REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 19 d. 13:35

Ministrų kabinetas nutarė metams pratęsti lietuvių kilmės asmenų perkėlimą iš Ukrainos

Lietuva

Žygimanto Gedvilos nuotr.

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


305562

Atsižvelgiant į tebesitęsiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Vyriausybė pritarė Užsienio reikalų ministerija (URM) siūlymui dar metams pratęsti lietuvių kilmės asmenų perkėlimą iš šios šalies.

Dar 2022 m. Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, Lietuva inicijavo savo piliečių, lietuvių kilmės ar turinčių teisę atkurti Lietuvos pilietybę asmenų, jų šeimos narių perkėlimą. Šį terminą nuspręsta pratęsti metams – iki 2025 m. birželio 30 d.

URM duomenimis, per pastarąjį laikotarpį perkeliamojo asmens statusas suteiktas 151 asmeniui: 2022 metais – 84 asmenims, 2023 metais – 61 asmeniui, 2024 metais – 6 asmenims.

„Sunku prognozuoti, kiek bus naujų prašymų pratęsus prašymų dėl perkeliamojo asmens statuso suteikimo priėmimo terminą, nes tai priklausys nuo besikeičiančios situacijos Ukrainoje ir nuo to, ar humanitarinės krizės ištikti asmenys ketins nuolat gyventi Lietuvoje. Pateikusių prašymą dėl perkeliamojo asmens statuso suteikimo asmenų skaičius kasmet mažėjo, bet perkėlimo programa iki šiol tebėra aktuali“, – teigiama nutarimo projekte.

Per visą įgyvendinimo laikotarpį URM išmokėjo daugiau kaip 156 tūkst. eurų kompensacijų už nepervežtą turtą 109 perkeltiesiems asmenims, vidutiniškai apie 1,5 tūkst. vienam asmeniui.

Asmenų perkėlimą į Lietuvą pagal įstatymą ir kompetenciją įgyvendina Migracijos departamentas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA