PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 21 d. 19:43

Muziejaus darbuotojas netyčia išmetė meno objektą

Pasaulis

Stop kadras

Parengta pagal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


324360

Nyderlanduose esančio Lisser meno muziejaus stikliniame lifte buvo eksponuojamas prancūzų menininko Alexandre’o Lave’o meno kūrinys „Visi geri laikai, kuriuos praleidome kartu“. Tai buvo dekoruotos alaus skardinės. Tiesa, netrukus jos dingo, mat buvo palaikytos šiukšlėmis.

Kaip rašo „The Independent“, lifto mechanikas supainiojo menininko skardines su šiukšlėmis ir išmetė jas į šiukšlių dėžę. Dažytose skardinėse yra įlenkimų, todėl jos ir atrodė kaip lifte numestos jau nereikalingos skardinės.

O išties jos, kaip teigia muziejaus atstovai, simbolizuoja brangias akimirkas su draugais po vakarų, praleistų kartu būnant ir šnekučiuojantis. Be to, anot jų, skardinių dekoravimui buvo skirta daug laiko ir pastangų.

Kad nustebintų lankytojus, muziejus nutarė kūrinį eksponuoti lifte. Muziejaus direktorius netiki meno kolekcijos eksponavimu įprastose vietose, tokiose kaip sienos ar pjedestalai. Jis paaiškino: „Mūsų meno kolekcijos tema – maistas ir vartojimas. Per meną leidžiame į kasdienius dalykus pažvelgti ypatingai. Kitaip pristatydami meno kūrinius, sustipriname šį efektą.“

Meno kūrinio paieška buvo pradėta po to, kai kuratorė, grįžusi po trumpos pertraukos, suprato, jog skardinės dingo. Galiausiai jas rado šiukšlių maiše. „Stebuklingai skardinės liko nepažeistos po tam tikro valymo“, – sakė muziejaus atstovė.

Dabar meno kūrinys laikinai pastatytas prie įėjimo į muziejų ir pritvirtintas ant klasikinio pjedestalo, kad darbas būtų dėmesio centre.