PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 19 d. 09:43

Maisto/virtuvės atliekų rūšiavimas Pasvalyje. Kaip mums sekasi?

Pasvalys

Pasvalio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pasvalio rajono savivaldybė


305474

Nuo 2024 m. pradžios Pasvalyje, startavo atskiras maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas.

Kaip jau buvo minėta anksčiau, Pasvalio miesto gyventojai turi galimybę maisto/virtuvės atliekas rinkti atskirai, nemetant jų į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, kad vėliau jos būtų tinkamai sutvarkomos. Daugiabučių namų kvartaluose kolektyvinių atliekų konteinerių aikštelėse buvo pastatyti kolektyviniai, o individualių namų gyventojams buvo išdalinti individualūs konteineriai maisto/virtuvės atliekoms rūšiuoti. Kad gyventojams būtų patogiau maisto ir virtuvės atliekas atskirti nuo mišrių komunalinių atliekų, buvo išdalinti patogūs 7 litrų talpos virtuvės/maisto atliekų kibirėliai. Šiandien jau galima apžvelgti, kaip gyventojams sekasi rūšiuoti.

Galima palyginti, kad pernai per visus metus iš Pasvalio miesto buvo atskirai surinkta 23 tonos maisto/virtuvės atliekų, tuo tarpu šiais metais per penkis mėnesius jau surinkta 50 tonų šių atliekų. Deja, dar ne visi gyventojai žino, ką galima ir ko negalima mesti į šios rūšies konteinerius. Juose tarp maisto atliekų atrandama ir metalinių dėžučių nuo konservų, stiklainių bei kitokios stiklinės taros.

Tad dar kartą primenama, kad į maisto atliekų konteinerius reikia ir galima mesti duonos ir kitų kepinių likučius, kiaušinių lukštus, riešutų kevalus, mėsos, žuvies, pieno bei kitų maisto produktų likučius, vaisių bei daržovių likučius, pavyzdžiui, bulvių lupenas, bananų, įvairių vaisių žieves, taip pat arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių (išskyrus pakuotes), servetėles ir popierinius rankšluosčius, kambarinius augalus ir jų dalis (be vazonų).

Į šiuos konteinerius galima mesti ir sodo atliekas. Šiai kategorijai priskiriami: medžių ir krūmų šakos, žievė, gėlės, derliaus likučiai, nukritę vaisiai, uogos, gyvatvorių kirpimo atliekos, lapai, žolė po vejos pjovimo, neapdorotos medienos pjuvenos.

Į maisto atliekų konteinerius negalima išpilti skysto maisto, mesti plastikinių, stiklinių ir metalinių pakuočių, plastiko, stiklo, metalo, virtuvinių kempinėlių ir šluosčių, žurnalų, laikraščių ir kitaip chemiškai apdoroto popieriaus, tabako gaminių, vaistų, pavojingų atliekų, higienos priemonių (sauskelnių, higieninių servetėlių ir kt.).

Maisto/virtuvės atliekos į tuos konteinerius gali būti išmetamos plastikiniuose maišuose, kurie yra atskiriami ir perdirbami, popieriniuose maišeliuose arba be maišelių – tiesiog jas tiesiai išmetant į konteinerį. Atkreiptinas dėmesys, kad išmetus maisto atliekas maišeliuose, tampa ilgesnis jų irimo periodas, tuo pačiu ir susidarančių kvapų sklidimas į aplinką. O šaltuoju metų periodu, išmestos maisto atliekos maišeliuose neprišąla prie konteinerių sienelių, ir konteineriai lengviau ištuštinami.

Informuojama, kad maisto/virtuvės atliekų konteinerių aptarnavimas šaltuoju laikotarpiu (sausio, vasario ir kovo mėnesiais) bus vykdomas kas 4 savaites, o šiltuoju laikotarpiu (nuo balandžio iki lapkričio mėnesio) – kas 2 savaites. Gyventojai neturėtų nerimauti dėl nepilnai užpildyto maisto atliekų konteinerio: net ir nepilnai užpildytus juos vežėjas ištuštins pagal nustatytą grafiką, atskiras mokestis nėra skaičiuojamas. Konteinerių aptarnavimo grafikus galima rasti savivaldybės internetiniame tinklapyje Atliekų surinkimo ir konteinerių priežiūros grafikai | PASVALIO RAJONO SAVIVALDYBĖ (pasvalys.lt) arba UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras internetiniame tinklapyje https://pratc.lt/atlieku-isvezimo-grafikai/ ir atliekų vežėjo AB „Panevėžio specialus autotransportas“ interneto tinklapyje https://psa.lt/maisto-atlieku-surinkimo/ .