PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 23 d. 14:55

Miesto bibliotekoje paminėta 35-oji Baltijos kelio sukaktis

Šiauliai

Miesto bibliotekaŠaltinis: Etaplius.LT


315216

Rugpjūčio 22 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje (Aido g. 27) įvyko susitikimas „Baltijos kelią prisimenant...“ su Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Šiauliuose pirmeiviu ir metraštininku Algirdu Kulikausku.

Renginys skirtas „Baltijos kelio“, padėjusio atverti duris Baltijos šalių nepriklausomybei, 35-mečiui paminėti.

A. Kulikauskas – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Šiaulių mieste kūrėjas ir pirmininkas, įsimintinų įvykių kelyje į Lietuvos valstybingumo atkūrimą dalyvis. Jis taip pat buvo ilgametis Lietuvos kino mėgėjų sąjungos Šiaulių skyriaus vadovas, fotografijose ir kino juostose įamžinęs daug svarbių to meto istorinių, politinių ir kultūrinių įvykių. Bibliografijos-informacijos skyriuje parengta ir veikia jo autorinių fotografijų paroda „Rankomis už laisvę: Baltijos kelio akimirkos“, kurioje atspindi Lietuvos žmonių laisvės siekis.

Gausiai susirinkusiems renginio dalyviams svečias pristatė savo fotografijas, pasidalino istorinio įvykio prisiminimais, atkreipdamas dėmesį Baltijos kelio reikšmę ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, o ypatingai – tuometinėje Sovietų Sąjungoje. „Taip parodėme savo stiprybę, kad Maskva nebežinojo, kaip pykti“, – kalbėjo A. Kulikauskas apie sovietinėje spaudoje ir kitose žiniasklaidos priemonėse pasipylusius atgarsius. Su dideliu susidomėjimu renginio metu buvo peržiūrėta lektoriaus filmuota medžiaga, kadangi daugelis šiauliečių ir patys laikėsi susikibę už rankų Baltijos kelio grandinėje ar dalyvavo kituose įsimintinuose to meto įvykiuose: tremtinių sambūriuose, išvykstančiųjų į Baltijos kelią palydose, tremtinių chorų sąskrydyje, išvykose į Tolminkiemį bei kitose veiklose. A. Kulikauskas priminė, kad minint Baltijos kelio sukaktis kas penkeri metai rengiamos išvykos į Pumpėnus, kur akcijos metu stovėjo šiauliečiai. „Po išsirikiavimo visada skambėjo dainos, o pirmąjį repertuarą sudarė tremtinių dainos“, – filmuotus vaizdus komentavo sąjūdietis.

Pasak lektoriaus, kalbant apie laikmetį, kuriame gyvename šiandien, nemaloniai nuteikia visuomenei brukamos politinių veikėjų santykių peripetijos, nevienareikšmiškai vertinamų asmenybių puolimas. Vertinant pirmiausia reikėtų įžvelgti jų stipriąsias puses – ką gero jie padarė Lietuvos labui. Jis optimistiškai tiki, kad ateityje laukia tas metas, kai nebeliks pykčio.

Bibliotekos darbuotojų ir lankytojų vardu dėkojame gerb. Algirdui Kulikauskui už įdomų ir prasmingą renginį.

Maloniai kviečiame aplankyti Bibliografijos-informacijos skyriuje veikiančią fotografijų parodą „Rankomis už laisvę: Baltijos kelio akimirkos“, kuri veiks iki rugsėjo 6 d.


Foto galerija:

6.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg