PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 2 d. 09:39

Mitybos įtaka širdies ir kraujagyslių sveikatai: kokios maisto produktų grupės yra naudingiausios?

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.lt


307400

Daugeliui gerai žinomas faktas, kad sveika mityba yra vienas svarbiausių veiksnių, prisidedančių prie širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos, stipraus imuniteto bei geros savijautos. Moksliškai įrodyta ir tai, kad tinkamai subalansuota mityba padeda mažinti širdies ligų riziką, reguliuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, vis dėlto, žmonės sveiką mitybą dar ganėtinai dažnai klaidingai sieja su dieta ar daugelio mėgstamų produktų atsisakymu – nustebsite sužinoję, kiek ir kokių maisto produktų grupių yra išties naudingos mūsų širdžiai.

Be abejo, norint užtikrinti širdies bei kraujagyslių sveikatą ir visapusę organizmo gerovę, verta ne tik sveikai maitintis, bet ir reguliariai atlikti išsamius kraujo tyrimus, kurie padėtų jūsų šeimos gydytojui įvertinti jūsų būklę. Greitai ir paprastai reguliarius tyrimus galima atlikti atvykus į „Kardiolitos klinikas“ – čia jūsų laukia platus paslaugų pasirinkimas ir profesionalios konsultacijos.

Vaisiai ir daržovės

Vaisiai ir daržovės yra esminiai sveikos mitybos komponentai. Jie yra turtingi vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir oksidaciniu stresu – dviem pagrindiniais širdies ligų rizikos veiksniais. Vartojant tamsiai žalios spalvos lapines daržoves (pavyzdžiui, špinatus ar lapinius kopūstus), gaunamas įspūdingas vitamino K kiekis, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir kraujagyslių sveikatai. Savo ruožtu uogos (pavyzdžiui, mėlynės, braškės) turi daug antioksidantų ir skaidulų, kurios padeda sumažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio lygį. Na, o daugelio taip mėgstami citrusiniai vaisiai – apelsinai, greipfrutai ar mandarinai, yra turtingi vitamino C, kuris stiprina kraujagyslių sieneles ir daro jas atsparesnes įvairiems pažeidimams.

Visagrūdžiai produktai ir riešutai

Viso grūdo produktai, tokie kaip avižos, rudieji ar laukiniai ryžiai, pilno grūdo duona, yra turtingi skaidulų, kurios padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Avižos yra ypatingai naudingos dėl jų sudėtyje esančio beta-gliukano, kuris mažina cholesterolio absorbciją žarnyne. Bolivinė balanda ir rudieji ryžiai yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, padedantis išlaikyti sveiką svorį ir sumažinti širdies ligų riziką – šiomis grūdinėmis kultūromis galima drąsiai keisti įprastus ryžius, makaronus ar kitus angliavandenių gausius garnyrus.

Be abejo, į mitybą pravartu įtraukti ir kuo įvairesnių riešutų ir sėklų, kurios yra puikus sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų šaltinis. Juose taip pat gausu magnio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį. Tuo metu migdolai, graikiniai riešutai ir linų sėklos turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegiminius procesus organizme ir gerina širdies sveikatą. Saulėgrąžų ir ispaninio šalavijo sėklos yra puikus vitaminų E ir B šaltinis, padedantis palaikyti sveikas kraujagysles. Sėklas ir riešutus bene lengviausia įmaišyti į pusryčių košes ar dribsnius, gardinti salotas, įtraukti į glotnučio sudėtį ar skanauti atskirai kaip užkandį. Svarbu paminėti, kad riešutai ir sėklos yra tikras supermaistas, todėl jų vartoti derėtų saikingai.

Omega-3 turtingi maisto produktai

Omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos gerai širdies sveikatai – jos mažina uždegimą, kraujo krešulių susidarymo riziką ir reguliuoja cholesterolio lygį kraujyje. Bene geriausias omega-3 šaltinis yra riebi žuvis (lašiša, upėtakis ar skumbrė), na, o jei vadovaujatės augaline mityba, verta atrasti linų sėmenų ir jau minėtojo ispaninio šalavijo galią, kuris omega-3 rūgštimis praturtins kiekvieno vegano mitybą.

Pieno produktai

Pieno produktuose gausu kalcio, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant širdies raumens funkciją. Žinoma, nederėtų piktnaudžiauti riebiais produktais – verčiau rinktis mažesnio riebumo sūrį, jogurtą ar varškę. Šiuose produktuose taip pat gausu ir gerųjų baltymų, todėl jais papildyti mitybą verta kiekvienam, kuris nori palaikyti sveiką svorį bei gerą raumenų tonusą.

Naudingieji aliejai

Alyvuogių ir kiti augalinės kilmės aliejai yra nepaprastai geras sveikųjų riebalų šaltinis. Šie riebalai padeda sumažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį ir padidinti „gerąjį“ (DTL) cholesterolį. Alyvuogių aliejus savo sudėtyje taip pat turi daug mononesočiųjų riebalų, kurie naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai. Savo ruožtu rapsų aliejus yra geras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, tačiau, svarbu paminėti, kad kaip ir visus riebalus, aliejus vertėtų vartoti saikingai.

Mityba yra vienas svarbiausių širdies ir kraujagyslių sveikatos komponentų. Pasirinkus tinkamus maisto produktus, galima efektyviai sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti bendrą sveikatą. Įtraukus į savo mitybą daugiau vaisių, daržovių, visagrūdžių produktų, riešutų, sėklų, omega-3 turtingų maisto produktų, gerųjų baltymų, mažo riebumo pieno produktų ir naudingųjų aliejų, galima padėti savo širdžiai išlikti sveikai ir stipriai.

Reklama