PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 27 d. 13:32

Miesto šventei – užsieniečių dėmesys

Akmenė

Jono Vapsvos nuotr.

EtapliusŠaltinis: Akmenės rajono savivaldybė


315615

Miesto 75-metį švenčiantys Naujosios Akmenės gyventojai sulaukė gausių užsienio svečių iš Duobelės (Latvija), Bocholto (Vokietija), Konino (Lenkija), Viru-Nigulos (Estija), Shidnycios (Ukraina), Rustavi (Sakartvelas). Tai - oficialūs Savivaldybės bičiulystės partneriai, kurių atstovų į šventę atvyko 21.

Į Naująją Akmenę svečiai suvažiavo ketvirtadienį vakarop ir pirmoje vakarienėje susipažino tarpusavyje bei su Savivaldybės vadovais ir atstovais, paragavo lietuviškų tautinių valgių. Prisiminta, nuo ko prasidėjo bičiulystė ir aptarta, kaip ją plėtoti artimiausiu laiku. Taip suplanuotas ir kitą dieną įvyko Bocholto delegatų vizitas į Naujosios Akmenės miesto Ramučių gimnaziją, kiti susitikimai.

Penktadienį svečiams buvo rodomi Akmenės krašto ir rajono objektai, kuriais didžiuojamasi. Aplankyti Akmenės sporto ir sveikatingumo centras, Ventos regioninio parko lankytojų centras, surengta ekskursija po Menčių karjerą.

Užsienio svečiai pakviesti sudalyvauti ir tradiciniu tampančiame, jau penktajame, Baltame vakare, šurmuliavusiame prie miesto Kultūros rūmų. Kaip ir visi renginio dalyviai jie vilkėjo baltus drabužius, klausėsi muzikos, šoko.

Šeštadienis išaušo kupinas šventinių renginių. Pradžioje Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas surengė priėmimą užsienio delegatams ir Tarybos nariams. Buvo sakomos šventinės sveikinimo kalbos rajono centro gyvavimo 75-mečio proga, keistasi suvenyrais, prisiminta bendravimo istorija. Rustavi delegacijos vadovas Zurab Tabaghua merui V.Mitrofanovui padovanojo atminimo ženklą. Bocholto vicemerė Gudrun Koppers įteikė pinigų dovaną, kurią skyrė Akmenės rajono jaunuomenei, kuri ateinančiais metais bus pakviesta dalyvauti šiame mieste įvyksiančioje jaunimo stovykloje ir galės kompensuoti dalį savo išlaidų, įsigyjant skrydžio bilietus. Duobelės meras Ivars Gorskis Naujajai Akmenei įteikė ypatingą dovaną: vieną iš augalų, kuriais labai didžiuojasi duobeliškiai - alyvos sodinuką iš Latvijos valstybinio sodininkystės instituto sodo, esančio šiame mieste, „Duobelės mergaitė“.

Šiemet sukako 25-eri metai, kai buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Konino miestu ir 5-eri su Rustavi, taip pat 5-eri metai nuo Ketinimų protokolo dėl partneriško bendradarbiavimo su Viru-Nigula savivaldybės pasirašymo. Šioms sukaktims paminėti buvo atrinkta nuotraukų, kurios sukosi didžiuliame salės ekrane, primindamos prabėgusių metų susitikimus Akmenės rajone ir svetur, žmones, kurie puoselėjo ir tebepuoselėja tarptautinę bičiulystę.

Dar vienas įspūdingas akcentas atidengtas Leopoldo Petravičiaus aikštėje - pagrindinėje miesto aikštėje. Prie vieno iš betoninių kalnelių privirtinti herbai miestų ir rajonų, su kuriais Akmenės rajono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis: Duobelės, Konino, Bocholto ir Rustavi.

Vėliau visos užsienio šalių delegacijos, nešinos vėliavomis, drauge su šimtais akmeniškių, dalyvavo šventinėje eisenoje, delegacijų vadovai kreipėsi į žiūrovus iš scenos ir sveikino visus su Naujosios Akmenės miesto 75-mečiu. Skhidnytsia meras Ivan Piliak Akmenės rajono savivaldybės merui V. Mitrofanovui už nuolatinę pagalbą ir paramą ginklu nuo priešo besiginančiai Ukrainai ir ukrainiečiams, prisiglaudusiems Akmenės krašte, įteikė medalį. Ir vėl ukrainiečiai iš Naujosios Akmenės išvyko ne tuščiomis rankomis: jiems atiduotas geltonasis autobusiukas, ilgai vežiojęs vaikus į mokyklą. Šis autobusas įsigytas 2007 metais, vežioti mokiniams nebetinkamas, tačiau pravers kariaujančiai šaliai.


Foto galerija: