PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugpjūčio 1 d. 07:06

Ministerija leido formuoti mažesnes vienuoliktokų klases

Kretinga

Klasė (asociatyvi nuotr.) / Freepik

Karolina AmbrazaitytėŠaltinis: BNS


312233

Mokyklai patvirtinus, kad 21-o vienuoliktos klasės mokinio neturės tik vienus metus, bus taikoma išlyga ir leidžiama formuoti mažesnę klasę, informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Mokyklos, norinčios pasinaudoti išimtimi, privalės įrodyti, kad žemesnėse klasėse turės mažiausiai po 21 mokinį.

„Vienų metų demografinis nuokrypis neturi lemti gimnazijos likimo. Todėl planuojame siūlyti taisyklėse išlygą: jei būsimų III klasės gimnazistų yra mažiau nei 21, ateinančiais mokslo metais tokią klasę formuoti galima su sąlyga, kad tolesniais mokslo metais mokinių skaičius atitiks numatytąjį taisyklėse“, – trečiadienį sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Švietimo ministerijos duomenimis, ši išlyga gali būti aktuali maždaug dviem dešimtims šalies gimnazijų.

Artimiausiu metu bus teikiami reikalingi teisiniai aktai dėl išimties pritaikymo.

Pritaikius išimtį, leista formuoti III klases Kretingos rajono Vydmantų ir Salantų gimnazijose. Pastarojoje III gimnazijos klasėje šiemet panoro mokytis tik 17 moksleivių, tačiau į I gimnazinę klasę turėtų ateiti 32 mokiniai, į II klasę – 31 mokinys.

„Rajonas tikrai yra ne mažėjantis, o augantis, ir mes turime tik vieniems metams problemą, – teigė rajono meras Antanas Kalnius. – Lenkiu žemai galvą prieš ministrę už tai, kad vis dėlto du ministrai nerado sprendimo, o ši ministrė jį rado.“

Liepos mėnesį būtent Salantų gimnazijos bendruomenė įžiebė viešą diskusiją apie naujus kiekybinius reikalavimus klasių formavimui.

Maždaug 5 tūkst. žmonių pasirašė rezoliuciją, prašančią atšaukti įsigaliojančius reikalavimus ir įteikė ją Švietimo ministerijai. Kiek vėliau tą patį mėnesį Vakarų Lietuvos mokyklų ir savivaldybių atstovai situaciją aptarė susitikime su ministre.

Kiekybiniai kriterijai III klasės formavimui, kai mažiausias mokinių skaičius klasėje galės būti 21-as, įsigalioja nuo šių metų rudens.

Išimtys iki šiol taikytos tik tautinių mažumų mokykloms, mokyklų skyriams, jungtinėms gimnazijoms ir tais atvejais, jeigu konkreti mokykla savivaldybėje yra vienintelė.