PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2018 m. Gruodžio 20 d. 18:00

Mikrobų ir parazitų patikra žuvies produktuose: reikalavimų neatitiko kas dešimtas mėginys

Vilnius

pixabay.com nuotr.

Reporteris UgnėŠaltinis: Etaplius.lt


65407

Per 11 šių metų mėnesių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inspektoriai prekybos įmonėse atliko 7 392 patikrinimus, kurių metu nustatyta daugiau kaip 80 tonų neatitikusių reikalavimų žuvies produktų (šviežių, sušaldytų, sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.). Daugiausiai pažeidimų užfiksuota dėl tinkamumo vartoti terminų, netinkamų laikymo sąlygų, kokybės, ženklinimo ir produktų saugos, praneša VMVT.

Patikrinimų metu taip pat buvo atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams dėl mikrobinės ir parazitologinės taršos, veterinarinių vaistų liekanų, cheminių teršalų, policiklinių aromatinių angliavandenilių, fosforo rūgšties, anglies monoksido, histamino, konservantų ir aplinkos teršalų.

Ištyrus 440 mėginių, reikalavimų neatitiko 40. Lietuvoje pagamintų rūkytų atlantinių lašišų, geltondryžės riebžuvės ir silpnai sūdytų atlantinių silkių su aliejumi mėginiuose buvo aptikta mikrobinė tarša Listeria monocytogenes bakterijomis, o atlantinių menkių kepenėlių konservuose iš Norvegijos ir sušaldytose argentininėse jūrinėse lydekose iš Ispanijos - rasta negyvų parazitų lervų.

Smulkaus verslininko pagaminto rūkyto paprastojo karšio mėginyje buvo nustatytas nežymiai padidėjęs policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis, kuris susidarė rūkymo metu.

Visais atvejais nesaugius žuvininkystės produktus buvo uždrausta tiekti rinkai - nurodyta juos saugiai sunaikinti.

Dažniausiai pasitaikę neatitikimai - kai prekiauta žuvininkystės produktais su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, šie terminai iš viso nenurodyti ar nurodyti neteisingai. Atsekamumo pažeidimai - kai negalima atsekti, kur žuvis buvo sugauta, pateikiama netiksli ženklinimo informacija ant pakuočių. Laikymo sąlygų pažeidimai - kai žuvis laikoma netinkamoje temperatūroje, nesilaikant gamintojo nurodymų.

ELTA