PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2022 m. Rugpjūčio 23 d. 21:16

Mokslininkai teigia, kad vyno, šokolado ir aštraus maisto dieta leidžia gyventi ilgiau

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


243787

Esame mokomi vengti tam tikrų maisto produktų ir griežtai stebėti savo mitybą. Taip atsiranda įsitikinimas, kad viskas, kas skanu yra nesveika ir jei norime gyventi ilgai ir sveikai, turime vengti apetitą žadinančių patiekalų.

Tačiau kai kurie dalykai – šampanas, raudonasis vynas, šokoladas, Viduržemio jūros gėrybės ir aštrus maistas – mums iš tikrųjų yra naudingi, ir užuot bet kokia kaina jų vengę, turėtumėme jais pasilepinti.

Šampanas gerina atmintį

Remiantis Anglijoje atliktu tyrimu, išgeriant vieną-tris taures šampano per savaitę gali pagerėti atmintis. Tyrimas buvo atliktas su laboratorinėmis žiurkėmis. Su kasdieniu maistu jos suvartodavo nedidelį kiekį šampano. Tada mokslininkai tyrimą tęsė žiurkes perkėlę į labirintą, kuriame buvo maisto. Paaiškėjo, kad burbuliukų paragavusios žiurkės geriau orientavosi labirinte ir joms geriau sekėsi pasiekti tikslą (maistą).

Aštrus maistas mažina vėžio riziką

Jei jums patinka čili pipirai ir viskas, kas aštru, mokslininkai turi jums gerų žinių. Kinų atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie šešis ar septynis kartus per savaitę valgo aštraus maisto, turi mažesnę mirties nuo vėžio ar širdies ligų riziką. Kapsaicinas (čili pipirų sudedamoji dalis) dažnai naudojamas kaip vietinis skausmą malšinantis vaistas ir yra susijęs su padidėjusiu riebalų deginimu, taip pat gali padėti kovoti su infekcija ir stimuliuoti inkstus, plaučius ir širdį.

Viduržemio jūros regiono patiekalai

Jie sumažina Alzheimerio ligos riziką. Viduržemio jūros regiono mitybos būdas yra dieta, kurioje gausu daržovių, žuvies ir sveikųjų riebalų, ir, kaip įrodyta, tai gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos ir krūties vėžio riziką. Be to, tai taip pat gali sumažinti širdies ligų riziką.

Raudonasis vynas naudingas širdžiai

Saikingai vartojamas raudonasis vynas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Vyne esantys antioksidantai (vadinami flavonoidais) sumažina širdies ligų riziką, nes mažina MTL (blogojo cholesterolio) kiekį. Retkatčiais pasilepinti taure vyno nėra blogai.

Šokoladas padeda pažinimo funkcijai

Žurnale „Appetite“ paskelbtas tyrimas parodė, kad reguliarus šokolado vartojimas padeda mūsų pažintinei funkcijai.

Taigi pirmyn – palepinkite save. Išgerkite taurę vyno ar šampano, valgykite mėgstamą aštrų maistą ar Viduržemio jūros regiono patiekalus, o desertui rinkitės šokoladą.