PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 31 d. 18:40

Miestų ir viešųjų paslaugų plėtrai Lietuvoje – kvietimų už 107 mln. eurų

Lietuva

Finansų ministerijos nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Finansų ministerija


316355

Europos Sąjungos (ES) 2021-2027 m. investicijų periode tvariai miestų plėtrai Lietuvoje iki šiol paskelbta kvietimų už 107 mln. eurų. Iš viso prioritetui piliečiams artimesnė Lietuva iš mūsų šaliai skirtų beveik 8 mlrd. eurų numatyta skirti 775 mln. eurų. Regionams bus suteiktos galimybės pagerinti viešųjų paslaugų prieinamumą, darbo vietų pasiekiamumą, sukurti turizmo infrastruktūrą, modernizuoti viešojo transporto paslaugų valdymo technologijas. Taip pat bus sukurtos galimybės pritraukti vietos ir užsienio investuotojus.

„Šiomis investicijomis užtikrinsime geresnę gyvenimo kokybę tiek dabartinei, tiek ir ateities kartoms. Kiekvienas žmogus savo gyvenamajai aplinkai kelia vis daugiau reikalavimų – jis nori jaustis saugus, kvėpuoti švariu oru, greitai bei patogiai keliauti į darbą ir namo, turėti lengvai prieinamas žaliąsias poilsio erdves. Europos Sąjungos investicijos leidžia kurti vystyti verslą, telkti bendruomenę bei realizuoti žmonių kūrybinį potencialą“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė-Markevičienė.

Šiemet ir 2025 m. dar planuojama paskelbti kvietimų skirtų regionams už beveik 243 mln. eurų. Šios investicijos skirtos visiems 10 regionų: Alytaus, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Telšių, Tauragės, Klaipėdos, Kauno, Utenos, Vilniaus.

Šiems regionams bus suteiktos galimybės modernizuoti viešojo transporto paslaugas, didinti viešojo transporto kiekius ir kokybę – bus įrengti dviračių takai, didinamas junglumas, suteikta galimybė įsigyti ekologišką transportą bei bus plečiama transporto infrastruktūra. Be to, bus gerinamas viešųjų paslaugų prieinamumas, darbo vietų pasiekiamumas ir sukurtos naujos turizmo traukos vietos. Taip pat bus sukurtos galimybės pritraukti vietos ir užsienio investuotojus, paruošiant sklypus verslui su visiškai parengta infrastruktūra. Daugiau informacijos apie paskelbtus ir planuojamus kvietimus rasite www.esinvesticijos.lt

Piliečiams artimesnė Lietuva prioritetu siekiama investuoti į tvarią ir integruotą miestų ir funkcinių zonų plėtrą bei, siekiant spręsti ekonominius, aplinkos, klimato, demografinius ir socialinius uždavinius, spręsti bendras problemas.Už šių priemonių įgyvendinimą atsakingaVidaus reikalų ministerija.

Iš viso iš Lietuvai skirtų beveik 8 mlrd. eurų šiuo metu paskelbta kvietimų už 3,3 mlrd. eurų, o pasirašyta sutarčių už 1,8 mlrd. eurų.

2021–2027 m. ES fondų investicijų programoje suplanuotos Europos regioninės plėtros fondo, Sanglaudos fondo, „Europos socialinio fondo +“ investicijos. Siekiant užtikrinti tolygų šalies vystymąsi investuojama į 10 Lietuvos regionų centrų ir funkcinių zonų regioninių skirtumų mažinimą. Tokiu būdu realizuojamas jų ekonominis potencialas.