PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 26 d. 10:20

Marijampolės pusiaukelės namų nuteistieji susipažino su gatvės menu

Marijampolė

Kalėjimų tarnybos nuotr.

Daiva BalčiūnėŠaltinis: Lietuvos kalėjimų tarnyba


311446

Marijampolės pusiaukelės namų nuteistieji turėjo unikalią galimybę susipažinti su „Malonny“ gatvės menu ir sužinoti, kodėl Marijampolė laikoma gatvės meno Meka visoje Lietuvoje.

2024 m. liepos 24 d. Marijampolės pusiaukelės namų nuteistieji kartu su darbuotojomis leidosi į ekskursiją „Spalvingo miesto paslaptys“. Lietuvos kalėjimų tarnybos finansavimo dėka Pusiaukelės namų nuteistieji, pasakojant gidei turėjo unikalią galimybę susipažinti su „Malonny“ gatvės menu ir sužinoti, kodėl Marijampolė laikoma gatvės meno Meka visoje Lietuvoje! Malonny – gatvės meno festivalis, vykstantis Marijampolėje, yra vienas iš reikšmingiausių meno renginių Lietuvoje, skirtas viešajam menui ir miesto erdvių puošybai.

Šio projekto idėjos autorius ir „MALONNY“ prezidentas Ray Bartkus kiekvienais metais atvyksta į Marijampolę kurti naujų darbų kartu su kitais menininkais iš Niujorko bei Londono. Šis festivalis kasmet pritraukia talentingus menininkus iš Lietuvos ir viso pasaulio, kurie kuria didžiulius meno kūrinius ant pastatų sienų, taip paversdami Marijampolę gyvu meno muziejumi po atviru dangumi. Festivalis pradėtas 2013 metais ir nuo to laiko tapo kasmetiniu renginiu. „Malonny“ yra sudarytas iš žodžių „Marijampolė“, „Londonas“ (London) „Niujorkas“ (New York) sujungimo. Tai atspindi festivalio tarptautinį pobūdį. Kiekvienais metais sukuriama keletas didelių freskų, kurios puošia Marijampolės miesto pastatus. Šie meno kūriniai dažnai perteikia svarbias socialines temas ir idėjas.

Įtraukiant nuteistuosius į tokius renginius kaip Malonny, siekiama keisti jų požiūrį į gyvenimą, skatinti pozityvią socialinę integraciją ir saviraišką per meną. Tai yra svarbus žingsnis reabilitacijos procese. Aplankyti „Malonny“ – tai ne tik pasigrožėti įspūdingais meno kūriniais, bet ir patirti miesto atgimimą per meną. Tai puiki proga pamatyti, kaip menas gali keisti miestą ir žmonių gyvenimus. Ekskursijos metu nuteistieji pamatė ir perskaitė „užkoduotas“ gatvės meno kūrinių žinutes, kurias paliko menininkai.