PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 16 d. 08:19

Marijampolės paliatyviosios slaugos skyrius sulauks dėmesio

Marijampolė

Marijampolės ligoninė / mmm.lt

Aistė UckutėŠaltinis: mmm.lt


318659

VšĮ Marijampolės ligoninės palaikomojo gydymo, slaugos ir paliatyviosios pagalbos skyriaus infrastruktūros gerinimui skirta 600 tūkst. eurų.

Marijampolės ligoninėje šiuo metu įgyvendinamas „VšĮ Marijampolės ligoninės infrastruktūros modernizavimo“ projektas. Jo tikslas – atnaujinti Skubiosios medicinos pagalbos skyriaus bei Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus patalpas.

Ligoninės infrastruktūra gerėja, o dėmesio pagaliau sulaukė ir paliatyviosios slaugos skyrius.

Gyventojai viltingai laukia

Paskutinėmis ligos savaitėmis Marijampolės ligoninėje mamą lankiusi Marija Paukštaitienė (vardas ir pavardė pakeisti pašnekovės prašymu) teigia: “Aplinka ten gana niūri, sienos ištrupėję. Lovos sunkios ir senos, norėdama pajudinti sergančią mamą, turėjau mechaniškai iš visų jėgų bandyti pakelti lovos kraštą.“

Pašnekovė atskleidė, jog prieš patekdama į paliatyviosios pagalbos skyrių, jos mama savaitę praleido chirurginiame skyriuje, ten, pasak pašnekovės, sąlygos ligonių patogumui buvo kur kas geresnės.

„Džiugu, kad pagaliau ir šis skyrius sulauks pagalbos. Gyvybės išėjimas yra tiek pat svarbus, kaip ir jos atėjimas“, – tikina Marija.

Pasak Marijampolės ligoninės lankytojos, iki šiol šviesa palaikomojo gydymo skyriuje gimė iš žmonių širdžių, bet tikrai ne iš juos supančios aplinkos. “Personalo rūpestis ir nuoširdus darbas – nepriekaištingi, tačiau turime nepamiršti, jog tai ne tik vieta, kur slaugomi ir mediciniškai aprūpinami sunkūs ligoniai, jiems reikalinga tvarkinga aplinka“, – akcentavo M. Paukštaitienė.

Vilniaus hospiso atstovai paantrino, jog sunkiai sergančiam žmogui labai svarbus holistinis požiūris. Ligoniui turi būti užtikrinta kokybiška priežiūra, suteikta galimybė tvarkingoje aplinkoje palikti šį pasaulį.

Situacija Lietuvoje gerėja

Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos prezidentės Rasos Dagienės teigimu, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėse, kuriose jai teko asmeniškai lankytis, paslaugos teikiamos tinkamai. Anot jos, visi stengiasi rasti būdų, kaip suteikti kokybišką paslaugą. Tuo tarpu, kokia situacija kitose šalies ligoninėse, R. Dagienė pakomentuoti negalėjo, teigė „nesanti tikra“.

Investicijų paslaugų infrastruktūrai modernizuoti skiriama suma – beveik 55 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Julijanas Gališanskis nurodo, kad yra numatytos dvi finansuojamos projektų veiklos Marijampolėje. Pirmoji – ambulatorinių slaugos paslaugų namuose prieinamumo gerinimas savivaldybės gyventojams. Kita – paliatyviosios pagalbos paslaugų infrastruktūros plėtojimas ir modernizavimas Marijampolės ligoninėje.

Finansavimą ligoninė gavo ir labai dėl to džiaugiasi. Tačiau įgyvendinama dar tik pirma projekto stadija, todėl detalizuoti darbus, terminus ar lėšų poreikį kol kas anksti.

Marijampolės ligoninė nenustato prioritetų ir neišskiria vieno skyriaus, kuriam reikia pagalbos. Įstaiga siekia kuo daugiau dalyvauti CPVA (Centrinės projektų valdymo agentūros) skelbiamuose kvietimuose teikti paraiškas.

„Regioninės pažangos priemonės minėtoje programoje finansavimo gairėse nustatyta, kad regionų plėtros tarybos sprendžia dėl projektų aktualumo“, – primena SAM komunikacijos specialistas. Šiuo metu Marijampolės regionų plėtros tarybą sudaro Marijampolės apskrities savivaldybių merai.

Paliatyvioji pagalba – tai kompleksinė pagalba pacientui ir jo artimiesiems, kai sergančiojo liga progresuoja ir jam būtinos medicininės, slaugos, socialinės, psichologinės ir dvasinės paslaugos. Paliatyviosios pagalbos paslaugos teikiamos patiems sunkiausiems ligoniams: ištiktiems komos, sergantiems onkologinėmis ligomis, tam tikro laipsnio demencija ir pan. Paslaugų teikimo reikalavimai yra patvirtinti sveikatos apsaugos ministro įsakymu.