PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Vasario 11 d. 14:51

Mokinių maitinimo aktualijos

Šiauliai

Z. Ripinskio nuotr.

Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt


71460

Vis dar viešoje erdvėje netyla diskusijos dėl pakeitimų vaikų maitinime. Šiaulių rajono bendrojo ugdymo įstaigose kasdien valgo šimtai mokinių bei pedagogų, o už jų tinkamą maitinimą atsako ugdymo įstaigų vadovai. Patvirtintame vaikų maitinimo organizavimo tvarkos apraše nurodoma, jog bendrojo ugdymo mokyklose kasdien turi būti organizuojami pietūs, kurių metu turi būti sudarytos sąlygos vaikams pavalgyti šilto maisto. Patiekalai pietums turi būti patiekiami pagal valgiaraštį. Rekomenduojama sudaryti galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų.


Foto galerija:

img-0401-copy-52010.jpg
img-0369-copy-52006.jpg
img-0308-copy-52009.jpg
img-0293-copy-52008.jpg
img-0278-copy-52011.jpg
img-0220-copy-52007.jpg

Valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į bendrojo ugdymo mokykloje besimokančių mokinių amžių. Skiriamos dvi amžiaus grupės (6–10 metų ir 11 metų bei vyresnio amžiaus mokiniai). Nesant galimybės sudaryti valgiaraščius abiem amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal 11 metų ir vyresnio amžiaus mokinių maistinių medžiagų fiziologinius poreikius, išskyrus pradines mokyklas.

Patvirtintame vaikų maitinimo organizavimo tvarkos apraše nurodoma atsisakyti tiekti maisto produktus, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai. Apribotas gėrimuose cukraus kiekis – pridėtinio cukraus ne daugiau kaip 5 g/100 g., sūrio ir mėsos gaminiuose leidžiamas didesnis druskos kiekis – vietoje iki 1 g/100 g galima iki 1,7 g/100 g.

Tvarkos aprašo pakeitime numatoma sudaryti sąlygas nemokamai atsigerti geriamojo vandens, kiekvieną dieną turi būti patiekiama daržovių ir vaisių.

Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo paslaugų centro vyr. specialistė (maisto technologė) Juzefa Venckuvienė apsilankė dvejose didžiausiose Kuršėnų bendrojo ugdymo įstaigose – L. Ivinskio gimnazijoje ir Pavenčių mokykloje-daugiafunkciame centre ir liko patenkinta čia teikiamomis maitinimo paslaugomis. Jos sudarytas valgiaraštis iš pradžių buvo didelis iššūkis visiems – tiek mokiniams, tiek ir mokinių tėveliams. Jos manymu, produktai iš kurių ruošiami patiekalai, nepasikeitė, pasikeitė pats patiekalo gaminimas.

„Čia, mano nuomone, svarbiausias yra virėjas, jo požiūris į naujoves, jo gebėjimas prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Sąlygos yra visos, mokyklose virtuvės aprūpintos nauja įranga,“ – pažymėjo Juzefa Venckuvienė ir pridūrė, jog Savivaldybės administracija parodė dėmesį įsigyjant sveikų patiekalų ruošimo įrangą.

L. Ivinskio gimnazijos valgyklos gamybos vedėja Dalia Rupšienė patikino, jog, pagal dabartinius reikalavimus, visa produkcija gaminama sveikai. Yra naudojamos konvekcinės krosnys, kuriose maistas paruošiamas garuose. Labai sumažintas riebalų kiekis, nes ruošiant patiekalus naudojamas kepimo popierius.

„Dabar galima pasakyti, kad mokiniai yra pripratę prie naujų sveikų patiekalų,“ – kalbėjo Dalia Rupšienė. Ji pastebėjo, jog neblogai mokiniai valgo sriubas, čia kepamas bandeles, pateikiama arbata be cukraus, praktiškai visuose patiekaluose yra sumažintas druskos ir cukraus kiekis.

L. Ivinskio gimnazijos direktorius Albinas Jokubauskas pažymėjo, jog kiekvienas pokytis atneša įvairių nuomonių.

„Jeigu dabar paklaustų – ar pagerėjo mokinių sveikata?, tai tikrai negalėčiau atsakyti, bet, kad aplinkiniai prekybos centrai pajuto mokinių antplūdį per pertraukas, tai faktas,“ – samprotavo direktorius Albinas Jokubauskas.

Pavenčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Janina Banienė pažymėjo, jog su virtuvės šefais tariamasi, eksperimentuojama.

„Mūsų uždavinys yra, kad vaikas viską suvalgytų, kad nereikėtų išmesti maisto ir, kad turėtų galimybę pasirinkti,“ – akcentavo direktorė Janina Banienė. Savo iškeltą uždavinį direktorė realizavo - įsigyti modernūs maisto marmitai, kurių pagalba naujai, „švediško“ stalo principu pateikiami patiekalai.

Mokiniai, atėję į valgyklą, buvo maloniai nustebę pamatę blizgančius puodus (maisto marmitai), kuriuose buvo pateikti keli karštieji patiekalai (veršienos kukuliai ir varškės apkepas su šaldytomis uogomis), kukurūzų kruopų ir bulvių košės garnyrai, lešių sriuba ir net 7 įvairių rūšių salotų ir daržovių.

Direktorė Janina Banienė paaiškino mokiniams kaip reikia pasirinkti norimą maistą – įsidėti tiek kiek gali suvalgyti. Ji pažymėjo, jog vaikas nori matyti koks patiekalas, nes kai prieina prie meniu ir skaito, tai ne visada gali suprasti kas yra siūloma, tad dabar bus galima susipažinti su maistu.

Valgyklos vedėja Sigita Jankauskienė džiaugėsi virtuvės įranga – nupirkta daržovių smulkinimo tešlos maišymo, mėsos malimo šiuolaikiniai įrenginiai, kurie palengvina patiekalo paruošimui virėjos darbą.

Pakalbinti mokiniai liko patenkinti nauju maisto patiekimo būdų ir pritarė, kad toks maitinimo būdas turėtų būti populiarus.