PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 16:44

Meras: Izraelis nekviečiamas į Japonijos Nagasakio taikos ceremoniją

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


312197

Izraelio ambasadorius Japonijoje nebus kviečiamas į kasmetinę Nagasakio taikos ceremoniją, trečiadienį pareiškė miesto meras.

Anot jo, šis sprendimas priimtas siekiant išvengti netikėtų nemalonumų ir nėra politiškai motyvuotas.

Japonijos pietuose esantis miestas praėjusį mėnesį pakvietė dešimčių šalių ir teritorijų atstovus į rugpjūčio 9-osios renginį, skirtą Jungtinių Valstijų atominės bombos numetimo 1945-aisiais metinėms.

Nagasakio meras Shiro Suzuki žurnalistams sakė, kad sprendimas buvo ne politiškai motyvuotas, o pagrįstas noru „surengti ceremoniją taikioje ir santūrioje atmosferoje“.

Miestas delsė pakviesti ambasadorių Giladą Coheną dėl „galimos nenumatytų įvykių rizikos“, kylančios dėl „įvairių įvykių pasaulyje, susijusių su dabartine padėtimi Viduriniuose Rytuose“.

Sh. Suzuki teigė, kad susirūpinimas dėl šios rizikos vis dar išlieka, ir apibūdino G. Coheno neįtraukimą į dalyvių sąrašą kaip „labai sunkų sprendimą“.

Praėjusį mėnesį Sh. Suzuki teigė, kad Nagasakis nusiuntė laišką Izraelio ambasadai, ragindamas „nedelsiant nutraukti ugnį“ Gazos Ruože.

Ambasadorius savo ruožtu trečiadienio sprendimą pavadino apmaudžiu ir sakė, kad jis „siunčia neteisingą žinią pasauliui“.

„Būdamas artimas Japonijos draugas ir bendramintis, Izraelis jau daugelį metų dalyvauja šioje ceremonijoje, kad pagerbtų aukas ir jų šeimas“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“.

Praėjusiais metais po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio Izraelis pradėjo karinį puolimą Gazos Ruože.

Per „Hamas“ išpuolį spalio 7-ąją, oficialiais duomenimis, Izraelyje žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai.

Islamistų grupuotės valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per beveik dešimt mėnesių trunkantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 39 445 žmonės.

Hirošima pakvietė Izraelį į savo ceremoniją, tačiau savo laiške paragino „kuo greičiau nutraukti ugnį ir rasti sprendimą dialogu“, sakė vienas miesto pareigūnas.

1945 metų rugpjūčio 6 dieną Jungtinės Valstijos ant Hirošimos numetė pirmąją pasaulyje atominę bombą, sunaikindamos miestą ir nusinešdamos 140 tūkst. žmonių gyvybes. Po trijų dienų antroji ataka prieš Nagasakį pražudė dar 70 tūkst. žmonių.