PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 21 d. 09:17

Miesto biblioteka mažina svetur gyvenančių vaikų kultūrinę atskirtį

Šiauliai

Bib­lio­te­kos ar­chy­vo nuo­tr.

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės vie­šo­sios bib­lio­te­kos in­for­ma­ci­jaŠaltinis: Etaplius.LT


305694

Dar 2012 m. šalyje pradėta įgyvendinti „Globalios Lietuvos“ programa, kurios idėja grįsta suvokimu, kad esame viena Lietuvos tauta ir kiekvienas motyvuotas lietuvis ar su Lietuva save siejantis asmuo yra svarbus ir reikalingas Lietuvai.

Bibliotekos projektas
Programa „Globali Lietuva“ yra numačiusi strateginių gairių prioritetus 2022‒2030 metams: pasaulyje išsibarsčiusių lietuvių tautos atstovų telkimą bei pasaulio lietuvių ryšio su Lietuva stiprinimą. Skaičiuojama, kad už Lietuvos ribų gyvena apie 1,3 mln. lietuvių ir lietuvių kilmės žmonių, tai yra apie trečdalis lietuvių tautos. Valstybės duomenų agentūros duomenys rodo, kad pastaraisiais metais emigracija tarp lietuvių mažėja, tačiau skaičiai dar yra pakankamai dideli. 2020 m. daugiausia emigrantų 1 tūkst. gyventojų teko Šiaulių apskričiai – 11,7.
Per nepriklausomybės laikotarpį į užsienį išvykusių šiauliečių skaičius siekia daugiau nei 30 tūkst. Todėl į Lietuvos diasporai skirtą programą sureagavo ir Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka. 2024 metais bibliotekos inicijuotas projektas „Lietuvybės jungtys“ sprendžia šiuo metu aktualias ir Šiauliuose, ir užsienyje gyvenančių lietuvių problemas: kultūrinės atskirties mažinimą, kultūrinio identiteto trūkumą, vaikų pilietinio aktyvumo stoką, dėmesio lietuvių diasporos vaikų grupei trūkumą.

Dalyviai – net iš 17 valstybių
Projekte dalyvauja ne tik pradinių klasių mokiniai iš Šiaulių, bet ir jų bendraamžiai iš Latvijos, Ukrainos, Airijos, Škotijos, Danijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Švedijos, Norvegijos, Ispanijos, Kipro, Turkijos, Graikijos, Omano, Kinijos, Kazachstano, įgyvendinamos veiklos, organizuojami susitikimai nuotoliniu būdu. „Visą pavasarį, sujungiant tautinę tapatybę – kalbą, kultūrą, literatūrą, tradicijas, istorinę atmintį, mažuosius projekto dalyvius skatinome skaityti vertingiausią šiuolaikinių lietuvių autorių literatūrą vaikams, kvietėme pažinti lietuvių liaudies dainą, pristatėme įdomiąją Lietuvos istoriją, mokėme ieškoti lietuvybės ženklų“, – apie projekto veiklas pasakojo projekto vadovė, „Šaltinėlio“ filialo vedėja Rita Božienė. Jos teigimu, net ir nuotoliniu būdu mokiniai užsienyje sėkmingai įsitraukia į veiklas, nekantriai laukia susitikimų.

Susitikimų su vaikų rašytojais gausa
Įgyvendinant projektą „Lietuvybės jungtys“, pradinukai, esantys Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse, susipažino su žurnaliste, komunikacijos specialiste, žinoma Lietuvoje ir daugelyje pasaulio šalių vaikų rašytoja Evelina Daciūte, kuriai 2019 m. įteiktas „Globalios Lietuvos“ apdovanojimas už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje. Poeto ir prozininko Pauliaus Norvilos naujausios poezijos knygos vaikams „Išprotėję eilėraščiai“ pristatymas visai neseniai pasiekė Lietuvos skaitytojus, tad ir svetur gyvenantiems projekto „Lietuvybės jungtys“ dalyviams buvo smagu išgirsti paties autoriaus skaitomas eiles.
Susitikimo su vienu tituluočiausių Lietuvos rašytojų Mariumi Marcinkevičiumi metu pristatyta geriausia Metų knyga vaikams „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“. Gamtininkas ir rašytojas Selemonas Paltanavičius kvietė vaikus savo aplinkoje ieškoti lietuvybės ženklų. S. Paltanavičius, pristatydamas savo knygą „Aš – lietuvis“, mokė, kaip rasti lietuviškus simbolius, būdingus tik mūsų tautai, mūsų protėviams, mūsų pajautimui, įpročiams, o radus – kaip tinkamai užfiksuoti fotografijose. Na, o istorinių knygų vaikams ir suaugusiesiems autorius dr. Zigmas Vitkus vaikus pakvietė pakeliauti laiko mašina nuo 1200 m. iki 1795 m. ir pasitikrinti istorines žinias apie 28 Lietuvos valdovus nuo Mindaugo iki Stanislovo Augusto Poniatovskio.
Projektas bus tęsiamas ir rudenį. Tad pradinių klasių mokiniai, grįžę po vasaros atostogų, bus kviečiami dalyvauti ir kitose projekto veiklose.
Projektas „Lietuvybės jungtys“ dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės.

Reklama