Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt
Didžioji dalis žmonių, maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo – kviečių, rugių ir miežių baltymo, atsisako dėl asmeninio noro maitintis sveikiau, tačiau kitiems tokie mitybos apribojimai būtini dėl sveikatos būklės. Nors įprasta manyti, kad glitimas aptinkamas tik grūdų savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose, specialistai atskleidžia, kad iš tiesų tokių produktų sąrašas kur kas ilgesnis ir gali nustebinti. Todėl nusprendę atsisakyti glitimo, pirmiausiai turės atsirinkti produktus, kurie tinkami valgyti.
Visam gyvenimui atsisakyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, priversti celiakija sergantys žmonės. Šios ligos atvejų Lietuvoje diagnozuojama vis daugiau, o glitimas ja sergantiesiems iššaukia skirtingai pasireiškiančią alerginę reakciją: bėrimą, vėmimą, viduriavimą ar priešingai – vidurių užkietėjimą.
Suvalgius glitimo, jo netoleruojantiems dažnai ima raižyti pilvą, pasitaiko atvejų, kai celiakija iššaukia net astmos ar šienligės išsivystymą. Vienas dažnesnių celiakijos požymių yra pažeista plonosios žarnos gleivinė, dėl kurios žmogaus organizme stringa maistinių medžiagų įsisavinimas. To rezultatas – staigus kūno svorio kitimas: vaikai jo linkę greitai priaugti, suaugę – numesti.
Glitimo pėdsakai – net sūryje
Maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, atsisakymas jo netoleruojantiems padeda operatyviai pagerinti sveikatą, mat celiakijos simptomai netrunka išnykti. Tuo tarpu tie, kas glitimo nusprendžia atsisakyti dėl asmeninių interesų, sprendimą neretai motyvuoja siekiu gyventi sveikiau ar pagražinti kūno linijas. Taigi kokius produktus reikėtų išbrauti iš savo mitybos raciono siekiant atsisakyti glitimo?
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino teigimu, svarbu atminti, kad glitimo baltymas aptinkamas ne tik grūdų savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose, bet ir iš pirmo žvilgsnio „niekuo dėtuose“ gaminiuose.
„Didžiausia glitimo koncentracija, žinoma, pasitaiko kviečių, rugių ir miežių savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose – duonos gaminiuose, konditerijoje, sausainiuose, košėse, dribsniuose, makaronuose ir panašiai. Vis dėlto šio baltymo pėdsakai aptinkami ir visai kitos rūšies maisto produktuose. Pavyzdžiui, skirtingų sultinių kubeliuose, grikių miltuose, karamelėje, skirtinguose prieskoniuose ir emulsijose, citrinos rūgštyje, krakmole, acte, pelėsiniame sūryje, sojų padaže, kai kuriuose aliejuose, konservantuose ir dar daugiau“, – sako A. Poleninas.
Vengiantys glitimo, turėtų atkreipti dėmesį ir į alkoholį, jo randama daugelyje gėrimų.
Kiekį žymi etiketė
Maisto gamybos departamento direktoriaus teigimu, dažniausiai maisto produktai, kurių sudėtyje nėra glitimo, būna pažymėti reikšmine etikete „Be glitimo“, o tie, kuriuose glitimo tėra labai mažai – „Labai mažas glitimo kiekis“. Čia, pasak A. Polenino, svarbu suprasti tikrąsias etikečių reikšmes.
„Etikete „Be glitimo“ produktas žymimas, jei glitimo kiekis jame neviršija 20 mg/kg. Pilnai išvalyti maistą nuo glitimo yra ypač sudėtinga, tačiau toks mažas jo kiekis iš esmės neturi sveikatai pavojingo poveikio. Tačiau „Labai mažas glitimo kiekis“ reiškia, kad maisto produkte glitimo kiekis neviršija 100 mg/kg. Tai taip pat itin mažas skaičius, tačiau daliai glitimo netoleruojančių jis gali būti paveikus“, – sako A. Poleninas.
Recepto idėja – kiaušiniai su batatais ir morkomis
Pristigusiems patiekalų be glitimo idėjų, A. Poleninas siūlo išbandyti gardų ir lengvai paruošiamą kiaušinių su batatais ir morkomis receptą. Paruošti tokiam patiekalui tereikės pusės batato, nedidelės morkos, kokosų aliejaus, skiltelės česnako, žiupsnelio druskos, džiovintų rozmarinų ir juodųjų pipirų bei poros kiaušinių.
„Batatą ir morką sutarkuokite ir, pagardinę smulkintu česnaku ir prieskoniais, kepkite kokosų aliejuje. Minutę pamaišykite, tada palikite kepti uždengę dangčiu. Daržovėms apskrudus, sudėkite jas į lėkštę ir toje pačioje keptuvėje iškepkite kiaušinius. Juos uždėkite ant daržovių ir netrukite paragauti“, – siūlo A. Poleninas.