PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 10 d. 15:05

Mumbajuje paskelbta gedulo diena dėl Indijos pramonininko R. Tatos mirties

Pasaulis

Ratan Tata laidotuvės / Youtube stop kadras

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


323161

Indijos finansų sostinėje Mumbajuje ketvirtadienį minios gedinčiųjų susirinko į pramonininko Ratano Tatos, vadinamo „titanu“, vadovavusio vienam didžiausių šalies konglomeratų, laidotuves.

Trečiadienį miręs 86 metų R. Tata pavertė „Tata Group“ didele tarptautine įmone, kurios veiklos sritys – nuo programinės įrangos iki sportinių automobilių.

Jo karstą, uždengtą Indijos vėliava, supo garbės sargyba, o procesiją lydėjo trimitų ir būgnų orkestras.

Mumbajuje paskelbta gedulo diena, o laidotuvių apeigos numatytos ketvirtadienio popietę.

„Indijos pramonės titanas“, – pirmajame puslapyje skelbė laikraštis „The Hindu“. „Indija neteko savo karūnos brangakmenio“, – rašė laikraštis „Hindustan Times“.

Tarp šimtų žmonių, kurie ketvirtadienį stovėjo eilėje, kad atiduotų pagarbą, buvo ir eilinių gedėtojų, ir žinomų verslo lyderių, ir politikų, ir „Tata“ darbuotojų.

R. Tata gimė 1937 metais Mumbajuje, parsių šeimoje – garbingoje, bet nykstančioje bendruomenėje, kuri britų valdymo laikais vaidino svarbų vaidmenį miesto verslo reikaluose.

Baigęs Kornelio universitetą Niujorke, jis planavo pasirinkti architekto kelią.

Tačiau močiutės prašymu jis 1962 metais grįžo į Indiją ir įsitraukė į šeimos verslą, pradėjo dirbti fabrike paprasčiausiu darbininku ir miegoti praktikantų bendrabutyje.

1991 metais jis perėmė šeimos imperiją, užtaikydamas ant tais metais Indijoje prasidėjusios radikalios laisvosios rinkos reformų bangos.

Per 21-erius R. Tatos vadovavimo metus druskos ir plieno konglomeratas išplėtė savo įtaką visame pasaulyje.

Jo 2008 metų sprendimas už 2,3 mlrd. dolerių įsigyti nuostolingai dirbančius Didžiosios Britanijos automobilių gamintojus „Jaguar“ ir „Land Rover“ itin sustiprino jo reputaciją, kai „Tata Group“ sugebėjo restruktūrizuoti abu prekės ženklus ir kitais metais vėl padaryti juos pelningus.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pavadino R. Tatą „vizionierišku verslo lyderiu, užjaučiančia siela ir nepaprastu žmogumi“.

N. Modi gyrė R. Tatą už tai, kad jis „stabiliai vadovavo vienai seniausių ir prestižiškiausių Indijos verslo įmonių“.