PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2023 m. Kovo 5 d. 20:38

Medelyno progimnazijos trečiokai edukacijoje ,,Duonos kepimas“

Šiauliai

Kristina MažeikienėŠaltinis: Etaplius.lt


260770

2023 m. kovo 2 d. 3k klasės mokiniai lankėsi Šiaulių Žaliūkių malūne, kur vyko edukacija ,,Duonos kepimas“. Mokinius pasitiko malūno gaspadinė.

Sėdėdami prie šiltos krosnies, mokiniai klausėsi duonos istorijos: nuo įberto grūdo į žemę iki kvepiančio duonos kepalo ant stalo. Duona – vienas seniausių ir pagrindinių lietuvių maisto produktų. Mūsų protėviams duona turėjo didelę reikšmę. Papročiai apie duoną: suformavus pirmąjį kepalą, prieš šaunant į krosnį jo paviršiuje ranka įspaudžiamas kryželis, jis peržegnojamas, iškeptas valgomas paskutinis.

Duona naudota vestuvių, rugiapjūtės, pirmojo gyvulių išginimo apeigose, jos gabalėlis dėtas į statomo namo pirmojo vainiko kertę. Duona branginta ir gerbta: netyčia nukritusį gabalėlį reikėjo pakelti, pabučiuoti ir suvalgyti. 20 a. antroje pusėje kaime imta vartoti ir pirktinę duoną, tradicinė duona kepta skardoje, viryklės orkaitėje. Pagal kaimietišką tradiciją 21 a. pradžioje imta kepti kitų rūšių duona. Tradiciškai keptos duonos atvežama į miestų turgus. Edukacijos metu kiekvienas mokinys pasigamino ir puošė savo kepaliuką. Kol šie kepaliukai kepė, mokiniai atliko interaktyvias užduotėles apie senovinius daiktus. Vaikai savo iškeptus kepaliukus parnešė tėveliams paragauti. Patarlė: Kad ir juodą duoną valgyt, bet savo Tėvynėj.


Foto galerija:

20230302_103008.jpg
20230302_104030.jpg
20230302_104336.jpg
20230302_105318.jpg
20230302_105321.jpg
20230302_105655.jpg
20230302_110329.jpg
20230302_110627.jpg
20230302_114218.jpg
20230302_114356.jpg
20230302_114415.jpg
20230302_115701.jpg
20230302_120249.jpg
20230302_120303.jpg
20230302_120840.jpg
20230302_122952.jpg