PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Gegužės 8 d. 21:28

Mokslinėje konferencijoje – dėmesys žemaičių kalbai

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Šiaulių televizija


300470

Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešojoje bibliotekoje vyko konferencija „Tarmės ir šnektos – kaip atverstas žemėlapis“, skirta žemaitiško rašto metams. Šiais metais mokslinė konferencija koncentruojasi būtent į tarmes.

„Širdis džiaugiasi, kad žemaičių kalba, žemaitiškas raštas, ypatingai paskutiniais metais išgyvena didelį pakilimą, nes ta kalba skamba vis plačiau, garsiau, yra gyva, stipri. Yra daromi labai svarbūs žingsniai, kad ta kalba būtų ne tik išsaugota, bet ir pripažinta, kaip kalba. Ne kaip antroji valstybinė, bet kaip regioninė, istorinė Žemaitijos regiono kalba. Žemaičiai tai labai vertina, dėl to 2024-uosius metus net 13 Žemaitijos savivaldybių paskelbė žemaitiško rašto metais. Tarp jų yra ir Šiaulių rajono savivaldybė. Tai reiškia, kad šiais metais ypatingą dėmesį kreipsime į kalbą ir raštą“, – sakė žemaičių kalbos tyrinėtojas, profesorius Juozas Pabrėža.

Kaip teigia profesorė, habil. dr. Danguolė Mikulėnienė, gerėjant ekonomikai, daugėjant žmonių iš įvairių šalių, natūralu, kad jie kalbės ne tik lietuviškai, tad labai svarbu mums patiems leisti savo šaknis, kad žmonės jaustųsi gerai.

„Visai Europai labai svarbu autentika ir kiekvienas vietinis kalbos variantas yra labai svarbus. Ir žemaičiai, ir aukštaičiai, ir vietinė lenkų kalba darosi labai svarbi, nes savo pranešimo pabaigoje rodau, kaip smarkiai pasikeitė Lietuvos gyventojų sudėtis. Išsaugoti tokiomis sąlygomis lietuvių kalbą yra nepaprastai sunku“, – sakė profesorė.

Plačiau žiūrėkite „Šiaulių televizijos“ reportaže.