PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugsėjo 15 d. 20:34

Ministrė: sukūrus bendrą ES kapitalo rinką, šalies verslams pagerėtų prieiga prie finansavimo

Lietuva

Ginatrrė Skaistė / Dainius Labutis/ELTA

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA.LT


318615

Verslo atstovams įvardinant poreikį didinti įmonių prieigą prie kapitalo, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad situacija pagerėti galėtų sukūrus bendrą Europos Sąjungos (ES) kapitalo rinką. Visgi, ministrės teigimu, kol kas šalies verslų priėjimą prie kapitalo galėtų didinti didesnis finansavimas viešaisiais instrumentais – pavyzdžiui, per nacionalinę plėtros įstaigą ILTE (buvusi „Invega“).

„Būdami maža ekonomika, esame apriboti ir savo dydžio. Todėl bendra Europos Sąjungos kapitalo rinka būtų tai, kas galėtų atsakyti į daugelį klausimų ir padidinti finansavimo prieinamumą“, – šią savaitę ILTE konferencijoje kalbėjo G. Skaistė.

„Pritraukimas naujų rinkos žaidėjų su Europos bankų sąjunga taip pat galėtų atsakyti į daugelį klausimų, bet, kol tų europinių sprendimų nėra, man atrodo, reikia kiekvienam daryti savo darbą“, – akcentavo politikė.

G. Skaistės teigimu, norėdama didinti finansavimo prieinamumą ir „prisodrinti rinką“, šalis turėtų svarstyti daugiau investicijų privačiam sektoriui skirti per valstybės plėtros įstaigą ILTE, teikiančią paskolas tiems sektoriams, kurių dėl rizikos vengia komerciniai bankai. Ministrės vertinimu, tai stiprintų ir valstybės institucijų „vidinius raumenis“.

„Ten, kur bankų rizikos apetitas nebepasiekia, galima būtų turėti viešuosius instrumentus. Todėl matyčiau, kad ILTE galėtų (...) prisiimti didesnę riziką ten, kur mato potencialą ir tam tikrą valstybės interesą, kur yra didesnis augimo potencialas arba yra didesni įsipareigojimai – kaip kad yra su (Europos Sąjungos – ELTA) Žaliuoju kursu“, – tikino politikė.

ELTA primena, kad balandžio pabaigoje startavo 850 mln. eurų vertės Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonė „Milijardas verslui“, kuria skiriamos paskolos investiciniams projektams.

Per kiek ilgiau nei savaitę sulaukus daugiau paraiškų nei buvo numatyta lėšų – 40 paraiškų 1,3 mlrd. eurų finansavimui – Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius tai aiškino sudėtinga verslo prieigos prie kapitalo situaciją Lietuvoje. Anot ILTE generalinio direktoriaus Dainiaus Vilčinsko, šiuo metu paraiškų sulaukta daugiau nei dvigubai didesniam nei numatyta – 2 mlrd. eurų – lėšų kiekiui gauti.

Kaip pristatydama priemonę pranešė ILTE, paskolos teikiamos projektams, kuriais investuojama į aplinkai draugiškas technologijas, žiediškumo didinimą, dekarbonizaciją, energijos vartojimo efektyvumą, mažaatliekių, pažangių, novatoriškų ir skaitmeninių technologijų diegimą, taip pat ir aukštos pridėtinės vertės produktų gamybos pajėgumų plėtrą bei gynybos ir saugumo pramonę.

Pagal naująją priemonę verslas galės gauti iki 150 mln. eurų ILTE tiesiogiai teikiamų arba subordinuotų paskolų, o sindikuotų paskolų finansavimo suma galės siekti iki 250 mln. eurų.

Dėl paskolų gali kreiptis labai mažos, mažos ir vidutinės (MVĮ) bei didelės įmonės. Maksimali paskolų trukmė – 15 metų su galimybe pratęsti iki 20 metų.