REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 24 d. 16:25

Ministrė A. Bilotaitė: regiono šalys ketina sukurti dronų sieną

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


302292

Po penktadienį vykusio susitikimo su regiono šalių ministrais, Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad Regiono valstybės aptarė galimybę kurti „dronų sieną“, kuri leistų saugoti išorines šalių sienas.

Kaip skelbiama pranešime, ministrai susitikimo aptarė „dronų sienos“ idėją – galimybę visą išorės sieną su Rusija ir Baltarusija, nuo Norvegijos iki Lenkijos, saugoti iš oro nuolatiniu režimu. Ministrės A. Bilotaitės vertinimu, „dronų siena“ būtų reikšmingas bendro regioninio atsparumo užtikrinimo elementas.

„Visas regionas susiduria su panašiomis, Rusijos ir Baltarusijos koordinuotomis grėsmėmis – migracijos instrumentalizavimu, kibernetinėmis atakomis, dezinformacija, kritinės infrastruktūros sabotažu ir kitomis hibridinėmis grėsmėmis. Todėl ir pastangos didinti atsparumą ir pasirengimą atremti šias grėsmes turi būti bendros. Pirmiausia, turime galvoti apie gyventojų evakuaciją regioniniu mastu, taip pat apie ES išorės sienos apsaugojimą dronais“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Baltijos šalių, Lenkijos, Ukrainos, Suomijos ir Norvegijos ministrai taip pat diskutavo dėl tolimesnio civilinės saugos stiprinimo būtinybės. Sutarta ieškoti galimybių bendras atsparumo ir reagavimo pajėgumų didinimo priemones finansuoti iš prieinamų Europos Sąjungos finansavimo šaltinių.

Susitikime ministrė pasiūlė organizuoti bendras regiono lygio masinės evakuacijos pratybas. Taip pat ministrai buvo pakviesti į 2024 m. rugsėjo 6 d. Vilniuje organizuojamą regioninį civilinės saugos forumą.

Septynių regiono šalių ministrai susitiko antrą kartą – pirmasis šio formato susitikimas ministrės A. Bilotaitės iniciatyva praėjusių metų spalį įvyko Vilniuje.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA