PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2017 m. Gegužės 25 d. 11:59

Mitybos specialistė: žalios spalvos daržovių magija

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


4308

Mitybos specialistės Deimantės Rapalytės teigimu, mėgautis maistu – privaloma. Pakeisti mitybos įpročius bus sunku, jeigu įstatysite save į rėmus, pradėsite save riboti, skaičiuosite kiekvieną kąsnį, o vėliau persivalgysite. Svarbiausia – klausyti savo organizmo, duoti jam kokybiško ir maistingų medžiagų kupino maisto. 

„Subalansuota mityba padeda lengviau siekti fizinių ir emocinių pokyčių, o dažniausiai be jos pasiekti norimo efekto – išvis neįmanoma. Maistas savijautai ir nuotaikai yra ypač svarbus. Visada raginu sveiką gyvenseną paversti savo įpročiu, o tam svarbūs keli elementai: mityba, fizinis aktyvumas ir mąstymas. Jeigu norite geriausio asmeninio rezultato, reikės surasti geriausią balansą tarp visų elementų“, - teigia „Birutė Efektas“ ekspertė D. Rapalytė.


Mitybos specialistė dalijasi patarimais, kaip žengti pirmuosius žingsnius sveikesnės mitybos link.

1.Pusryčiai + miegas + 80/20 taisyklė

Visų pirma, jeigu dar neįpratote valgyti pusryčių, nuo šiandien pradėkite tai daryti! Maistingi bei sotūs pusryčiai apsaugos nuo vėlyvo persivalgymo, taip pat turėsite daugiau energijos.
Antra, būtinai skirkite laiko kokybiškam miegui, kadangi tyrimais įrodyta, jog žmonės, kurie miega mažiau negu 7–8 valandas, suvalgo daugiau nesveiko maisto.
Trečia – laikykitės 80/20 taisyklės. 80 proc. skirkite maistingai bei sveikai mitybai, o likusią dalį palikite savo mėgstamam maistui ar desertui. Psichologai teigia, kad įspraudus save į labai griežtus rėmus, kyla natūralus pasipriešinimo instinktas, todėl dietos neveikia.

2.Be cukraus – misija įmanoma

Išvengti cukraus lengviau, kai daugiau gaminate namie, nes tik tada žinote, ką įdėjote į patiekalą. Netgi nesaldūs maisto produktai, tokie kaip duona ar įvairūs padažai, savo sudėtyje turi cukraus. Geriau valgyti kuo grynesnį maistą, pavyzdžiui, rinktis saują riešutų ar vaisių, o ne javainių batonėlį, kuriame vietoje cukraus dažnai dedami gliukozės ar kukurūzų sirupai.

3.Mineralinės medžiagos – būtinos

Organizmui labai reikalingos mineralinės medžiagos, ypač magnis, kalcis, natris bei kalis, nes jos yra būtinos organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti: fermentų, vitaminų, hormonų, medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai. Gaunant pakankamai mineralinių medžiagų, didėja atsparumas infekcijoms.
Taip pat jos atlieka nepamainomą darbą – palaiko šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. Tam tikri maisto produktai, kaip mėsa ar pienas, rūgština organizmą, o šios mineralinės medžiagos veikia priešingai – šarmina jį.

4.Daugiau skaidulų

Į kasdienės mitybos racioną įtraukite daugiau skaidulų. Tai augalinės kilmės medžiagos, netirpstančios virškinimo proceso metu, jas daugiausiai sudaro angliavandeniai. Skaidulos skatina žarnyno veiklą, neleidžia staigiai padidėti gliukozės kiekiui kraujyje bei saugo nuo cholesterolio kiekio padidėjimo. Geriausi skaidulų šaltiniai – sėlenos, rupi duona, brokoliai, grūdai, obuoliai, pupelės, žirneliai, avižos ir kiti.

5.Žalios spalvos daržovių magija

Chlorofilas, esantis žaliose daržovėse, valo organizmą nuo kancerogeninių ir mutageninių medžiagų, vaistų likučių, saugo DNR nuo pakitimų, stimuliuoja kraujo gamybą. Chlorofilas stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos, atnaujina raudonuosius kraujo kūnelius, padidina hemoglobino ir geležies kiekį kraujyje, todėl naudingas žmonėms, sergantiems mažakraujyste, moterims nėštumo metu ir atsikuriant organizmui po gimdymo, taip pat maitinančioms motinoms. Jis rekomenduotinas seniems ir nusilpusiems žmonėms, gyvenantiems arba dirbantiems padidinto užterštumo zonose, miestuose, visą dieną dirbantiems uždarose patalpose, mažai gaunantiems saulės šviesos.