PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2020 m. Gegužės 25 d. 12:11

Matcha arbatos paplitimas

Vilnius

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


131856

Jau tikrai daugelis esame girdėję apie stebuklingą arbatą matcha. O ar žinote, kokia šios arbatos kilmė?

Matcha – tai smulkiai iki miltelių sumalti žaliosios arbatos lapeliai. Žalioji arbata matcha arbatai yra auginama specialiai, tai nėra įprasta žalioji arbata. Matcha arbatai skirta žalioji arbata auginama ypatingu būdu – augalai 3-4 savaites slepiami pavėsyje. Pavėsyje sulėtinamas lapelių augimas, jie sukaupia savyje daugiau naudingųjų medžiagų – teanino ir kofeino. Arbatos lapeliai įgauna sodresnės tamsesnės spalvos. Rankomis renkami tik gražiausi lapeliai. Perdirbant arbatos lapelius iš jų pašalinami visi stiebeliai ir gyslelės, taip išgaunami ypatingai smulkūs, švelnios tekstūros matcha milteliai. Lapeliai malami labai lėtai, kad malimo akmenys neužšiltų ir nepakeistų temperatūros, per vieną valandą gali būti sumalama tik 30 gramų lapelių. Paprastai Japonijoje matcha malami specialiai tam pagamintais granito akmenimis, su netinkama įranga lapeliai gali būti greit sudeginami ir sugadinti.

Matcha arbata tradiciškai paplitusi Rytų Azijos šalyse. Jau Tongų dinastijos metais (618-907m.) arbatos lapai buvo ruošiami garinant ir formuojant į briketus patogesniam sandėliavimui ir prekybai. Prieš vartojimą šie briketai buvo malami į miltelius, maišomi su karštu vandeniu ir taip ruošiama matcha arbata.

Budistų vienuoliai miltelių paruošimą ir vartojimą pavertė ritualu. Japonijoje matcha arbata ruošiama tradicinės arbatos ruošimo ir gėrimo ceremonijos metu. Japonai ruošdami, patiekdami ir gerdami matcha susitelkia į dvasinę meditaciją. Matcha arbata naudojama dvasinėse meditacinėse ceremonijose, todėl ir matcha mišiniams dažnai suteikiami romantizuoti poetiški pavadinimai pagal plantacijų, parduotuvių arba mišinių kūrėjų vardus.

Arbatos gėrimo ceremonijoje naudojami aukštesnės kokybės matcha milteliai. Aukščiausios kokybės matcha išsiskiria intensyvesnio saldumo skoniu. Konditerijai ir kulinarijai tenka žemesnės kokybės matcha ir vadinama kulinarine matcha.

Šiais laikais matcha paplitusi visame pasaulyje. Matcha arbatos milteliai naudojami ne tik karšto gėrimo paruošimui, bet ir kaip prieskonis ar maisto dažai kulinarijoje ir konditerijoje. Matcha milteliai naudojami japoniškos virtuvės makaronams pagardinti ir spalvai išgauti, taip pat jais dažomi žaliosios arbatos ledai ir kiti desertai ar patiekalai.

Remiamas turinys