PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 16 d. 10:35

Mažeikių rajone iš gyventojų pradėtos rinkti asbestinio šiferio atliekos

Mažeikiai

Asociatyvi nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Pranešimas spaudai


309660

Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ informuoja, jog Mažeikių rajone iš seniūnijose užsiregistravusių gyventojų jau pradėtos rinkti asbestinio šiferio atliekos. Gyventojai, kurie užsiregistravo seniūnijose ir buvo įtraukti į sąrašus, turėtų tinkamai pasiruošti asbestinio šiferio atliekų surinkimui.

Kaip komentavo bendrovės „Ecoservice projektai“ Mažeikių padalinio vadovė Nadiežda Tamošauskė, prieš atvykdamas surinkti asbesto turinčių atliekų „Ecoservice“ darbuotojas susisieks telefonu. Iki jam atvykstant asbestinio šiferio atliekos turi būti sutvarkytos: lakštai sudėti ant padėklų, apsukti pakavimo plėvele, paruoštus padėklus labai svarbu palikti prie įvažiavimo, o ne kieme ar sklypo gale, kad sunkiasvoris transportas galėtų nesunkiai privažiuoti.

Asbestinio šiferio atliekos plėvele turi būti apvyniotos tvirtai, kad jas būtų įmanoma saugiai sukrauti ir atvežus iškrauti. Padėklai gali būti iki metro dydžio, todėl jei įmanoma asbestinio šiferio atliekas rekomenduojama krauti ant 1 kv. m dydžio padėklų. Asbestinio šiferio atliekas svarbu sudėti tvarkingai, banga į bangą, jog Telšių regiono nepavojingų atliekų sąvartyne atliekos nekeltų pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai.

Asbestinis šiferis ar jo šukės gali būti dedamos ir į turimus didmaišius, tačiau jų negalima prikrauti iki pat viršaus, kitaip didmaišiai išvežami nebus.

Jei, atvykus atliekų tvarkytojams, asbestinio šiferio atliekos nebus tinkamai paruoštos arba visai neparuoštos, atliekų surinkimo data bus derinama atskirai ir atliekos išvežamos pagal galimybes.

Nemokamai išvežamų atliekų kiekis rajone ribotas – 600 tonų. Asbestinio šiferio atliekų surinkimas ir išvežimas iš Mažeikių rajono savivaldybės namų valdų bei šalinimas Telšių regiono nepavojingų atliekų sąvartyne finansuojamas Mažeikių rajono savivaldybės lėšomis. Priemonei įgyvendinti skirtos biudžeto lėšos – 87 tūkst. eurų.

Laužant, ardant ar apdorojant asbesto gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkios skaidulos. Įkvėpus jomis užteršto oro, asbesto plaušeliai susminga į kvėpavimo takų audinį ir gali sukelti plaučių onkologinius susirgimus. Asbestinį šiferį pavojinga naudoti gyvūnų ar paukščių aptvarams, ūkinių pastatų stogams uždengti, kompostinėms įrengti ar kelio duobėms kiemuose užpildyti. Asbesto turinčios atliekos turi būti surenkamos atskirai, kad nesusimaišytų su kitomis atliekomis ir pakuojamos ypač sandariai, kad asbesto plaušeliai nepatektų į aplinką.