PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Birželio 8 d. 14:28

Miestelius sujungė 4 kilometrų ilgio stalas

Lietuva

Stop kadras

Parengė Enrika Valančiūtė ir Oksana LaurutytėŠaltinis: Etaplius.LT


303704

Dvi Šiaulių rajono bendruomenės – Šakynos ir Piktuižių – Europinės kaimynų dienos proga nusprendė susijungti vientisu stalu. Siekdami bendruomeniškumo, jie sukonstravo net 4 kilometrų stalą rekordininką.

Pirmieji Lietuvoje

Gegužės 31-ąją puikios nuotaikos ir muzikos nestigo visą 4 kilometrų atstumą, mat kartu šventė, šnekučiavosi, linksminosi abiejų miestelių bendruomenės. Netrūko ir svečių iš aplinkinių gyvenviečių.

Vienas iš svarbiausių tikslų buvo užfiksuoti ilgiausio stalo rekordą, kuriam taip stipriai nuo gegužės vidurio ruošėsi Šakynos ir Piktuižių gyventojai. Neslepiama, kad lengva nebuvo, tačiau stengtis vertėjo. „Dabar jau šypsomės, esame laimingi, patenkinti, o buvo visko… Ir pasipykome, ir mesti žadėjome, – šypsojosi, prisimindama stalo ruošimo procesą, Šakynos bendruomenės pirmininkė Saulė Kreimerienė. – Bet vertėjo.“ Ilgiausiam stalui prireikė net 35 km medinių lentų ir 80 tūkst. medvaržčių.

„Aš esu žmonėms labai dėkinga. Iš pradžių tikrai buvo toks: „Nu, pabandom“, bet kai pradėjome dirbti pirmosiomis dienomis, pamatėme, kad padarysime, per proceso vidurį jau prasidėjo sunkumai: liūtys, griūtys, atsirado ir nervų, natūralu. Bet šiandien tiek aš, tiek aplink esantys žmonės yra labai laimingi. Nemoku žodžiais apsakyti, kaip džiaugiuosi“, – atskleidė idėjos sumanytoja Gabrielė Kreimerytė.

Gyventojai džiaugėsi, kad šios dvi Šiaulių rajono bendruomenės tapo pirmosiomis Lietuvoje, sumaniusiomis tokį netikėtą rekordą ir jį įgyvendinusiomis. Tiesa, atstumo matuoti atvykę geodezininkai tikino, kad iki 4 kilometrų pritrūko labai nedaug – vos 9 metrų, bet rekordas vis tiek pasiektas, juk iki šiol niekas to nebuvo sugalvoję. Beje, pirminė idėja, šovusi į galvą Šakynos jaunimui, buvo vientisas stalas iki pat Gruzdžių. Tik štai vyresnieji suprato, koks tai sunkiai įveikiamas tikslas, ir paragino apsiriboti Piktuižiais.

Beprotiška idėja virto realybe

Rekordas Kaimynų dieną, galima sakyti, buvo tik priežastis suburti aplinkinius kaimus. Labiausiai norėta ir toliau gerinti, stiprinti draugiškus ryšius tarp gyventojų. Šakynos pirmininkė juokėsi, kad su Piktuižių gyventojais tiek suartėjo, kad, kaip visi juokauja, net atostogų kartu vyks.

G. Kreimerytė jai antrino – šis renginys yra žmonių vienybės ir jaunimo aktyvumo įrodymas: „Galbūt didieji miestai galėtų padaryti ir dar didesnį, grandioziškenį renginį, bet mūsų seniūnijoje yra tik 300 gyventojų ir mes nueiname 4 kilometrus, visiškai savanoriškai dirbdami… Jūs raskite kitur jaunimą, kuris vakarais laisvu metu atvažiuotų, statytų kojas, kaltų lentas visiškai už ačiū. Kai manęs paklausia, dėl ko aš taip myliu Šakyną, tai dėl to, kad čia gyvena tokie žmonės, kurie atiduoda visą save.“

Šakynos miestelio seniūnas Mindaugas Sadauskas taip pat nepraleido progos padėkoti aktyviam jaunimui, kurio išsikelti tikslai ir pasiekti rezultatai džiugina ne vien pačius, bet visą Šakyną ir garsina miestelio vardą Lietuvoje. Tiesa, seniūnas prisipažino, kad iš pradžių idėja statyti ilgiausią bendrą stalą jam skambėjo labai beprotiškai. Bet būtent tokie netikėti sumanymai ir yra vizitinė šio miestelio kortelė. „Šakynos bendruomenė – be galo daug idėjų generuojanti bendruomenė visame rajone. Idėjos kartais būna beprotiškos, kaip ir ši. Aš, kaip žmogus, iš pradžių vertinau tai kaip beprotybę, o šiandien, žiūrint į renginį, beprotiškai sunku suvokti, kiek reikėjo įdėti darbo, ryžto, tikėjimo, kad pavyks. Džiugu. Šaunuoliai“, – šakyniškiais didžiavosi seniūnas.

G Kreimerytė pridūrė, kad miestelio šūkis yra „Viską jungianti Šakyna“, todėl mergina tikisi, kad Šakyna ateityje sujungs dar ne vieną bendruomenę ir nepaliaus stebinti lietuvių: „Tokios idėjos yra įgyvendinamos Šiaulių rajono užkampy! Būkime biedni, bet teisingi – mes esame Šiaulių rajono užkampis, bet dėl šito būsime žinomi visoje Lietuvoje.“

Pavyzdys visai Lietuvai

Į renginį atvykę Šiaulių rajono meras ir vicemeras gyrė ilgiausio stalo sumanymą ir atvirai reiškė susižavėjimą aktyvia bendruomene. „Esmė ne rekordas, o draugystė. Šakynos kraštas visada stebino ne tik savo istorija, bet ir bendruomenės aktyvumu, žmonių gerumu. Pačios skaniausios Lietuvoje bandelės Šakynoje, patys nuostabiausi žmonės, stipri bendruomenė. Kiek reikėjo medienos, kiek varžtelių susukti, kiek darbo įdėti!.. Didžiulė padėka Šakynos bendruomenei, rėmėjams ir visiems žmonėms, kurie atvyko“, – kalbėjo meras Česlovas Greičius.

Jam antrino ir vicemeras Eimantas Kirkutis: „Kaimynų diena jungia susitikti bendrauti, pašnekėti, kaip sekasi. Ir ne tik su artimu namų kaimynu, bet ir kaimų kaimynais. Labai džiugu, kad dvi bendruomenės susijungia, padaro tokį didelį renginį, kuris jungia ne tik dvi bendruomenes, bet net rajonus, net Akmenė atvyko. Džiugu, kad tokios iniciatyvos kyla, kad yra žmonių, kurie tokį didelį darbą padaro. Tas bendras darbas matosi visoje Respublikoje ir yra pavyzdys, kaip galima tarpusavyje bendrauti.“

Bridų bendruomenės nariai džiaugsmingai vertino ilgiausio stalo ir bendrystės idėją bei linkėjo, kad tokių iniciatyvų būtų kuo daugiau – visas jas palaikys.

Jiems pritarė Kruopių bendruomenės pirmininkė Dainora Skėrienė: „Labai faina, nes po pandemijos visi tokie atšalę, nieko nebenori, o čia visi susijungs, pabendraus ir stiprės ryšys.“

Atšvęsti Kaimynų dienos atvyko ir Naujosios Akmenės Trečiojo amžiaus universiteto atstovai. Kalbintos moterys pabrėžė, kad jau seniai puikiai sutaria su Šakynos bendruomene ir vieni pas kitus vyksta į renginius, dalyvauja. „Labai glaudūs ryšiai. Mes sužavėti jų sumanumu, paprastumu ir originalumu. Linkime didžiausios sėkmės“, – kalbėjo Naujosios Akmenės TAU rektorė Rimana Vapsvienė.

Bendruomenę suvienijo Mažosios kultūros sostinės idėja

Apie tai, kad dviejų miestelių bendruomenės ketina susijungti 4 km ilgio stalu, S. Kreimerienė, Šakynos bendruomenės pirmininkė, pasidalijo gegužės viduryje Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vykusioje konferencijoje „Regioninė kultūros politika: praktikos, problemos, perspektyvos“. Konferencija rengta IX tarptautinio Šiaulių fortepijonų duetų festivalio, subūrusio ryškiausius šalies ir užsienyje gyvenančių lietuvių fortepijonų duetus, organizatorių.

Pirmojoje konferencijos dalyje apie regioninės kultūros politikos formavimą, įgyvendinimą ir finansavimą kalbėjo Stasys Tumėnas, Seimo Kultūros komiteto narys, Gabrielė Žaidytė, Ministro Pirmininko patarėja kultūros klausimais, Asta Pakarklytė, Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė, Gintautas Mažeikis, filosofas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, ir kiti.

Antrojoje dalyje aptartas vietos bendruomenių vaidmuo kultūros lauke. Pranešimus, be S. Kreimerienės, skaitė ir Marijus Lopaitis, tęstinių projektų „Šalom, Akmene!“, „Atminties žygis. Akmenė“ sumanytojas ir vadovas, Donata Buciūtė, muzikos ir menų festivalio „Menų festas“ Tauragėje idėjos autorė, Valdas Latoža, tarptautinio festivalio „Džiazo dienos Tauragėje“ organizatorius.

Pasak S. Kreimerienės, Šakyna yra mažiausia Šiaulių rajono seniūnija, bet tai nėra svarbu, nes bendruomenės nariai labai vieningi. 2021 m. pavasarį kilo minčių tapti Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Bendruomenės aktyvas pagalvojo, kad, turint įdomią Šakynos istoriją, netgi kadaise gavus Magdeburgo teises, galima bandyti titulą gauti. Žinoma, atsiklausė seniūno, verslininkų, bibliotekos, ar idėjai pritartų.

„Įrengiant mūsų gėlių labirintą, kuris tapo Šakynos traukos centru, gavome sprendimą, kad esame paskelbti Mažąja kultūros sostine. Prasidėjo ilga kelionė, ieškant idėjų, partnerių, ką galime parodyti geriausio apie savo kraštą. Sukūrėme Šakynos porą – karžygį, kuris yra miestelio herbe, o bajoraitę sugalvojome patys, kad jie sostinei astovautų“, – dalijosi pirmininkė.

Šiaulių rajono valdžiai, verslininkams, ūkininkams, kultūros atstovams pritarus, prasidėjo planavimas, paraiškos rengimas Kultūros tarybai – sunkiausi, bet ir naudingiausi metai Šakynai.

„Naudą jaučiame iki šiol. Kritikų daug buvo, bet mums pavyko. Ypač džiugu dėl mūsų Šakynos jaunimo. Jie visomis keturiomis stengėsi, kad Mažoji kultūros sostinė būtų pristatyta kuo gražiau. 16–30 metų vaikinai ir merginos, besimokantys kituose miestuose, grįždavo į repeticijas, repetuodavo naktimis šokį, sukurtą pagal Šakynos himną. Šis jaunimas tebešoka dar ir dabar“, – didžiavosi S. Kreimerienė.

Tapus Mažąja kultūros sostine, bendruomenė susirado daug pažinčių, Lietuvos miestelių bendruomenės vieni kitus aplanko iki šiol. Į organizuojamą renginį – naktinį Joninių tinklinį – suvažiuoja bičiuliai iš Šiaulių, Joniškio, Akmenės, Pakruojo, Panevėžio. Bendruomenė organizuoja žygius senolių takais, pastatė atminimo akmenį, kad 2022 m. Šakyna buvo Lietuvos mažoji kultūros sostinė.

Miestelis prie kapinių turėjo apleistą labai gražią koplyčią. Ji buvo sudegusi, bet gyventojai ją atstatė, o 2022 m. ten pradėjo eksponuoti parodas. „Rizikavome, galėjo išvogti, bet taip nenutiko – parodos vyksta iki šiol. Žmonės ją lanko. Ne tik tie, kurie lanko kapus, atvažiuoja specialiai“, – sakė pranešėja, pasakodama, kad bendruomenė net kviečių lauke surengė spektaklį. Renginys buvo įspūdingas, žmonės lauko palikti nenorėjo, grožėjosi gamta.

Pasak S. Kreimerienės, bendruomenė tikisi, kad miestelį puikiai paviešino šalyje, patenkino gyventojų kultūros poreikį, susidraugavo su Vieviu, Naujosios Akmenės TAU nariais.

„Žmonės klausia, kodėl tokių didelių renginių nebėra. Mes jau norime aukštesnio lygio, juokaujame, kad išsilepinome šakyniečius gerąja prasme. Mūsų jaunimas šoka šešėlių šokį. Jį pamatysime rugpjūtį. Kovo 11-ąją šoko, seniūnas buvo abstulbęs, sakė, kad šokį per televiziją galima rodyti. Yra gabių žmonių miesteliuose, tik reikia juos atrasti, įtraukti į veiklas“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė. Ji pabrėžė, kad jaunos Šakynos šeimos pernai per mėnesį pagimdė penkis naujagimius.

„Tai reiškia, kad buvo naudos iš 2022 metų. Šakynoje tikrai gera gyventi, mes beveik neturime tuščių namų“, – šypsojosi S. Kreimerienė.

Yra ga­bių žmo­nių mies­te­liuo­se, tik rei­kia juos at­ras­ti, įtrauk­ti į veik­las, – šyp­so­jo­si Ša­ky­nos bend­ruo­me­nės pirmininkė Sau­lė Krei­me­rie­nė. (Audronio Rutkausko nuotr.)