PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugsėjo 7 d. 10:52

Miestas pasinėrė į „Šiaulių dienas“

Šiauliai

„Šiaulių dienos 2024“ / Šiaulių m. savivaldybės, V. Lebedžio nuotr.

V. LebedisŠaltinis: Šiaulių m. savivaldybė


317367

Viena laukiamiausių ir svarbiausių švenčių – „Šiaulių dienos“ – pripildė miestą šurmulio ir spalvų. Penktadienio vakarą per centrinę dalį vinguriavo didžiulė šventinė eisena ir motorizuota kolona, o parko estradoje skambėjo atlikėjus ir žiūrovus sujungusios dainos.

Šiaulių gimtadienio šventė visam savaitgaliui siūlo gausybę renginių, kurie sutraukia ne tik miestiečius, sugrąžina išvykusius, bet dar pritraukia ir būrius svečių. Įvairiausiose miesto erdvėse vyksta parodos, ekskursijos, pristatymai ir įvairiausi koncertai.

Penktadienio vakarą mieste šurmuliavo vienas spalvingiausių renginių, kuriame dalis šiauliečių tapo dalyviais, kita dalis – žiūrovais.

Į 788-ojo Šiaulių miesto gimtadienio šventinę eiseną ir motorizuotos kolonos paradą aktyviai įsitraukė įvairiausios įmonės, nevyriausybinės organizacijos, švietimo, kultūros, sporto įstaigos.

Eisenos priekyje – tradiciškai kolektyvo „Vajaunas“ nešamas Šiaulių herbas, už jo – „Aušrelės“ šokėjos ir Šiaulių pučiamųjų orkestras, Šiaulių miesto įstaigų ir organizacijų eiseną vedė meras Artūras Visockas su žmona Edita.

Miestiečiams ir svečiams prisistatyti panoro ir kartu šventinę atmosferą kūrė net 90 delegacijų, iš viso daugiau nei pusšešto tūkstančio dalyvių. Motorizuotoje kolonoje riedėjo beveik 200 transporto priemonių.

Stebėti eisenos šiauliečiai gausiai rinkosi prie Tilžės gatvės ir Aušros alėjos, užpildė Prisikėlimo aikštę, mojavo per langus ir iš balkonų.

Pravinguriavusi miesto centrine dalimi, įspūdingo ilgio eisena pasuko tiesiai į centrinio parko vasaros estradą, kur renginiui „Dainuojantys Šiauliai“ jau rikiavosi miesto švietimo įstaigų chorai. Renginio organizatoriai prieš kurį laiką netgi kvietė mokytis dainų žodžius, kad Šiaulių gimtadienio šventės pradžią paskelbtų daugiatūkstantinis choras.

Tiesa, nepasimokiusiems tekstų, problemų taip pat nekilo, kūriniai buvo žinomi, o ekranai sufleravo dainų posmus. Kartu su operos solistais Viktorija Miškūnaite ir Jurgiu Jarašiumi, į Šiaulių miesto centrinio parko estradą susirinkusiaisiais šiauliečiais bei miesto svečiais, buvo atlikti trys žinomi kūriniai, dainos „Lietuva“ (m. ir ž. Kipro Mašanausko), „Mano namai“ (m. ir ž. Eglės Sirvydytės) ir visiems puikiai žinoma „Mūsų dienos kaip šventė“ (m. ir ž. Vytauto Kernagio, Salomėjos Nėries, Juozo Erlicko). Jungtinį chorą sudarė beveik 30 chorų ir dainininkų grupių iš įvairiausių miesto švietimo įstaigų, didžiulio kolektyvo centre – Šiaulius reprezentuojantys chorai „Dagilėlis“ ir „Gama“, bei valstybinis choras „Polifonija“. Atlikėjams dirigavo Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas, Šiaulių miesto garbės pilietis Remigijus Adomaitis.

Nuskambėjus įspūdingiems atidarymo akordams, vasaros estrados scenoje pasirodė žinomi Lietuvoje rimtosios muzikos atlikėjai. Operos solistai Viktorija Miškūnaitė ir Jurgis Jarašius, kartu su vienu ryškiausių Lietuvos džiazo pianistu Artūru Anusauku ir grupe pristatė kiek netikėtą premjerą, koncertinę programą „Panemunės bokštai“.

Tai visiškai naujas, bendras projektas, kuriame skambėjo 70-ųjų metų lietuvių estradinės muzikos repertuaras, puikiai žinomas vyresniajai kartai – legendinės Teisučio Makačino, Benjamino Gorbulskio, Miko Vaitkevičiaus, Mikalojaus Noviko ir kitų to laiko kompozitorių gražiausios dainos.

Po to vasaros estrados scenoje pasirodė electrofolk grupė iš Ukrainos „Go_A“. Atlikėjai buvo vieni pirmųjų, kuriems tarptautinį pripažinimą pavyko pasiekti atliekant kurinius savo gimtąja kalba. „Eurovizijos“ didžiajame finale pasirodžiusi grupė užėmė 5 vietą! Nuo 2021 m. grupė aktyviai koncertuoja visame pasaulyje ir yra gana žinoma visoje Europoje ir Jungtinėje Karalystėje. Ukrainiečių muzikoje tradiciniai ir mušamieji muzikos instrumentai derinami su moderniomis ir šiuolaikinėmis aranžuotėmis. Kūriniai yra išskirtiniai ir dėl autentiško grupės vokalistės Katerynos dainavimo stiliaus.

Sutemus, greta centrinio parko esantis Zubovų parkas pavirto magišku meninės vizijos projektu, kurio programoje – įvairiaspalvių šviesų ir technologijų sintezė, 3D projekcijos kuriamos ant esamų ir specialiai sumontuotų objektų, bei ant Zubovų rūmų sienų.