PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 23 d. 13:31

Mirė Akmenės rajono Garbės pilietis S. Čirpus

Akmenė

Etaplius.ltŠaltinis: Akmenės rajono savivaldybės inf.


320012

Skaudi žinia atskriejo iš Vokietijos: mirė kraštietis, kilnios širdies ir patriotiško elgesio žmogus, Akmenės rajono Garbės pilietis Stasys Čirpus.

S. Čirpus gimė Mergeluičių kaime. Jaunystėje, 1944 metais, vokiečių išvežtas iš Lietuvos, pasiliko Vakarų Europoje. Gyvenimas užsienyje nebuvo lengvas: teko verstis įvairiais darbais, tarnauti JAV okupacinės kariuomenės kontingento apsaugos tarnyboje, dirbti gamyklose. Pats žinojęs, kas yra karas, nepritekliai, patyręs pokario sunkumus ir atskirtį nuo artimiausių žmonių, S. Čirpus visuomet užjausdavo bėdoje atsidūrusius kitus žmones ir kuo galėdamas su bendraminčiais jiems padėdavo.

Kurį laiką S. Čirpus gyveno Vokietijoje, Bocholto mieste, ilgainiui įsikūrė Redėje. Apie 1988-uosius jis užmezgė oficialius ryšius su Lietuva, nuo 1989-ųjų beveik kasmet lankėsi Akmenės ir kituose šalies rajonuose. Ir lankėsi ne tuščiomis: su Raudonojo kryžiaus ir kitais labdariais organizavo materialinės pagalbos rinkimą. Dažna su skurdu susidūrusi Akmenės krašto šeima patyrė šio labdario dosnumą. S. Čirpus su draugais labdariais nevengdavo apvažiuoti šelpiamas šeimas ir pasižiūrėti, ko dar galėtų trūkti jų vaikams ar seneliams. S. Čirpaus gerumo didelę dalį patyrė ir Akmenės rajono medicinos, globos įstaigos ir organizacijos – joms buvo gabenama baldų, specialių lovų, įrangos ir daugybė kitokių daiktų, kurių labai stigo ant savarankiškų nepriklausomybės kojų stojančiai Gimtinei.

S. Čirpus pasižymėjo ir išskirtiniu komunikabilumu, noru suartinti abiejų šalių – šalies, kurioje gimė ir šalies, kurioje gyveno daugybę metų – žmones ir organizacijas. Jis tarpininkavo užmezgant ryšius tarp Bocholto miesto ir Akmenės rajono savivaldybės, tarp mokyklų ir įvairių organizacijų. Visąlaik aktyviai domėjosi, kaip klostosi šie ryšiai: atvykęs paviešėti į Naująją Akmenę, apsilankydavo Savivaldybėje, bendruomenių susibūrimuose, šventėse, mielai užsukdavo į kraštiečių meno mėgėjų koncertus. Ir pats buvo labai svetingas: savo namuose Vokietijoje širdingai priimdavo akmeniškių delegacijas, viešinčias Bocholte.

Už ilgametę labdaringą ir švietėjišką veiklą 1995-aisiais S. Čirpus apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi. Už ypatingus nuopelnus Akmenės kraštui 1999 metais S. Čirpui suteiktas Akmenės rajono Garbės piliečio vardas.

Šviesus Stasio Čirpaus atminimas, dėkingumas už jo kilnius darbus visam laikui išliks akmeniškių širdyse.