Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris ViktorijaŠaltinis: Etaplius.lt
Pienas žinomas kaip daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, tačiau pastaruoju metu vis pasigirsta kalbų apie tai, kad pieno suaugusiems žmonėms gerti išvis nereikėtų, nes esą jis nenaudingas ar net žalingas mūsų organizmui. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas sako, kad tiek pieno, tiek jo subproduktų visiškai atsisakyti nereikėtų. Apie pieną apraizgyti mitai bliūkšta. Lietuviai gerti pieną mėgsta, tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo pardavimų duomenys – per mėnesį nuperkama virš 2,6 mln. litrų pieno.
„Atrodo, kad apie pieną žinome viską, nes jis vartojamas daugelį metų ir visiems yra puikiai žinomas produktas, tačiau skirtingo amžiaus žmonėms pienas reikalingas dėl skirtingų jo savybių, karvės pieno negalima duoti kūdikiams, o suaugusieji turėtų jo atsisakyti tik tuomet, jeigu netoleruoja laktozės“, – sako profesorius dr. R. Stukas.
Pasak mitybos specialisto, vyresniems vaikams pienas – tai produktas, kurio baltymai labai naudingi. Jie geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Pieno baltymai pasižymi didele biologine verte ir labai gerai subalansuotomis aminorūgštimis – savo sudėtyje turi 20 gyvybiškai reikalingų aminorūgščių. Netoleruojantiems karvės pieno, profesorius siūlo keisti į ožkos pieną, tačiau savo sudėtimis jis mažiau vertingas nei karvės pienas.
Profesorius taip pat pamini įdomų faktą, kad laktozė pasižymi nedideliu saldumu, ji yra 6-7 kartus mažiau saldi už cukrų.
„Iš tikrųjų pienas ir pieno produktai gali ir turi būti naudojami nuo kūdikystės iki senatvės. Piene randamas vienintelis pieno angliavandenis – pieno cukrus laktozė, kurio daugiau neturi joks kitas produktas, o žmonės, kurie netoleruoja pieno, iš tikrųjų netoleruoja laktozės“, – dėsto prof. dr. R. Stukas.
Pasak profesoriaus, žmonės nepelnytai nuvertina pasterizuotą pieną, kaip tik būtent jį ir reikėtų gerti.
„Anksčiau žmonės valgė ir gėrė tai, ką turėjo, tačiau šiandien maisto sauga turėtų būti pirmoje vietoje, ir pienas turi būti geriamas pasterizuotas. Klaidinga manyti, kad jame nėra jokių naudingųjų medžiagų ir parduotuvėje pirktas pienas yra bevertis – priešingai, jis yra saugus naudoti, jame yra gausu maistingų medžiagų ir pasterizuojant pieną jos niekur nedingsta“, – priduria profesorius. dr. R. Stukas.
„Mums yra įprasta, kad pieną geriame ne tik gryną, bet ir naudojame košėms, sriuboms, kavai, todėl ir pardavimų duomenys rodo, kad pieno suvartojimas išlieka stabilus ir jo nuperkama labai panašus kiekis kas mėnesį. Žinoma, šiandien mūsų pirkėjai gali patys pasirinkti, gerti pieną ar ne, o jo alternatyvų siūloma vis daugiau. Populiarėja sojų, migdolų, ryžių gėrimai, kurie pakeičia pieną, o tai yra itin aktualu žmonėms, kurie netoleruoja laktozės “, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.