PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Rugpjūčio 4 d. 17:15

Miestas, kurio visi gyventojai gyvena viename pastate

Pasaulis

Stop kadras

Pa­reng­ta pa­gal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


312251

Aliaskoje yra mažas Whittier miestas. Jis unikalus dėl dviejų priežasčių: neskaitant jūrų uosto, su pasauliu jį jungia tik vienas kelias tuneliu, o visi gyventojai gyvena viename daugiaaukščiame pastate.

„YouTube“ tinklaraštininkė Nomadic Introvert aplankė Whittier ir papasakojo savo įspūdžius.

„Tai yra vienas labiausiai izoliuotų miestų Amerikoje. Į jį patekti yra vienas kelias – tuneliu. Šis miestas toks unikalus, nes dauguma žmonių gyvena po vienu stogu ir viename pastate yra paštas, parduotuvė, mokykla, skalbykla. Ten ir gyvena, todėl tiesiog nėra jokios priežasties išeiti iš pastato“, – pasakoja moteris.

Dar Antrojo pasaulinio karo metais šis miestas buvo pastatytas kaip JAV armijos bazė operacijoms Ramiajame vandenyne remti. Po karo čia iškilo 14 aukštų kareivinės. Aštuntajame dešimtmetyje kariškiai pasitraukė ir bazė tapo įprastu miestu. Bet tik su vienu gyvenamuoju pastatu – buvusiomis kareivinėmis.

Pasak pačių gyventojų, šiandien miestelyje gyvena maždaug 120–150 žmonių ir beveik visi tame pačiame daugiaaukščiame name. Privačiuose namuose gyvena vos keli žmonės.

Turistams leidžiama apžiūrėti tik pirmąjį 14 aukštų gyvenamojo komplekso aukštą, o likusieji prieinami tik jo gyventojams.

Miestiečių uždarbis sukasi apie turizmo ir transporto paslaugas. Miestas yra populiari kruizinių laivų, tyrinėjančių Prince William Sound, stotelė. Be to, miestą supa įspūdinga gamta, įskaitant Portage ledyną ir Chugach nacionalinį mišką, kuris pritraukia nuotykių ieškotojus, besidominčius žvejyba, baidarėmis ir laukinės gamtos stebėjimu.

Nepaisant izoliacijos nuo likusio pasaulio sausumoje, miestas turi nedidelį uostą, paveldėtą iš kariuomenės. Be 14 aukštų gyvenamojo namo, mieste yra apleistas Bucknerio pastatas – dar viena kareivinė, kuri niekada nebuvo naudojama.