PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 20 d. 14:14

Martyno Vainilaičio kūrybos bei vaikų literatūros gerbėjai jau 9-ąjį kartą susitiko „Ežio dvare“

Varėna

Etaplius.LTŠaltinis: Varėnos rajono savivaldybė


301742

Jau 9-ąjį kartą visus vaikų literatūros gerbėjus į Vaitakarčmio kaimą, Martyno Vainilaičio sodybą, sukvietė tradicinė, nuotaikinga, spalvinga ir muzikali meninės kūrybos šventė „Susitikimas Ežio dvare“.

Šiais metais sulaukta rekordinio jaunųjų dalyvių skaičiaus – viso net 333. Darbus pateikė 27 jaunieji rašytojai ir 306 jaunieji dailininkai. Iš viso gauta 345 kūrybos darbai – 36 rašto darbai ir 309 piešiniai.

Darbai konkursui atkeliavo iš Rietavo, Panevėžio, Alytaus, Kupiškio, Lentvario, Druskininkų, Jonavos, Palangos, Raseinių, Naujosios Akmenės, Ignalinos, Kauno, Vilniaus, Radviliškio, Tauragės, Trakų, Kaišiadorių Varėnos, Valkininkų ir kitų miestų bei miestelių.

Moksleivių piešinių laimėtojai:

3–5 klasių grupėje – „Deivė Žemyna“, Luka Barkauskaitė, Alytaus Dainavos progimnazija, 4 klasė, mokytoja Asta Matilionienė.

6–8 klasių grupėje – „Žemyna“, Ūla Pipiraitė, Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija 7 klasė, mokytoja Inga Stankuvienė, darbus konkursui pateikė bibliotekininkė Laima Barzelienė.

9–12 klasių grupėje – „Ugnies stichija“, Viktorija Lankelytė, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija 1a klasė (9 klasė), mokytoja Jurgita Zabielaitė.

Moksleivių rašinių laimėtojai:

3–5 klasių grupėje – eilėraštis „Gabija“, Rugilė Rudelytė, „Katino dienelės“ International school of Vilnius, 3a klasė, mokytoja Indrė Bagušinskaitė.

6–8 klasių grupėje – eilėraštis „Paslaptinga naktis“, Miglė Baranauskaitė, Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija 6 klasė, mokytoja Asta Tarailienė.

9–12 klasių grupėje – rašinys „Klausyk savo širdies“, Gabrielė Kasperavičiūtė, Kauno „Saulės“ gimnazija 12c klasė, mokytoja Dalia Juodenienė.

Šiemet M. Vainilaičio premijai gauti buvo pateikta net vienuolikos autorių kandidatūros. Premija skiriama už mitologinę temą literatūroje: poezijoje, prozoje, dramaturgijoje, vaikų literatūroje.

Komisijos sprendimu, premija įteikta Nijolei Laurinkienei už knygą „Saulė – dangaus karalienė“.

Komisijos narys Kęstutis Urba teigė, kad laureatė yra ypatinga, nes ji yra viena iš garsiausių Lietuvoje mitologijos tyrinėtojų, yra paruošusi, konsultavusi ne vieną ankstesnį M. Vainilaičio premijos laureatą: „Nijolės Laurinkienės knyga yra kitokia, nes ji yra ne visai grožinė knyga, balansuojanti tarp pažintinės, informacinės literatūros ir labai gražiai, vaizdingai papasakotos istorijos. Neabejoju, kad šių metų laureatė papuoš M. Vainilaičio premijų galeriją“.

N. Laurinkienė pažymėjo, kad jai didelė garbė būti M. Vainilaičio premijos laureate: „Esu sužavėta vaikų kūrybingumu ir jų dainomis, eilėraščiais, piešiniais. Dėkoju savo šeimai ir savo anūkėms, kurios mane įkvėpė rašyti, nes tikriausiai nebūčiau pasiryžusi parašyti knygos vaikams“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino laureatę. Taip pat pasidžiaugė vaikų atsiųstais darbais, nes tai parodo, kad auga nauja kūrėjų karta. Rajono vadovas dėkojo Martyno Vainilaičio kūrybos puoselėtojai, jo žmonai Sofijai Vainilaitienei, Varėnos viešosios bibliotekos kolektyvui ir visiems, kurie prisidėjo prie šaunios ir kūrybos kupinos šventės.

Šventėje muzikinę programą atliko Nerijaus Bakulos suburtas „Karališkasis vaikų orkestras“, Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Avilys“ (vadovė Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė) ir ankstyvojo meninio ugdymo mokiniai (vadovas N. Bakula).

Literatūrinę kompoziciją M. Vainilaičio kūrybos motyvais dovanojo „Ryto“ progimnazijos 3c klasės mokiniai (mokytoja Lijana Pavilonienė).

Šventę vedė nuotaikingieji aktoriai Justina Smieliauskaitė ir Matas Pranckevičius.