PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 6 d. 18:21

Medkopio festivalis – kviečia Bitininkystės muziejus

Ignalina

Linos Kovalevskienės nuotr.

Lina KovalevskienėŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


312989

Stripeikiai – vienas seniausių Ignalinos rajono kaimų, o jame esantis Bitininkystės muziejus, pradėtas kurti dar 1978 metais – bene lankomiausias ir įdomiausias Aukštaitijos nacionalinio parko objektas. Garsiausias jo renginys – Medkopio šventė, organizuojama kasmet per Žolines. Šiemet rugpjūčio 15-ąją muziejus kviečia į Medkopio festivalį ir žada daugybę įdomių veiklų, pažinčių ir patirčių.

Visą dieną kiekvienas atvykęs galės rasti sau patinkantį užsiėmimą. Tai paskaitos, filmai, pristatymai, edukacijos, koncertai. Vilios bičių produktų, kulinarinio paveldo ir tautodailės darbų kermošius. Atskiros veiklos numatytos ir vaikams. Pasaulinę patirtį gydant bičių produktais pristatys dr. Stefan Stangaciu (Rumunija), apie vaistažolių galią pasakos dr. Marius Lasinskas, gydytojas neurologas Alfredas skaitys paskaitą apie žmogaus sveikatą ir energetinius modelius. Vyks atvira mokslinė diskusija, drevinės bitininkystės praktiniai mokymai, bus pristatytas išmanusis avilys.

Su kanklių grupe koncertuos kompozitorė, atlikėja Žemyna Trinkūnaitė, fokloristai Milda ir Žymantas Dečkai, skambės Eugenijaus Raugo ,,Dusių dainos“, paslaptimi užburs muzikinis performansas ,,Girių dvasios“ ir ,,Miško maudynių“ edukacinis seansas. Trankesnių garsų pasiūlys roko grupė ,,Čigongo meistras“. Koncertinę programą vakare užbaigs puiki atlikėja Gabrielė Vilkickytė.

Bevaikštinėjant po išpuoselėtą teritoriją, apžiūrint ekspozicijas, galima praleisti kad ir visą dieną. Šešiuose muziejaus pastatuose (name, svirne, klėtelėse, kluone...) įrengtos modernios interaktyvios ekspozicijos apie bites ir bitininkavimą nuo seniausių laikų. Aplankius senąją pirkią, pasijaučiama kaip pas bitininką namuose, svirne – kaip dūzgiančioje bičių šeimoje, tvartelyje – tarsi bitininko dirbtuvėse. Austėjos klėtelė atveria iš amžių glūdumos ateinančias mitologines paslaptis, žolelių galias ir kvapus. Žalčio klėtelė skirta vienišių meditacijai. Liepų kalne galima paskrajoti sūpynėmis.

,,Tai nuostabus gamtos kampelis ir unikalus muziejus. Esame lėto turizmo vieta. Atvykstantiems siūlome ramius pasivaikščiojimus, poilsį hamakuose, ir daugybę edukacijų – nuo žvakių liejimo iki kvapų terapijos. Muziejus turi ir savo bityną, kuriame gyvena taikios, kilmingos bitės. Čia yra Prezidentų Valdo Adamkaus, Dalios Grybauskaitės, Gitano Nausėdos, Europos komisijos atstovybės dovanoti aviliai. Taigi svečius vaišiname ir prezidentinių bičių medumi...“,– pasakoja šią vietą tiesiog įsimylėjusi muziejaus vadovė Danutė Indrašienė. Ji džiaugiasi ir nauja darbuotoja Indre Sokolovaite, kuri tiesiog ėmė ir prigijo, save bičių pasaulyje atrado. Mergina puikiai veda ekskursijas, rašo projektus, turi daug minčių ir idėjų.

Pernai muziejaus erdvės pasipuošė naujomis medinėmis skulptūromis. Jas plenero metu sukūrė septyni garsūs skulptoriai iš skirtingų Lietuvos regionų (Rimantas Zinkevičius, Kęstutis Krasauskas, Adolfas Teresius, Saulius Lampickas, Nerijus Alšauskas, Eugenijus Rimdžius, Albertas Danilevičius). Kiekvienas kūrinys turi savo istoriją. Skulptūros labai šiuolaikiškos, su kinetiniais elementais, jos kalba penkiomis kalbomis. Muziejaus sodyba ir lauko ekspozicija yra išsidėstę ant dviejų vaizdingų kalvų, kurias savo tekėjimu tarsi perskiria ir tilteliu sujungia srauni Tauragnos upelė. Šalia to tiltelio įsikūrusi jauki maža kavinukė ,,Bitutė“, siūlanti ne tik Medučio torto, bet ir kitokių įdomių ir skanių patiekaliukų. Sėdi sau po skėteliu, žiūri į tekantį vandenį užmiršti visas problemas..