PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 20 d. 10:34

Minima 35-oji Klaipėdos ir Japonijos miesto Kudži bendradarbiavimo sukaktis

Klaipėda

Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Klaipėdos miesto savivaldybės inf.


319618

Minint Klaipėdos ir Japonijos Kudži miesto partnerystės 35 metų sukaktį pasirašyta partnerystės atnaujinimo sutartis. Sutartį pasirašė Klaipėdos ir Kudži miestų merai – Arvydas Vaitkus ir Joji Endo bei Lietuvos ambasadorius Japonijoje Aurelijus Zykas.

Sutartimi abi pusės įsipareigojo toliau plėtoti ryšius kultūros, švietimo, turizmo, verslo, žiniasklaidos ir kitose srityse, ieškoti naujų galimybių ir bendradarbiavimo formų, skatinant glaudesnius dalykinius ryšius tarp abiejų miestų politikų, aukščiau minėtų sričių specialistų bei profesionalų ir gyventojų.

Klaipėdos ir Kudži partnerystės 35 metų sukakties proga Klaipėdos miesto delegacija vieši Kudži mieste. Vizito metu kartu su Ambasadoriumi Japonijoje taip pat bus lankomasi 2011-ųjų Cunamio memorialiniame muziejuje, dalyvaujama kasmetiniame Kudži miesto rudens festivalyje, vyks susitikimas su Kudži miesto gyventojais, numatytas apsilankymas Gintaro muziejuje. Taip pat lankytasi Lietuvos ambasadoje Japonijoje, įteikta Klaipėdos miesto vėliava.

„Klaipėdos miesto bendruomenei santykiai su Kudži miestu visada buvo ypatingi. Tai nėra tik formalūs ryšiai, tai gilūs tarpkultūriniai mainai, kurie dviejų miestų bendruomenes suartino per dešimtmečius. Bendradarbiavimas paremtas pagarba, nuoširdumu ir tarpusavio supratimu, išbandytas laiko iššūkių. Labai vertiname tai, kad mūsų miestų santykiai neapsiriboja tik oficialiais susitikimais, o dalijamasi kultūra, idėjomis ir vertybėmis. Esu įsitikinęs, kad šis ryšys ir toliau augs bei stiprės“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Pirmieji Kudžio ryšiai su Klaipėda užmegzti 1987 m., oficialiai miestų partnerystė įtvirtinta 1989 m. liepos mėnesį. Tais metais vyko oficialus Kudži miesto delegacijos vizitas į Klaipėdą. Kudži mieste, minint bendradarbiavimo sukaktis, keliskart taip pat yra lankęsi Klaipėdos miesto delegacijos, ne kartą Klaipėdoje buvo priimta ir Kudži miesto delegacija.

Po 1991 m. sausio 13 d. įvykių Lietuvoje Kudži miesto meras palaikė Lietuvos Nepriklausomybės judėjimą nusiųsdamas protesto laišką TSKP CK generaliniam sekretoriui M. Gorbačiovui, reikalaudamas sustabdyti ginkluotą agresiją prieš Lietuvą ir Klaipėdą. Kudži miestas taip pat organizavo humanitarinę pagalbą Klaipėdai „Meilės ranka“ – buvo surinkta 120 000 USD aukų, už kurią nupirkta medicinos įrangos trims Klaipėdos ligoninėms. 1994 m. su Kudži miesto pagalba Klaipėdos universitete įkurtas Rytų studijų centras. 2009 m. Klaipėdoje vyko Japonijos Kultūros dienos, skirtos miestų giminystės sutarties tarp Klaipėdos ir Kudži 20-mečiui, buvo pristatytas japonų tradicinis šokis, arbatos gėrimo ceremonija, kaligrafija, origami, ikebanos menas. 2010 m. Kudži miesto architektai konsultavo Klaipėdos vienuolius pranciškonus arbatos kambario ir japoniško sodo įrengimo klausimais, taip pat dėl Japonijos meno galerijos ir Dzen meditacijos vietos naujai statomame Paramos vėžiui centre. Klaipėdoje. 2011 m., kai Kudži miestas nukentėjo nuo stipraus žemės drebėjimo ir cunamio, Klaipėdoje buvo organizuota solidarumo akcija: surinktos aukos išsiųstos į Kudžį. 2019 m. minint miestų partnerystės trisdešimtmetį Kudži delegacija lankėsi Klaipėdoje, pasirašyta atnaujinta susigiminiavusių miestų sutartis, kuria siekta tęsti sėkmingą bendradarbiavimą, toliau plėtoti tarpusavio ryšius.

Kudžis yra šiaurės rytų Japonijos miestas Ivatės prefektūroje, turintis 35 tūkst. gyventojų, garsus kaip viena svarbiausių gintaro apdirbimo vietų Japonijoje. 1995 m. Pasaulio Vietinių valdymo organų kongresas Hagoje pripažino Klaipėdos ir Kudžio ryšius vienu įdomiausių susigiminiavusių miestų bendradarbiavimo pavyzdžių pasaulyje.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr.