REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2022 m. Birželio 24 d. 21:27

Mokslininkai vištoms duoda kanapių vietoje antibiotikų

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: interestingenigineering.com


238502

Ekologinis ūkis Šiaurės Tailande jau daugiau nei metus duoda vištoms kanapių, siekdamas apsaugoti paukščius nuo antibiotikų, pranešė „Business Insider“. Atrodo, kad metodas veikia.

Pernelyg didelis antibiotikų naudojimas yra problema, kuri daugelį dešimtmečių kamuoja paukštininkystės pramonę. Apskaičiuota, kad 70 procentų Maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtintų naminių paukščių antibiotikų jau šiandien yra naudojami ūkiuose. Dėl šio neproporcingo antibiotikų vartojimo atsirado atsparumas jiems, kuris turi įtakos ne tik paukščiams, bet ir žmonėms.

Supratimas apie antibiotikų naudojimą padidino ekologiškai auginamų naminių paukščių paklausą, tačiau taip pat reikia ieškoti būdų, kaip apsaugoti paukščius nuo ligų ir užtikrinti, kad verslas būtų pelningas. Nors šios srities tyrimai buvo skirti probiotikams, imunostimuliatoriams, nanodalelėms ir augalinės kilmės augimo stimuliatoriams, mokslininkų komanda rado paprastą ir veiksmingą sprendimą – kanapes.

Kanapės apsaugo naminius paukščius nuo ligų

2021 m. sausį Chiang Mai universiteto mokslininkai pradėjo unikalų eksperimentą – ūkyje naudojamuose pašaruose vietoj antibiotikų buvo naudojamos kanapės. Susmulkintos kanapės dedamos į pašarus ir vandenį, kurį vartoja paukščiai, o antibiotikai ir vaistai, naudojami įprastiniam paukščių auginimui, pašalinti.

Mokslininkai tiksliai nežino, kodėl kanapėmis maitinamų paukščių mirtingumas yra panašus į antibiotikais maitinamų paukščių mirtingumą. Mažiau nei 10 procentų iš 1000 paukščių nugaišo dėl ligų – panašiai, kaip ir paukščiai, kurie gauna antibiotikų.

Katedros docentas Chompunut Lumsangkulas „Insider“ sakė, kad tikėtina, jog kanapėse yra bioaktyvių junginių, t. y. medžiagų, kurios skatina geresnę medžiagų apykaitą ir stiprina jų imuninę sistemą.

Paukščiai, negavę antibiotikų, yra brangesni. Lumsangkulas teigė, kad Tailando vartotojai žino apie didėjančią viščiukų paklausą ir tai, kaip ūkininkai naudoja antibiotikus, kad patenkintų ją. Tačiau kai kurie klientai ieško saugaus produkto ir moka dvigubai daugiau nei už įprastą vištieną, nes joje nėra antibiotikų.

Tailando vyriausybė tik neseniai įteisino prekybą kanapių produktais ir nustatė tetrahidrokanabinolio (THC) ribą – 0,2 proc.

Tyrimo metu komanda viščiukus šėrė net 0,4 procento THC, kad pamatytų poveikį. Paukščiai elgėsi normaliai, nors tyrėjai neatmetė, kad viščiukai jautėsi aspvaigę, pranešė „Insider“. THC metabolizuojamas vištienos organizme prieš ją skerdžiant, todėl, net jei valgytumėte tokią mėsą, neliktų THC pėdsakų, kuriuos jūsų kūnas galėtų apdoroti.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA