PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 7 d. 10:48

MO muziejus jau ir Marijampolėje

Marijampolė

Gretos Paulevičiūtės nuotr.

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


317365

Marijampolėje atidaryta MO muziejaus paroda - Vilniaus Pokeris. Dėl savo unikalumo ir itin aktualių bei svarbių temų paroda sulaukė didelio žmonių susidomėjimo. O taip pat savo kolekciją papildė ir mūsų kraštiečio darbais.

Po visą Lietuvą keliaujantis Mo muziejus atvyko ir į mūsų kraštą. Keliaujančios MO parodos tapo ilgalaike Marijampolės tradicija – tai jau ketvirtoji, kurią savo mieste gali aplankyti marijampoliečiai. Šį kartą Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje buvo atidaryta paroda – „Vilniaus pokeris“.

„Į Marijampolę atkeliauja Vilnius. Arba kitaip tariant pamatysite Mo muziejaus įrengtą parodą „Vilniaus Pokeris“, kuri remiasi Ričardo Gavelio romanu „Vilniaus Pokeris“. Paroda buvo kurta norint pasveikinti Vilnių su 700- uoju jubiliejumi“, – pasakoja parodos kuratorė Dovilė Barcytė.

Nors paroda skirta Lietuvos sostinei, tačiau yra artima bei atpažįstama kiekvienam iš mūsų, nesvarbu kokioje pasaulio vietovėje esame. Joje pristatomos universalios, o šių dienų kontekste ir skausmingai aktualios temos

“Šiuo atveju pabandėme paieškoti to universalumo ir Vilniaus modelį surasti Marijampolėje, tiksliau Gavelio miesto modelį. Paieškoti tų pačių pagrindinių temų, kurios vyrauja romane – laisvė, tapatybė, santykis su istorija, kova prieš universalųjį blogį, kuris bendras visiems žmonėms. Tai tą pamatysite ir parodoje“, – pasakoja kuratorė.

Paroda “Vilniaus pokeris“ keliaudama po Lietuvą kiekviename šalies mieste taip pat pasipildo tai vietai unikaliu akcentu. Marijampolė – ne išimtis: čia ją papildys kraštiečio menininko Remigijaus Pačėsos fotografijos.

Džiaugiamąsi, kad MO muziejaus kelionės po Lietuvą – itin pasiteisinusi iniciatyva, kurios metu menas ir kultūra skleidžiama visoje šalyje.

„Dalijimusi žinių, patyrimų, gerųjų praktikų, kurias galima perimti. Kita vertus, ne visada kiekvienas apsilanko Vilniuje vienu ar kitu metu, kai vyksta mūsų parodos, tai džiaugiamės, kad galim jas parodyti ir keliaujant po Lietuvą. Ir kaip minėjau kartu atsivežti savo kažkokias kitas praktikas, kaip šiuo atveju – edukacijos“, – apie kelionių naudą pasakoja MO muziejaus atstovė.

MO muziejus kraštiečiams atveža ne tik parodą – ją lydi ir edukacinė programa.

“Mo turi plačią edukacios programą, kur integruotas ir meno pažinimas, ir kūrybinio mąstymo skatinimas. Tai turėsime užsiėmimus su mokytojais iš Marijampolės ir tas gerąsias MO praktikas mūsų skyrius bandys parodyti – galbūt tai bus pritaikyta ir čia.“, – sako Dovilė Barcytė.

Paroda veiks iki spalio 14 d. Marijampolės kultūros centre, Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje. Parodos lankymas ir edukacinės veiklos – nemokamos.