Aktualu | 8 MIN.

Monika Timaitytė: „Mėgautis maistu restoranuose tapus šefu, pasidaro labai sudėtinga“

Meniu.lt Meniu.lt
2019 m. vasario 8 d. 08:15
img-9378.JPG

Ši istorija apie netikėtą pašaukimą gastronomijai, pamažu atrastą kitokį požiūrį į mitybą, mokslus kulinarijos mokykloje Le Cordon Bleu. Monika pasakoja apie pomėgius virtuvėje, dalijasi šefo patarimais, įdomybėmis augalinės mitybos pasaulyje bei pateikia rekomendacijas apie skaniausias Vilniaus vietas.

Pamažu sveikesnės mitybos link

Laikui bėgant mano mitybos įpročiai gan stipriai keitėsi, gal net kardinaliai. Dar besimokydama Le Cordon Bleu kulinarijos mokykloje valgiau viską, visur ir visada. Tai ko gero buvo geriausias ir blogiausias laikotarpis mano gyvenime. Be galo džiaugiausi galimybe mokytis tokio lygio kulinarijos įstaigoje tarp savo srities profesionalų, tad norėjau pasisemti visko, ko tik buvo įmanoma. Žinios buvo „be ribų“ taip pat ir mano kasdieninio maisto racionas. Pagrindiniai klasikinės prancūzų virtuvės ingredientai yra sviestas, grietinėlė bei įvairūs gyvuliniai produktai. Kartais per vieną dieną būdavo ir trys praktiniai užsiėmimai, kurių kiekvieno metu pagamini bent po pora patiekalų. Visko suvalgyti aišku nepavykdavo, tačiau vakarienė pusryčiams buvo mano norma.

Įpusėjus mokslams visiškai nusilpo imunitetas jaučiausi fiziškai silpna, ėmiau dažnai sirgti peršalimo ligomis, vis stigo miego, nuolat jaučiausi pavargusi. Supratau, kad kažkas gyvenime turi pasikeisti. Arba aš arba mano gyvenimas. Nusprendžiau, kad turi keistis abu. Ėmiau papildomai domėtis ne tik kulinarija, bet ir mityba, produktų derinimu, maistingumu, maisto poveikiu organizmui. Tuomet po truputį ėmiau į maistą ir mitybą žiūrėti kitomis akimis

Pilnavertiškam gyvenimui yra būtina pilnavertiška mityba. Žinoma, nesu radikalė, gal tiksliau pasakius – nebesu. Mano persilaužimo laikotarpis buvo gan įdomus, iš pradžių stačia galva panirau į visišką mitybinį radikalizmą. Pusmetį ar net ilgiau valgiau vien vaisius, tiesiog pajaučiau viduje kad reikia išsivalyti organizmą. Tuomet įtraukiau daržoves ir žaliavalgiškus patiekalus į savo mitybą, tas truko dar apie metus, dar vėliau į racioną grįžo šiltas maistas, tačiau jau kitoks nei anksčiau: subalansuotas, augalinis, mažesnėmis porcijomis bei tam tikru paros metu.

Dabar mano mityba yra augalinė, su retomis išimtimis, aš asmeniškai vartoju medų, taip pat per daug nesuku sau galvos, jeigu užsisakius patiekalą jį pagamina ne pilnai augalinį, manau, kad šiai dienai vartojimas yra didesnė problema pasaulyje nei pusė šaukštelio sviesto mano užsisakytame garnyre ir man pakeisti užsakymą dar kartą reikštų, tiesiog bereikalingą maisto švaistymą. Į maistą žiūriu ir iš kulinarinės pusės, jeigu kas nors užsisako patiekalą kuris man atrodo įdomus, nelaikau savęs, paragauju, tai praplečia mano skonių paletę ir vaizduotę gaminant augalinius patiekalus. Tad šiuo metu 99 proc. mano mitybos yra augalinė su nedidelėmis išimtimis.

Gaminimo teikiami džiaugsmai

Prieš išvykstant studijuoti į užsienį, tik mėgėjiškai užsiiminėjau maisto gaminimu, dirbau keliuose restoranuose tiek už baro, tiek virtuvėje. Tačiau tuomet nebuvau tikra, kad taip artimai susiesiu savo gyvenimą su gastronomija. Laikui bėgant pajutau, kad į maisto gaminimą nežiūriu, kaip į darbą, ypač į gaminimą namuose. Man tai kaip savotiška meditacija, galiu praleisti valandų valandas virtuvėje eksperimentuodama bei žaisdama su ingredientais, be galo mėgstu gaminti sau ir svečiams. Maisto ruošimas jau yra tapęs nedidele tradicija draugų kompanijoje, susirenkame ir kartu darome mini „workshop’us“, aš visiems pristatau ką gaminsime, kaip tai darysime, tuomet pasiskirstome darbais ir visi kartu kimbame į darbą. Aš papasakoju kas, kaip ir kodėl, pataisau ar patariu kaip ir kada geriau atlikti tam tikrus procesus, kaskart atrandame kažką naujo, dažnai net ir pačią rezultatas nustebina, tai puikus socializacijos būdas draugų rate. Tačiau turbūt kaip ir kiekvienam, būna dienų kada tiesiog norisi išeiti ir per daug nesukant sau galvos pavalgyti. Tad restoranuose taip pat esu dažnas svečias, sakyčiau bent pora kartų į savaitę tikrai leidžiu sau pavalgyti mieste.

Skaniausia – kai gaminama su meile

Labiausiai mėgstu naminį maistą ir visai nesvarbu ar jis lietuviškas, itališkas ar kiniškas, svarbiausia, kad būtų pagamintas su meile, besivadovaujant mamų ar močiučių patarimais bei tradicijomis. Vieno konkretaus mėgstamiausio patiekalo neturiu, kadangi Top sąrašas nuolat keičiasi, tačiau sąrašo viršuje visada bus falafeliai, naminis humusas, makaronai (būtent tagliatelle), lazanija, ravioliai, japoniški koldūnai, sushi, įvairūs bulvių patiekalai, be galo mėgstu sriubas, ypač trintas. Mano „bottom top“ būtų viskas kas pagaminta su pankoliais arba anyžiais, net ir mažiausia kruopelė anyžiaus man gali visiškai sugadinti patiekalą.

Sushi pagal Moniką

Dažniausiai gaminu „dekonstruotą“ sushi dubenėlį, tai mano Top patiekalas išsinešimui, puikiai tinkantis po geros treniruotės ar tiesiog norint sveikai ir labai skaniai užkąsti. Į jį įeina balti ekologiški basmati ryžiai pagrindui, agurkų ir morkų salotos su soja ir medumi, kepintomis sezamų sėklomis bei svogūnų laiškais, šalia dar kepintas kietasis tofu, bei avokadas.

Naujienos veganizmo pasaulyje

Augalinė mityba tik dabar ima įsibėgėti Lietuvoje. Amerikoje ar jungtinėje karalystėje ji jau stipriai įgavusi pagreitį. Malonu matyti, nuolat tobulėjančius šefus bei augalinio maisto gamybos technologijas. Mūsų laukia daug naujovių. Pavyzdžiui, amerikiečių biochemikas Pat Brown nesenai atrado fermentą, kurio dėka dabar gaminamas migdolų sūris, naudojant tas pačias gamybos technologijas, kaip ir klasikinio sūrio gamyboje. Jau nebe naujiena ir mėlynas pelėsinis augalinis sūris ar net Brie stiliaus sūris su baltu pelėsiu. Amerikos rinką taip pat stipriai supurtė the impossible bei beyond meat produktų pasirodymas, kurie yra sukurti atrodyti, bei turėti lygiai tas pačias savybes ir net gi aukštesnę maistinę vertę nei jautienos mėsainio paplotėlis. Mano nuomone labai greitu metu augalinė mityba bus kasdieninė norma arba daugelio siekiamybė.

Keisti atradimai Tailande

Kai gyvenau Tailande, tekdavo beveik kasdien vaikščioti po vietinius turgelius, pamaniau, kad gyvenime vaisių tai tikrai visų kiek tik įmanoma daugiau reikia paragauti, ypač kai po ranka guli ką tik nuskinti vaisiai. Tuomet buvo durianų sezonas. Teko vieną nemažą parsitempti namo ant motorolerio. Vidutinis durianas sveria apie 2-3 kilogramus bei yra žalsvai rusvas ir labai kietais spygliais, jį atidarius viduje galima rasti valgomąją dalį kuri yra labai minkšta. Tačiau niekas neprilygsta duriano kvapui... Jis toks stiprus, primena supuvusius vaisius, kompostą, daugelis viešų vietų tokių kaip viešbučiai, prekybos centrai bei lėktuvai, draudžia įsinešti šį vaisių. Tačiau skonis mane nustebino, gerai sunokęs durianas yra saldus su švelniu aštrumo poskoniu. Tai toli nuo to ką mes esame pripratę valgyti, tačiau man tikrai patiko, dar ne kartą pirkau durianus tiek šviežius, tiek džiovintus.

Mise en place

Didelių paslapčių virtuvėje nėra, yra tik naudingos žinios. Naudingiausias patarimas virtuvėje susideda iš trijų žodžių – mise en place, kas tiesiogiai išvertus iš prancūzų kalbos reikštų „viskas savo vietose“. Tai yra pasiruošimas gaminimui, visų ingredientų pirminis paruošimas, apdorojimas, visų patiekalo dalių sustygavimas atskirai. Tinkamai pasiruošus mise en place, nebaisus net ir didžiausias banketas ar vestuvės – juk daugiausia laiko praleidžiame kažko ieškodami, pritrūkę ar pamiršę.

Pavalgiusi, turiu ką pasakyti

Mėgautis maistu restoranuose tapus šefu pasidaro labai sudėtinga, o komentavimas tampa sportiniu interesu. Kadangi esu labai kritiška maistui, tiek savo, tiek kolegų, beveik kiekvieną kartą pavalgiusi turiu ką pasakyti. Jei valgydama turiu prie ko prikibti, ne iš principo, o iš tiesų matau perspektyvą, kad kažką būtų galima patobulinti dažnai tai pasakau, padavėjui, arba jei atvira virtuvė, virtuvės darbuotojams.

Mėgstamų vietų Vilniuje turiu net keletą – prabangesnei vakarienei visuomet renkuosi „Sweet Root“. Mano nuomone tai vienas geriausių restoranų sostinėje, dar niekad neteko nusivilti. Patys savininkai yra giliai pasinėrę į gastronomines keliones, tai labai gerai atsispindi restorano valdyme, aptarnavime, meniu, visoje restorano idėjoje, bei jos plėtojime. Greitiems pietums renkuosi „Zatar“ falafelius lavaše arba panini sumuštinį „Chaika“ kavinukėje, pastarojoje taip pat yra nuostabiausi augaliniai desertai visoje šalyje. Gerą žodį taip pat turiu paminėti ir apie „Chaika“ savininkus, kuriuos pačius beveik kaskart galima sutikti dirbančius vienoje ar kitoje jų vietoje. Akivaizdu, kad geriausią maistą siūlančiuose restoranuose ar kavinukėse nuolat zuja savininkai, tai yra ženklas, kad vieta yra nuoširdžiai orientuota į kliento potyrį bei emociją, šeimininkai geriausiai žino, ką ir kaip pasiūlyti klientui. Negalėčiau nepaminėti ir nesenai atsidariusios „Cofmos cafe“ savaitgalio brunch’ų, kurie yra tiesiog nuostabūs, „RoseHip vegan bistro“ burgerių, „Rise“ sushi bei dieviškų „Holy Donut“ spurgyčių. P.S. geriausios bulvytės mieste yra ne „Mcdonald’s“, tačiau Ikea bistro.

Vaiva Didžiulytė @Meniu.lt


Šiauliai
Šventėje pagerbti ir apdovanoti geriausi šių metų Šiaulių rajono sportininkai ir treneriai
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Šiauliai
Lietuva
Bardas, poetas, menininkas, muzikos grupės „Delčia“ narys, dainuojamosios poezijos albumo „Skylutė šalme“ autorius, pulkininkas leitenantas Valerijus Šerelis yra išleidęs tris knygas – poezijos knygą „Mūzoms ir jų kareiviams“, pjesę „Tango“, o leidykla VAGA jau trečią kartą išleido autoriaus sentencijų knygą „5.56 × 100 šovusių į galvą arba auliniais batais pramintų minčių„. Apie savitą ironiją, kūrybinį foną ir mintis, užrašytas tarp gyvenimo ir literatūros, su autoriumi kalbasi leidyklos redakcinė kolegija.
Tarp knygų lentynų | 5 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
Šeštadienį Raudonojoje sinagogoje vykusios adventinės popietės su Mindaugu Ancevičiumi metu Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis ir vicemerė Gita Vilčiauskienė įteikė Joniškio rajono garbės ambasadoriaus ženklą ir pažymėjimą joniškiečiui Mindaugui Ancevičiui.
Aktualijos | 3 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl galimo interesų konflikto Šiaulių savivaldybėje. Etikos sargai aiškinsis, ar miesto meras Artūras Visockas, pasirašęs potvarkį dėl finansinės paramos skyrimo sesers sutuoktinio įmonei, tinkamai laikėsi viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų, pranešė VTEK.
Politika | 2 MIN.
1
Šią savaitę Pašušvio bendruomenės namuose vyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Susitikime dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, vicemerė Jurgita Sidarienė, Tarybos narys Karolis Balsys ir Grinkiškio seniūnė Giedrė Bložienė.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė apie naują karo laivų klasę, kuri bus pavadinta jo vardu – tokia garbė paprastai suteikiama tik buvusiems šalies vadovams.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Šiauliai
Kelmė
Pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone policijos pareigūnai nutraukė dviejų vairuotojų keliones. Abiejų girtumai viršijo dvi promiles, o vienam nedaug trūko iki sunkaus girtumo laipsnio.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Naktį Kelmėje policijos pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė du vaikinus, pas kuriuos rado galimai narkotinių medžiagų.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0
Šeštadienį šalyje buvo užregistruoti 43 eismo įvykiai, iš kurių 4 įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės, pranešė Policijos departamentas.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Artėjant šventoms Kalėdoms Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto studentai pritarė dekano Rimanto Daugino pasiūlymui surengti gerumo akciją. Juk Adventas – laukimo ir gerų darbų metas. Šios akcijos tikslas – pasidalinti šventine nuotaika, nuoširdžiu dėmesiu ir bendryste su tais, kuriems ypač svarbus žmogiškas ryšys. Parodyti, kad jie nėra pamiršti ir svarbūs mūsų bendruomenei.
Kultūra | 4 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Spalio 24 dieną Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 7–8 klasių mokiniai, vadovaujami gamtos mokslų mokytojų, dalyvavo Nacionaliniame aplinkos apsaugos egzamine. Ši iniciatyva puikiai dera su progimnazijos siekiu puoselėti atsakingą požiūrį į aplinką – mokykla aktyviai dalyvauja įvairiuose „Tvarios mokyklos“ projektuose, skatindama mokinius kurti prasmingus pokyčius savo kasdienybėje.
Jaunimas | 2 MIN.
0
Respublikinės Šiaulių ligoninės Naujagimių skyrius sulaukė reikšmingos paramos iš Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Ankstukai“ — dovanos, kurios tiesiogine prasme suteikia šilumos, saugumo ir palengvina kasdienę slaugą patiems mažiausiems pacientams.
Sveikata | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Kiaulės liežuvis – išraiškingo skonio, nebrangus patiekalas, kurį lietuviai dažniausiai valgo vieną, su majonezu ar garstyčiomis. Tačiau pakanka vos keleto gudrybių ir maistingas bei sotus kiaulės liežuvis gali tapti tikru virtuvės atradimu. „Maximos“ maisto gamybos technologas dalijasi keletu patarimų, kaip liežuvį paversti išskirtiniu šventiniu patiekalu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Kiekviena šeima turi savo Kūčių stalo patiekalų tradicijas – vieniems tai silkė su svogūnais, keptas karpis, o kiti šventinės vakarienės neįsivaizduoja be lašišos. Nors receptai skiriasi, visus vienija bendras ingredientas – žuvis. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį bei jūros gėrybes ir siūlo išbandyti abejingų nepaliksiantį nebrangų receptą, kuris puikiai tiks ir Kūčių vakarienei.
Virtuvė | 5 MIN.
0