais. Tačiau supakuotos gyvenimiškos dovanos, kurias atidarysime koncertų metu, įvyks tik tą vienintelę dieną, tuo vieninteliu suplanuotu laiku. Nepraleiskite momento ir tos dovanos, kurie galbūt yra skirti tik Jums. Galbūt tai bus atsakymas į ilgai neatsakytą klausimą, galbūt tai bus paguoda, kurios neatrandate kitur, galbūt tai bus taip labai reikalinga gaiva ir įkvėpimas Jūsų introspekcijai, kuri turi įvykti būtent šiais metais? Susitikime ir švęskime gyvenimą drauge!“