PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Spalio 4 d. 10:46

Minint Nacionalinę pagyvenusių žmonių savaitę vyko kūrybinės dirbtuvės senjorams bibliotekoje

Šiauliai

Miesto bibliotekaŠaltinis: Etaplius.LT


322025

Nacionalinės pagyvenusių žmonių savaitės proga, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje (Aido g. 27) senjorams buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės „Lūpų balzamas“ su sveikos gyvensenos entuziaste, vaistininke Almyra Girdeniene.

Daugiau nei 150 metų Šiauliuose gyvuojančioje „Valerijono“ vaistinėje nuo 1972 m. dirbanti jos vadovė A. Girdenienė yra sukaupusi didžiulę darbo patirtį. Ji – kosmetikos prekės ženklo „Razalija“ įkūrėja, o vaistinėje iš natūralių ekologiškų medžiagų kuriami kremai yra pelnę net 5 aukso medalius. Savo žiniomis A. Girdenienė pasidalino su gausiai susirinkusiais užsiėmimo dalyviais.

Darbas kūrybinėse dirbtuvėse prasidėjo nuo vaistininkės atsigabentų įvairių ekologiškų šalto spaudimo aliejų degustavimo ir supažindinimo su jų maistinėmis bei gydomosiomis savybėmis. Senjorai apžiūrėjo ir turėjo galimybę išbandyti žuvų taukų, linų, moliūgų, kanapių, sezamo, nakvišų, migdolų, šaltalankių, erškėtuogių ir net Maroko auksu vadinamo argano aliejų skonius. Su kai kuriais iš jų – retesniais ar daugiau naudojamais kosmetikos gamyboje – daugeliui susidurti teko tik pirmą kartą. Pristatydama aliejus, A. Girdenienė pateikė daug gerai savijautai ir sveikatai naudingų patarimų. Vaistininkė pasakojo, kad tinkamai naudojamas sezamo aliejus mažina nemigą, saugo nuo saulės spindulių, o jo pašildyti kompresai turi savybę gydyti sąnarius. Moliūgų aliejus ypač palankus vyrų sveikatai ir tinka sergantiems refliuksu. Moters organizmą itin palankiai veikia nakvišų aliejus. Šaltalankių aliejus gydo žaizdas, o iš itin švelnaus migdolų aliejaus daromi net kremai vaikams... Tačiau prieš naudojant bet kurį aliejų sveikatinimo tikslais vaistininkė patarė pirmiausia išgerti stiklinę šilto vandens, o išgėrus aliejaus valgyti tik po 20-ies minučių. Tuo tarpu žuvų taukai yra vartojami iškart po valgio.

Po įdomios pažintinės užsiėmimo dalies senjorai mokėsi pasigaminti natūralios sudėties lūpų balzamą, kuris, prasidedant šaltajam metų sezonui, patikimai saugos nuo vėjo ir žvarbos.

Kūrybinės dirbtuvės „Lūpų balzamas“ senjorams organizuotos įgyvendinant Šiaulių miesto savivaldybės finansuojamą priemonę „Edukacinių renginių ciklas 2024“.


Foto galerija: