PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 15 d. 16:11

„Mokame tiek, kiek galime“ – Radviliškio rajone patruliuoja vos vienas ekipažas

Radviliškis

„Mes konkuruojame ir išeina taip, kad jei pasiūlo daugiau atlyginimo, žmogus eina ten, kur jam daugiau moka. Ir yra perviliojamas į kitas tarnybas. O mes mokame tiek, kiek galime“, – sakė M. Beržanskis. / J. Stacevičiaus / LRT nuotr.

Vilius Narkūnas, Justinas StacevičiusŠaltinis: LRT.lt


318612

Pareigūnų trūkumas ryškus visoje Lietuvoje, tačiau situacija blogesnė regionuose. Radviliškio rajonas nėra išimtis, čia trūksta trečdalio pareigūnų. Pasak kalbinto Radviliškio rajono policijos komisariato viršininko, pernai iš 160 asmenų, baigusių policijos mokyklą, tik 16 pasiskirstė į mažesnius rajonus. Ir nors darbai atliekami, pareigūnams tenka verstis per galvą, kad suspėtų į iškvietimus. Krūvis didžiulis, jaučiasi įtampa, bet tikimasi, kad ne per seniausiai priimtos finansinės paskatos padės pritraukti daugiau personalo.

Liepą Radviliškio rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Beržanskis sakė, kad komisariate iš viso buvo 78 pareigūnų etatai, o užimti tik 55. Reagavimo skyriuje, kurio pareigūnai važiuoja į iškvietimus, trūko 14 pareigūnų, o Veiklos skyriuje, kuriame tiriami įvykiai, trūko 9 pareigūnų. Dar 3 pareigūnai buvo vaiko auginimo atostogose.

Rugpjūčio mėnesį situacija kardinaliai nepasikeitė – reagavimo skyriuje vis dar trūksta 14 pareigūnų, o veiklos skyriuje trūksta 8. Vaikų auginimo atostogose šiuo metu yra 5 pareigūnai.

Tiesa, per tą pusantro mėnesio į Radviliškio rajoną buvo atėję 3 nauji pareigūnai, tačiau vienas po mėnesio suprato, kad ši profesija ne jam. Viena pareigūnė išėjo dirbti į Šiaulius. Taigi, dirbti pasiliko tik vienas pareigūnas. Dabar laukiama minimum 2 naujų darbuotojų.

„Trūkumas yra apie 30 proc. pareigūnų“, – tuo metu reziumavo M. Beržanskis.

Pokalbio su M. Beržanskiu metu rajone patruliavo tik vienas ekipažas. Per visą parą dirba 3 ekipažai, pasikeisdami pamainomis. Ekipažo pamaina trunka 12 valandų, dirbama 4 kartus per savaitę.

„Čia žiauru“, – nuogąstavo M. Beržanskis.

Iškvietimų vidurkis rajone siekia 23, tačiau pranešimas pranešimui nelygu, sakė jis. Viename iškvietime pareigūnas gali praleisti 4 valandas, o kitame – 15 minučių. Didžiausias skaičius per parą buvo 40 iškvietimų.

„Kartais į tokius kampelius reikia nuvažiuoti... Pavyzdžiui, nuo Radviliškio į kai kuriuos rajono kampelius nuvažiuoti reikia po 50 kilometrų. Jei vien asfaltu, tai viskas gerai, bet jei reikia vieškeliu, o jei žiema dar...“ – pasakojo M. Beržanskis.

Krūviai didėja, tad didėja ir įtampa

Ne paslaptis, kad toks trūkumas kelia tam tikrų iššūkių, ypač kalbant apie reagavimo į iškvietimus laiką. Tačiau rajonas fiziškai negali išleisti tiek pajėgų, kiek jų turėtų būti, tenka dirbti turimais pajėgumais.

„Jeigu nebeužtenka reaguojančių Radviliškyje, tada yra siunčiami pareigūnai iš kitų rajonų. Tai, jei jie neturi iškvietimų, į Radviliškį važiuoja Pakruojis padėti ar Šiauliai. Tik kur problema susidaro: kol atvažiuoja Pakruojis ar Šiauliai, ilgėja [atvykimo] laiko tarpas“, – sakė jis.

Tiesa, jeigu reagavimo skyrius nebeišgali susitvarkyti, siunčiami pareigūnai iš Veiklos skyriaus. Iš esmės budėtojas ekipažą pirmiau siunčia į iškvietimą, kuris yra laikomas pavojingiausiu, t. y. egzistuoja rizika, kad žmogus nukentės.

„Jei turėtum ekipažų vietoje, išskirstytumei rajone ekipažus. Pvz., ekipažas Radviliškyje, ekipažas Šeduvoje, ekipažas Baisogaloje. Tokiuose didžiausiuose taškuose. Ir važiuotų iš Šeduvos į kokius Pakalniškius, Sidabravą“, – sakė M. Beržanskis.

Su tokiu ekipažų trūkumu sunkiau vykdyti ir proaktyvią veiklą, leidžiančią užkardyti tam tikrus nusikaltimus.

„Kai turi tiek pareigūnų, tada į tą proaktyvią veiklą mažiau yra kreipiama dėmesio, nes tu turi sureaguoti ir teikti žmonėms pagalbą čia ir dabar. <...> Mes nebesugebame proaktyvioje veikloje dalyvauti, kai patys galėtume nustatyti ir surasti nusikalstamas veikas darančius asmenis“, – tvirtino viršininkas.

Nusikalstamas veiklas rajono pareigūnai dar sugeba ištirti net ir su turimomis pajėgomis. Bet M. Beržanskis neslepia, kad viso to kaina – įtampa tarp pareigūnų, juolab kad krūviai irgi didėja.

Radviliškio rajono policijos komisariatas. J. Stacevičiaus nuotr./LRT

Moka tiek, kiek gali

O tokio trūkumo priežastys yra dvi. Viena, paseno kolektyvas, daugelis išėjo į užtarnautą pensiją. Antra, konkuruojama su kitomis valstybinėmis įstaigomis, pvz., savivaldybe, kalėjimu, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Priešgaisriniu departamentu.

„Mes konkuruojame ir išeina taip, kad jei pasiūlo daugiau atlyginimo, žmogus eina ten, kur jam daugiau moka. Ir yra perviliojamas į kitas tarnybas. O mes mokame tiek, kiek galime“, – sakė M. Beržanskis.

Pareigūnai atsisako dirbti papildomai, jeigu yra toks pasiūlymas. To darbo yra ir taip daug, vyrauja įtampa, pareigūnas nori ilsėtis, sakė M. Beržankis.

„Lūkestis, aišku, paprastas. Kad turėčiau tiek darbuotojų, kiek man reikia, kad galėčiau normaliai darbuotis ir nereikėtų verstis per galvą. Nes dabar kai kuriose vietose tikrai verčiamės per galvą, bet negaliu pasakyti, kad Radviliškis išskirtinis. Tikrai darbuotojų trūksta visuose regionuose. <...> Raseiniuose apie 40 proc., o mūsų trūkumas panašus į Pakruojo, ten irgi 30 proc.“, – kalbėjo viršininkas.

Radviliškio rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Beržanskis. J. Stacevičiaus nuotr./LRT

Galų gale, jaunų žmonių trūkumas policijos struktūroje irgi yra problema. Pasak viršininko, pernai policijos mokyklą baigė 160 pareigūnų per visą Lietuvą, o į apskritį nueina viso labo tik 16 pareigūnų.

Tiesa, dar policijos mokykloje yra organizuojami įvadiniai mokymai žmonėms, turintiems aukštąjį universitetinį arba neuniversitetinį išsilavinimą. Šie kursai trunka 6 savaites, nes tai – sutrauktas kursas.

„Tiems žmonėms yra sudėtingiau įsilieti. Vis tiek, kur mokaisi metus, o kur 6 savaites“, – sakė jis.

Gyventojų kontrastai: vieni trūkumo nejaučia, kiti trūkumą mato

Radviliškyje sutikti Algis ir Irena LRT.lt nuogąstavo, jog pareigūnai dažnai pravažiuoja pro šalį, net jei mato miesto centre geriančius asmenis.

„Alkoholikai geria alų, vaikiukai maudosi ir niekas net nemato“, – piktinosi Irena.

Kita kalbinta gyventoja Jovita sakė, jog asmeniškai nesusidūrė su pareigūnų trūkumu. Yra tekę kviesti policiją vienam asmeniui, bet ekipažas atvyko greitai. Vis dėlto, ji pastebi, kad daug sunkiau būna su greitąja medicinos pagalba.

„Apie greitąsias yra tikrai tekę ne kartą girdėti, kad greitoji... Realiai, pati gyvenu nuo greitosios per porą gatvių ir važiavo greitoji ilgiausiai, užtruko. Tarkime, tame pačiame pastate buvo mūsų klinika, kuri yra šalia ligoninės. Tai, tarkime, greitoji, kur turėtų per pastato kiemą pravažiuoti, užtruko 20 minučių. Tai čia, sakyčiau, gal didesnė ir aktualesnė problema“, – sakė Jovita.

Dar viena sutikta radviliškietė Janina teigė, kad net kai pareigūnų užteko, jie neskubėdavo į įvykius. Pasak jos, policija atvažiuoja po valandos ar dviejų.

„Ar jų daugiau buvo, ar jų mažiau, esmė ta pati. <...> Jie skuba į svarbesnius įvykius, o į tuos paprastesnius... Kol neužmušė, ko ten važiuoti?“ – ironizavo ji.

Liveta sakė, jog jai pačiai neteko susidurti su policija, tad sunku vertinti, kaip tas trūkumas pasireiškia.

„Aišku, saugumo visada norėtųsi daugiau“, – pridūrė pašnekovė.

Rūta teigė nejaučianti pareigūnų trūkumo, ji jaučiasi saugiai. O susidurti su tuo, kad pareigūnai vėluotų kažkur į iškvietimą, neteko.

„Sunku kažką pasakyti, kai pati nesusiduri. Bet, jei trūkumas yra, tai reikia vis tiek kažkokio pastiprinimo“, – teigė mergina.

Savo vardo nenorėjęs minėti vyriškis Radviliškio kaip išskirtinio miesto šiuo klausimu neįžvelgė. Akcentavo, jog pareigūnų trūksta visoje Lietuvoje, tačiau bedė pirštu į esamus atlyginimus.

„Tegul duoda algas geras ir bus. Trumpa kalba. Dabar nori, kad žmonės dirbtų už dyką. Radviliškyje dabar vyrų mažai, mergičkų kiek jaunų. O Dieve, čia buvo reikalų kaimynystėje. Nusikalto senikė, sudaužė stiklą. Tos policininkės valo [stiklo šukes], supranti, o ta senikė stovi ir juokiasi. Cirkai čia. Tai čia ar policija? Nėra tvarkos“, – sakė jis.

Viktorija ir Jolita teigė žinančios, kad rajone patruliuoja tik vienas ekipažas. Jų vertinimu, tai yra labai mažos pajėgos.

„Manau, kad truputį kainos per didelės ir pareigūnų algos per mažos. Taip viskas ir susidaro. Niekas nenori dirbti pareigūnais už tūkstantį eurų, kai rizikuoji savo gyvybe“, – problemų šaknis įvardijo Viktorija.

Pašnekovės teigė žinančios atvejį, kai pas vieną žmogų pareigūnai atvažiavo tik po valandos.

„Smurtas artimoje aplinkoje... Jie neskuba. Ir greitoji pagalba, galima sakyti“, – sakė Jolita.

Merginos sakė, jog tai pasitikėjimo pareigūnais nemažina, jie dirba pagal turimas pajėgas ir resursus. Tačiau išvadas reikėtų darytis pačios sistemos viduje.

Imtasi finansinių paskatų

Taigi, M. Beržanskis rajono savivaldybei pasiūlė finansinių paskatų idėją, kad būtų pritraukta daugiau pareigūnų ir taip būtų užpildyti trūkstami etatai. Meras tam pritarė, buvo įsteigta komisija, kurioje svarstyti galimi variantai. Galiausiai taryba priėmė sprendimą ir dabar yra 3 siūlymai.

Pirmas variantas: įstojus į policijos mokyklą, kas mėnesį yra mokama 350 eurų stipendija. Tokia suma būtų mokoma visus 10 mėnesių, tiek, kiek trunka mokslai.

Antras variantas: atėjus dirbti į Radviliškio rajoną, galima būtų pasiimti vienkartinę 5 tūkst. eurų išmoką.

Trečias variantas: įsigyjant nekilnojamąjį turtą (NT), būtų galima pasiimti iki 15 tūkst. eurų išmoką, bet ne daugiau kaip 30 proc. NT vertės.

„Iš tų trijų viena alternatyva. Ir, aišku, įsipareigojimas atidirbti Radviliškio policijoje. Už stipendiją – dvejus metus, už 5 tūkst. eurų išmoką – ketverius, o už 15 tūkst. eurų – penkerius metus“, – įvardijo sąlygas M. Beržanskis.

Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis. J. Stacevičiaus nuotr./LRT

Meras akcentavo, jog džiaugiamasi bent tuo, kad pastaruoju metu neteko girdėti skaudžių atvejų, kai dėl pareigūnų trūkumo nespėjama atvažiuoti į įvykio vietą.

„Aišku, situacijų yra įvairių ir žmonės, ko gero, norėtų, kad pareigūnai pas juos atvyktų greičiau, tačiau yra pavojaus lygis ir pareigūnai visus iškvietimus stato pagal lygius į eilę. Kol kas, pagal tai, kiek yra pareigūnų, manau, jie tikrai stengiasi, verčiasi per galvą ir užtikrina mūsų saugumą“, – teigė K. Račkauskis.

„Natūralu, jeigu problema yra nacionalinė, tai ją ir reikėtų spręsti nacionaliniu būdu. Problemų mes turime ne tik su pareigūnais, ta pati nacionalinė problema yra su medikais. <...> Ta pati problema su mokytojais. <...> Norėtųsi, kad nacionalinės problemos ir būtų sprendžiamos nacionaliniu lygiu, o ne kaip dabar, kad vieni iš kitų viliojame“, – sakė jis, turėdamas omeny, kad rajonai konkuruoja tarpusavyje dėl žmogiškųjų išteklių.