PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 20 d. 14:14

Moterį nušovusio pareigūno bylą profsąjunga vadina smūgiu policijai ir visuomenei

Lietuva

Policija. Etaplius.lt nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


305802

Teismui perdavus Vilniaus rajone moterį nušovusio pareigūno bylą, Lietuvos policijos profesinė sąjunga (LPPS) šį procesą vadina smūgiu pareigūnų bendruomenei ir visuomenei.

„Policininkai ginklų naudojimu nepiktnaudžiauja, jaučia didžiulę atsakomybę, o šūviai į žmogų – itin reti, tik iškilus didžiulei grėsmei kitiems žmonėms ar patiems pareigūnams, esant išskirtinai sudėtingai situacijai“, – pranešime sakė profsąjungos vadovė Roma Katinienė.

„Todėl prokuratūros kaltinamasis aktas – smūgis tiek policijos bendruomenei, tiek visuomenės saugumui“, – pridūrė ji.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnui pareikšti kaltinimai nužudymu viršijus įgaliojimus.

Ikiteisminis tyrimas buvo vykdomas po to, kai pernai gruodžio viduryje, į įvykio vietą atvykęs pareigūnas panaudojo tarnybinį ginklą. Per incidentą vietoje žuvo moteris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tą dieną Vilniaus pareigūnų į įvykio vietą vyko gavęs pranešimą apie moters keliamą grėsmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikams.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad siekdamas sulaikyti moterį pareigūnas neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai, todėl moters žūtis kvalifikuotina kaip nužudymas.

Šis įvykis pernai vėl įžiebė diskusijas Lietuvoje dėl to, kokiomis sąlygomis pareigūnai Lietuvoje turėtų naudoti tarnybinius ginklus, ir kokių apsaugos priemonių reikia greitosios medicinos pagalbos paramedikams.

Pasak LPPS pirmininkės, pareigūnai vykdydami tarnybą, neturėtų lemiamu momentu bijoti elgtis taip, „kaip ir dera policininkui – bet kokia kaina apginti kitų sveikatą ir gyvybę, jei reikia ir ginklu“.