PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugsėjo 5 d. 10:04

Miesto moksleiviams – atviros durys gausybei pasirinkimų

Marijampolė

Gintarės Sabaliauskienės nuotr.

Aistė UckutėŠaltinis: mmm.lt


317097

Rugsėjo 3 dieną Marijampolės moksleivių kūrybos centre (toliau – MMKC) vyko atvirų durų diena, kurios metu buvo siūloma rinktis labiausiai patinkančią popamokinę veiklą. Į ją sugužėjo įvairaus amžiaus darželinukai, moksleiviai ir jų tėveliai.

Ką pasirinkti?

Vakar atvėrus MMKC duris mus pasitiko vaikų klegesys. Visi jie čia susirinko su mintimi „o ką pasirinkti?“. Pasiūlymų moksleivių kūrybos centras tikrai nestinga. Čia galima rasti pilietinio ugdymo, informacinių technologijų, technologijų, techninės kūrybos, saugaus eismo, muzikos, teatro, dramos ugdymo, gamtos pažinimo, ekologinio ugdymo, turizmo, kraštotyros, dailės, sporto, fotografijos, vaizdinio spaudos, kalbinio ugdymo ir netgi etnokultūros būrelius.

MMKC direktorė Beata Valungevičienė sako, jog yra labai sudėtinga išsirinkti neformalaus švietimo veiklą, nes tai turi teikti malonumą ir vaikas turi jaustis gerai aplinkoje. Atvirų durų diena atsirado tam, kad jaunuoliai turėtų progą pasirinkti sau tinkamiausią vietą ir laisvalaikio leidimo būdą. „Visada siūlome pamatyti aplinką, susipažinti su vadovu, nes ryšys tarp mokinio ir mokytojo yra labai svarbus“, – akcentuoja direktorė.

Renginyje sutikta Kristupo mama Kristina teigia apie MMKC siūlomas veiklas sužinojusi rugsėjo 2 dieną Poezijos parke vykusioje būrelių mugėje: „Atvykome iš arčiau susipažinti su centre veikiančiomis neformalaus švietimo veiklomis“, – teigia pašnekovė. Pasak jos, atėjusi tikėjosi atrasti vaikui mėgiamą veiklą, tačiau nustebo, jog pasiūlymų yra tiek daug „reikės gerai apsvarstyti“. Atvykę moksleiviai domisi ne viena, o net keliomis veiklomis, bet nusivilia, jog ,,sunku rasti laiko“ po pamokų. Dalis lankytojų išsinešė sutartis namo apsvarstyti, tačiau teigė, jog kitą savaitę tikrai sugrįš jau į pasirinkto būrelio užsiėmimus.

Vaikai nori mokytis

Vienas daugiausiai dėmesio sulaukusių – naujas ir inovatyvus „InfoKampas“ – jame moksleiviai išbandys įvairias veiklas – nuo straipsnių rašymo ir interviu ėmimo, fotografavimo ir filmavimo iki socialinių tinklų turinio kūrimo, maketavimo. Šis būrelis buria kūrybingus, smalsius ir aktyvius moksleivius, kurie domisi žurnalistika, komunikacija, medijomis ir renginių organizavimu. Tai puiki platforma jauniesiems komunikacijos entuziastams, teikianti jiems galimybę ugdyti svarbius įgūdžius, kurie pravers ne tik mokykloje, bet ir vėliau, renkantis profesinį kelią.

Vadovė Lina Sarpalienė pabrėžia, kad svarbiausias būrelio tikslas – padėti mokiniams atrasti savo talentus ir ugdyti juos saugioje, draugiškoje ir kūrybiškoje aplinkoje. „Kiekvienas moksleivis, prisijungęs prie „InfoKampas“, turi unikalią galimybę augti ir tobulėti, atrasti naujas galimybes ir siekti savo tikslų, – sako Lina ir akcentuoja, – Mums svarbu, kad jie ne tik įgytų žinių, bet ir pasitikėtų savimi“.

5 – 8 klasių moksleiviai, norintys tyrinėti, pažinti miesto praeities paslaptis, susipažinti su Marijampolės žmonių praeities gyvenimu rinkosi „Jaunuosius gidus“. Tiesa, prie vadovės Rasos Burinskienės durų rikiavosi ir mažieji gidukai, jaunesni nei 5 klasių moksleiviai, tačiau, administracijos teigimu, visi jie bus priimti ir galės dalyvauti užsiėmimuose skirtuose jaunesniems nei numatyta amžiaus riba. Būrelyje jaunieji gidai naudosis programėlėmis, kurs žygių po miestą maršrutus bei kvies į ekskursijas draugus ir šeimos narius.

Norintys išmokti vienos plačiausiai vartojamų kalbų Europoje suskubo į vokiečių kalbos mokytojos Editos Sėdaitienės kabinetą. Aktyvių ir interaktyvių užsiėmimų grupė užsipildė akimirksniu, tačiau vadovė informuoja, jog dar keletas pradedančiųjų gali spėti įšokti į traukinį.

Sportas - sveikata

Moksleiviai gali rinktis įtraukiantį orientavimosi užsiėmimą, kurio metu susipina fizinis aktyvumas, protiniai iššūkiai ir nuotykių troškimas. MMKC mokiniai dalyvauja vietiniuose ir tarptautiniuose turnyruose. Taip pat populiarėjanti naujiena sporto gerbėjams – lauko teniso treniruotės.

Nestinga naujovių

Anot B. Valungevičienės, kasmet centrui pavyksta užpildyti visas galimas 16 krypčių. Įstaigos vadovė atskleidžia, jog šiemet MMKC siūlo 7 naujienas. Daugiausiai dėmesio sulaukianti naujovė – anglų kalba integruota su informacinėmis technologijomis. „Mokymasis gali tapti smagiu, interaktyviu ir įtraukiančiu užsiėmimu“, – rašoma MMKC facebook paskyros kvietime mokytis. Ši veikla siūloma dviems grupėms – mažesniems ir didesniems. „Vyresni mokiniai turės galimybę prisijaukinti dirbtinį intelektą, kas, manau, šiuolaikiniam jaunimui yra įdomu ir būtina“, – neslepia direktorė.

„Būk saugus“, – tokiu šūkiu 12 – 13 metų moksleivius pasitiko saugaus eismo būrelis. Šios programos esmė – dviračių vairuotojų mokymai ir pažymėjimo išdavimas. Būtent šios amžiaus grupės moksleiviai, išklauso mokymo kursą apie vairavimą dviračiu, išmoksta kelių eismo taisyklių ir gauna pažymėjimą su kuriuo gali saugiai važiuoti keliais. Programos metu daug dėmesio skiriama kelių eismo dalyvių interesams bei pagarbiam ir atsargiam elgesiui kelyje.

MMKC direktorės teigimu, pernai į būrelius susirinko beveik 800 mokinių. Įstaiga kasmet mokslo metus pradeda su tikslu surinkti 600 mokinių, tačiau eigoje norinčių tobulėti ir mokytis atsiranda daugiau: „Mūsų įstaiga nėra ta, kur prisirišame ilgalaikiui, mes laisvi keisti veiklas, todėl pas mus nuolat vyksta mokinių kaita“.

Įstaigos tikslas taikytis prie poreikių, vaikų poreikiai ir interesai kinta, taip pat „kas penkerius metus reikia atnaujinti programas“, todėl MMKC kolektyvas uždaro arba atnaujina mokymosi programas pagal poreikį.