PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Gegužės 27 d. 19:18

Molėtų mieste bus keičiami gatvių pavadinimai

Molėtai

Asociatyvi Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


302538

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (toliau – LGGRTC) savivaldybei pateikė išvadas dėl P. Cvirkos, S. Nėries ir L. Giros gatvių (skersgatvio) pavadinimų: šie pavadinimai turi sovietinę ideologinę reikšmę, todėl per 3 mėn. jie turi būti pašalinti.

Savivaldybėje darbo grupei diskutuojant dėl gatvių naujų pavadinimų, iškilo jų suteikimo principų klausimas. Siūloma, kad gatvių pavadinimai turi būti susiję su vietove, Molėtų ar Lietuvos istorija, turi atspindėti vietos tapatybę, jos savitumą ir išskirtinumą. Šį principą atskleistų keli dalykai: reikšmingi istoriniai įvykiai ir datos, krašto istorinės asmenybės, kraštovaizdžio ir vietovės saviti požymiai, senieji vietovardžiai.

Gatvių pavadinimus, dėl kurių išvadą pateikė LGGRTC, siūloma keisti:
1.1. P. Cvirkos g. - į Alberto Jauniškio g. (žinomo prieškario gydytojo, šalia gatvės yra buvęs jo gyvenamasis namas),

1.2. L. Giros g. ir L. Giros skg. – į Asvejos g. ir Asvejos skg. (mikrorajone yra panašios kilmės pavadinimų – Lakajų, Rudesos),

1.3. S. Nėries g. – į Karaliaus Mindaugo g. (Lietuvos valstybės kūrėjas, vienintelis karūnuotas valstybės vadovas).

Ši situacija, kai keičiami trijų gatvių pavadinimai, yra gera proga peržiūrėti ir kitų miesto gatvių pavadinimų tikslingumą bei jų pagrįstumą.

Peržiūrėjus visus miesto gatvių pavadinimus bendruoju principu, akivaizdu, kad dalis jų neturi jokių vietovės tapatumo požymių, žymi jau vertės netekusius reiškinius ar objektus arba neturi jokių ryšių su mūsų kraštu. Tad keičiamų pavadinimų sąrašą galėtų papildyti J. Janonio, Mechanizatorių, Melioratorių, Statybininkų, Žemaitės, Darbo, Kamino, Naujakurių gatvės.

Taip vienu kartu bendru principu būtų sutvarkyti visi miesto gatvių pavadinimai.

Gyventojams siūlomi rinktis kitų gatvių pavadinimai:
2.1. Melioratorių g. pavadinimą siūlome keisti į :

2.1.1. Kovo 11-osios g. arba

2.1.2. Petro Petronio g. (1918 m. Lietuvos Vyriausybės paskirtas Molėtų apskrities viršininku, nuo 1919 m. Lietuvos kariuomenės karininkas, aviatorius; nuo 1927 m. gyveno Rašos dvare, ūkininkavo).

2.2. J. Janonio g. - į :

2.2.1. Mykolo Umbraso g. (1929-1940 Molėtų viršaitis) arba

2.2.2. Sausio 13-osios g.

2.3. Žemaitės g. – į :

2.3.1. Marytės Graužinytės g. (dvaro savininkė, lietuvybės skleidėja, dovanojo Pavasarininkų kalną Molėtų kuopai) arba

2.3.2. Juozo Šėžos g. (1936-1940 m. IV Seimo narys, 1920 -1934 Molėtų valsčiaus Utenos apskrities valdybos narys).

2.4. Statybininkų g. – į :

2.4.1. Ukmergės g. (kryptis link Ukmergės) arba

2.4.2. Mato Lajausko g. (vienas iš tarpukario šviesuolių, kunigas 1924 -1941, nužudytas 1941 m. okupantų, palaidotas bažnyčios šventoriuje: šalia gatvės yra paminklas nužudytiems partizanams).

2.5. Mechanizatorių g. - į :

2.5.1. Kaližų g. (buvusio šioje vietovėje kaimo pavadinimas) arba

2.5.2. Padabužio g. (atsiremia gatvė į šį pušyną šalia Vilniaus g.),

2.6. Naujakurių g. - į :

2.6.1. Žežiebros g. (netoliese toks upelis ir buv. ežeras) arba

2.6.2. Girelės g. (netoliese miškas), arba

2.6.3. Šaltinių g. (apie miestą daug šaltiniuotų vietų).

2.7. Darbo g. - į :

2.7.1. Kazimiero Bandzevičiaus g. ( Molėtų bažnyčios statytojas, kunigas 1899-1924, prie parapijos vyko 1 lietuviškas vakaras 1912, įsteigta pirmoji dviklasė lietuviška mokykla 1915 m.) arba

2.7.2. Jurgio Andriulio g. (1923 m. įsteigtos Molėtų vidurinės mokyklos pirmasis direktorius).

2.8. Kamino g. - į Mindražerio g. (ežeriuko pavadinimas).

Pagal galiojančią tvarką gatvių pavadinimus suteikia savivaldybės taryba. Pavadinimai valstybės registruose pakeičiami automatiškai ir gyventojams nereikia tuo rūpintis. Tik VĮ „Regitra“ informavo, kad, pasikeitus transporto priemonės valdytojo duomenims, jis pats turi kreiptis į įmonę dėl transporto priemonės registravimo duomenų pakeitimo. Įstaigoms (komunalinėms, sveikatos priežiūros ir kt.), kurios teikia paslaugas gyventojams, bus pranešta apie gatvių pavadinimų pakeitimus.

Tikime, kad molėtiškiai, minėtų gatvių gyventojai, pritars savivaldybės iniciatyvai peržiūrėti miesto gatvių pavadinimus taip, kad jų pavadinimai atspindėtų mūsų istorinės atminties ženklus ir nebūtų atsitiktiniai.

Laukiame Jūsų nuomonės iki birželio 3 d.. Prašytume ir miesto seniūnaičių, su kuriais susitikime nauji pavadinimai buvo aptarti, talkos.

Savo nuomonę siųskite šiuo elektroninio pašto adresu: savivaldybe@moletai.lt