PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 10 d. 15:53

„Microsoft“ paskelbė atsisakanti stebėtojo vietos „OpenAI“ valdyboje

Pasaulis

Pexels.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308782

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ atsisakė savo vietos bendrovės „OpenAI“ valdyboje, teigdama, kad jos kaip stebėtojos dalyvavimas nebereikalingas.

Antradienį išsiųstame laiške „Microsoft“ patvirtino, kad pasitraukia iš dirbtinio intelekto (DI) bendrovės valdybos ir nurodė, kad pokalbių roboto „ChatGPT“ gamintoja pagerino savo valdymą po praėjusiais metais valdyboje kilusios sumaišties.

„Vertiname „OpenAI“ vadovybės ir „OpenAI“ valdybos palaikymą priimant šį sprendimą“, – sakoma laiške.

Netikėtas pasitraukimas įvyko antimonopolinėms reguliavimo institucijoms vis atidžiau tikrinant partnerystes su DI įmonėmis. Pranešama, kad „Microsoft“ į „OpenAI“ investavo 13 mlrd. dolerių (12 mlrd. eurų).

Praėjusį mėnesį Europos Sąjungos reguliavimo institucijos pareiškė, kad iš naujo išnagrinės partnerystę pagal bloko antimonopolines taisykles, o JAV federalinė prekybos komisija ir Jungtinės Karalystės konkurencijos priežiūros tarnyba taip pat nagrinėja šiuos santykius.

„Microsoft“ vietą „OpenAI“ valdyboje užėmė po kilusio chaoso šios viduje, kai „OpenAI“ generalinis direktorius Samas Altmanas buvo atleistas, paskui greitai sugrąžintas į pareigas, o valdybos nariai, prisidėję prie jo atleidimo, išstumti.

„Per pastaruosius aštuonis mėnesius matėme didelę naujai suformuotos valdybos pažangą ir tikime tinkama bendrovės kryptimi, – teigiama „Microsoft“ laiške. – Atsižvelgdami į visa tai, nebemanome, kad mūsų ribotas stebėtojo vaidmuo yra būtinas.“

Pasitraukus „Microsoft“, „OpenAI“ valdyboje nebeliks stebėtojams skirtų vietų.

„Esame dėkingi „Microsoft“, kad išreiškė pasitikėjimą valdyba ir bendrovės kryptimi, ir tikimės tęsti sėkmingą partnerystę“, – sakoma „OpenAI“ pareiškime.

JK teisės įmonės „Fladgate“ atstovo Alexo Haffnerio teigimu, nesunku daryti išvadą, kad „Microsoft“ sprendimui atsisakyti vietos valdyboje didelę įtaką padarė didėjanti technologijų bendrovių ir jų ryšių su DI startuoliais kontrolė.

„Akivaizdu, kad reguliavimo institucijos daug dėmesio skiria sudėtingam technologijų milžinių ir DI paslaugų teikėjų tarpusavio ryšių tinklui, todėl „Microsoft“ ir kitoms bendrovėms reikia atidžiai apsvarstyti, kaip ateityje sudaryti šiuos susitarimus“, – pridūrė jis.

„OpenAI“ teigė, kad imsis naujo požiūrio į pagrindinių strateginių partnerių, tokių kaip „Microsoft“ ir „Apple“, ir investuotojų, tokių kaip „Thrive Capital“ ir „Khosla Ventures“, informavimą ir įtraukimą, rengdama reguliarius susitikimus, kad suinteresuotosios šalys būtų informuojamos apie pažangą ir būtų užtikrintas glaudesnis bendradarbiavimas saugos ir saugumo srityje.