PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 13:26

Medininkų žudynių 33-osios metinės: pagerbta žuvusiųjų atmintis

Vilnius

Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


312347

Šį trečiadienį Valstybės vadovai, istorijos liudininkai ir gyventojai susirinko prie Medininkų memorialo – ši vieta tai ne tik skaudžios Lietuvos istorijos dalies, bet ir meilės tėvynei simbolis.

„Niekada nepamiršime, kokia brangi kaina buvo sumokėta saugant mūsų šalies laisvę ir nepriklausomybę. Turime žinoti, kad žuvusiųjų pareigūnų auka, sužaloto ir išgyvenusiojo pareigūno drąsa nebuvo veltui, o mūsų pareiga – gyventi taip, kad Jie galėtų didžiuotis“, – kalbėjo minėjime dalyvavęs Vilniaus rajono savivaldybės meras R. Duchnevič.

1991-ųjų liepos 31 d. ankstų rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje Medininkų kontrolės poste per Sovietų Sąjungos specialiosios paskirties milicijos OMON smogikų išpuolį buvo nužudyti 7 Lietuvos Respublikos pareigūnai: policininkai Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, muitinės inspektoriai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ir vėliau nuo sužalojimų miręs Ričardas Rabavičius.

Šiandien šią istoriją iš pirmų lūpų pasakoja Tomas Šernas, kartu su žuvusiais užpultas pareigūnas, kurio gyvybę medikams pavyko išgelbėti. Jis iki šių dienų liudija mums tiesą apie nesuvokiamą žiaurumą mūsų valstybės ir mūsų pareigūnų atžvilgiu.

Medininkų tragedijos atminties ceremonijoje tarp gausiai susirinkusių svečių dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su Pirmąja ponia, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.