PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 28 d. 21:27

Mirė garsi airių rašytoja Edna O'Brien, jai buvo 93-ji

Pasaulis

Edna O

Rita VidugirienėŠaltinis: ELTA


311682

Sulaukusi 93 metų po ilgos ligos mirė garsi airių rašytoja Edna O'Brien, pranešė jos agentas.

„Mūsų mintys yra su jos šeima ir draugais, ypač su jos sūnumis Marcusu ir Carlo. Šiuo metu šeima prašo privatumo“, – teigiama pareiškime.

Atiduodama pagarbą autorei, leidykla „Faber“ pabrėžė, kad ji buvo „viena nuostabiausių mūsų amžiaus rašytojų“.

Ji sukėlė revoliuciją airių literatūroje, vaizduodama moterų gyvenimus ir sudėtingas žmogaus būsenas šviesia ir laisva proza, kuri padarė didelę įtaką daugeliui po jos sekusių rašytojų.

„Edna buvo nepaklusni ir drąsi dvasia, ji nuolat stengėsi atverti naujus meninius kelius, rašyti teisingai, iš gilaus jausmo. Jos prozos gyvybingumas atspindėjo jos gyvenimo aistrą: jos draugija buvo pati geriausia, ji buvo maloni, dosni, šelmiška, drąsi. Edna buvo brangi mūsų visų draugė, ir mums jos labai trūks. Leidyklai „Faber“ didžiulė garbė leisti jos kūrinius, o jos drąsi ir puiki kūryba gyvuoja toliau.“

Airijos prezidentas Michaelas D. Higginsas apibūdino E. O'Brien kaip „vieną iškiliausių šių laikų rašytojų“.

„Edna buvo bebaimė tiesos sakytoja, nuostabi rašytoja, turėjusi moralinės drąsos supriešinti Airijos visuomenę su realybe, kuri ilgą laiką buvo ignoruojama ir slopinama“, – sakė jis. – Savo giliai įžvalgia, žmogiškumo sklidina kūryba Edna O'Brien buvo viena iš pirmųjų rašytojų, teisingai atskleidusių skirtingų kartų Airijos moterų patirtis ir suvaidinusių svarbų vaidmenį keičiant moterų padėtį visoje Airijos visuomenėje. Nors jos kūrybos grožis buvo iškart pripažintas užsienyje, svarbu prisiminti priešišką reakciją, kurią ji sukėlė tarp tų, kurie norėjo, kad moterų gyvenimiška patirtis liktų toli nuo airių literatūros pasaulio, o jos knygos buvo gėdingai uždraustos vos pasirodžiusios.“ (Dėl itin atvirai gvildenamos moters seksualumo temos keletas romanų Airijoje buvo uždrausti – ELTA.)