Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik nuotr.
Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt
Sveikatos apsaugos ministerija visoms mokykloms rekomenduoja įvesti švediško stalo maitinimo tipą. Kuo jis pranašesnis už įprastą?
Taip tiekiant maistą, jo atliekų sumažėja nuo 50 iki 90 procentų. Atsisakius standartinių privalomų kiekių, sutaupomas ir virėjų laikas, ir įmonės kaštai – sumažėja maisto švaistymas, nebereikia mokėti už išmetamas maisto atliekas. Kitas svarbus aspektas – nebelieka diskriminacijos ir socialinės atskirties tarp vaikų, kai valstybės paramą gaunantys mokiniai negali savarankiškai rinktis, ką valgyti.
Švediškas stalas ugdo pagarbą maistui, vaikų savarankiškumą – jiems patinka patiems įsipilti sriubos, pasirinkti karštą patiekalą, norimas daržoves, garnyrą. Mokyklų, kuriose įdiegtas toks maitinimo tipas, vadovai pastebi, kad vaikai valgyklose valgo ir bendrauja kur kas mandagiau.
SAM informacija