PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 28 d. 16:07

Ministrė A. Bilotaitė Telšiuose: turi būti išlaikytas finansavimo tempas ir dėmesys policijai

Telšiai

Agnė Bilotaitė / Andrius Ufartas/ELTA

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


321033

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dalyvavo Policijos ir visuomenės šventėje Telšiuose. Ministrė sveikindama policijos pareigūnus, pasidžiaugė policijos tarnybos profesionaliu reagavimu į įvykius, aukštu Lietuvos žmonių pasitikėjimu bei skirtu rekordiniu finansavimu sistemai.

Telšiai – puiki vieta švęsti pasitikėjimą, kurį pelnė šalies policijos pareigūnai savos kasdieniu darbu. Džiaugiuosi, kad per ketverius metu pavyko rekordiškai padidinti policijos finansavimą, drauge nuėjome ilgą kelią stiprindami tarybą. Pareigūnų saugumas, orus atlygis, modernios darbo sąlygos ir toliau turi išlikti vienu iš pagrindinių VRM prioritetų“, – sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Anot ministrės, jos vadovavimo ministerijai laikotarpiu policijos sistemos biudžetą pavyko padidinti daugiau nei 40 proc. arba beveik 100 mln. eurų. Panašiai didėjo ir pareigūnų darbo užmokesčio fondas, vidutinė alga per 4 metus pakilo iki 1553 eurų „į rankas“. Pertvarkius sistemą, kokybiškos reabilitacijos paslaugos tapo prieinamos visiems policijos pareigūnams.

Ministrės A. Bilotaitės teigimu, policija šiandien – moderni tarnyba, technologinės pažangos lyderė, išsiskirianti savo operatyvumu, kuris tampa policijos sistemos vizite kortele, o sėkmingos operacijos yra nuoseklaus ir proaktyvaus darbo rezultatas.

Paskutiniu metu policija sėkmingai įgyvendina operacijas, iš rinkos išimant didelius kiekius narkotikų ir taip kovojant su narkotikų plitimu, ypač nepilnamečių tarpe, aktyviai įsitraukia į prevencines veiklas šioje srityje, parengė saugumo rekomendacijas mokykloms, sukūrė specialią skambučių liniją, skirtą pranešti apie narkotikų platintojus.

Per pastarąjį dešimtmetį kriminogeninė situacija šalyje pastebimai pagerėjo – net 20 proc. sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Šventės metu ministrė atkreipė dėmesį, kad 88 proc. šalie gyventojų jaučiasi saugūs savo gyvenamojoje vietoje, o Lietuva – viena iš pirmaujančių šalių ES pagal pasitikėjimą policija. Nei vienoje ES šalyje per dvidešimt metų nebuvo tokio pasitikėjimo policija šuolio kaip Lietuvoje.

Tarnyba policijoje tampa vis trauklesnė – pastaraisiais metais sulaukiama ir vis didesnio motyvuotų jaunų žmonių, kurie nori tapti policijos pareigūnais skaičiaus. Siekdama sudominti jaunus žmones, ministerija Vidaus tarnybos statute yra numačiusi ir specialias priemones pareigūnų pritraukimui ir išlaikymui tarnyboje.

Ministrė pabrėžė, kad nors padaryta labai daug, policijos sistemoje dar liko iššūkių. Vienas svarbiausių uždavinių – pareigūnų darbo krūvio ir biurokratinės naštos mažinimas.

Policijos tarnyboje šiuo metu dirba beveik 7300 pareigūnų. Kasdien patruliuoja ir viešąją tvarką užtikrina apie 500 policijos ekipažų.